Vi hjälper dig att spara pengar. Vår målsättning är att ge dig så många smarta och enkla tips som möjligt för att underlätta för dig i din ekonomiska vardag.

E-post: info@pengar.se

Bolån, banker, nyheter och aktuella räntor


Att ta ett bolån

För att kunna genomföra ett bostadsköp är det vanligt att man behöver ta ett bolån. Sedan bolånetaket infördes 2010 får man som privatperson belåna max 85 procent av bostadens värde. Resterande procent ska man stå för själv, antingen med sparade pengar eller genom att ta ett privatlån - det är det här som kallas kontantinsats. Vi rekommenderar dock att i första hand spara ihop till kontantinsatsen på egen hand.

Notera att det finns banker och långivare som har strängare krav än Finansinspektionens allmänna råd om en belåningsgrad på högst 85 procent.

Bottenlån och topplån?

När bolånetaket infördes försvann begreppen "bottenlån" och "topplån", även om de i principen finns kvar. I dag kan vad som tidigare kallades bottenlån jämföras med bolån och topplån med ett kontantinsatslån. Bolånet har likt bottenlånet bostaden som säkerhet och innebär vanligtvis en lägre ränta för låntagaren medan ett lån till kontantinsatsen saknar säkerhet och ofta medföljer högre räntor.

Den andel av bostadens värde som inte finansieras på egen hand utgör som ovan nämnt en säkerhet för banken i fall det skulle hända att låntagaren inte längre kan betala av sitt lån. Som bostadsköpare pantsätter du alltså en del av bostaden hos banken, som kan sälja av bostaden för att få tillbaka de pengar som lånats ut. Kravet på kontantinsats om minst 15 procent finns samtidigt som säkerhet för låntagaren, så att denne ej hamnar i skuld vid en eventuell värdeminskning av bostaden.

Välja rätt långivare

Vilken långivare du väljer beror på vilka aspekter som är viktigast för dig och vad som passar din ekonomiska situation. Du kan alltid ansöka om bolån hos flera olika långivare för att sedan välja den vars villkor passar dig bäst. Har du dessutom träffat flera olika banker har du bättre förutsättningar för att exempelvis kunna pruta på räntan. Bankerna är ofta villiga att förhandla – bara de får behålla dig som kund. Så var inte rädd för att fråga eller ställa krav - det kan löna sig.

Visa upp dina positiva sidor

När du ska ta ett bolån är det viktigt att du är väl förberedd och kan visa banken att du har en stabil ekonomi och stadig inkomst. Om du har A-kassa, nyligen har påbörjat en provanställning eller lever på studiemedel kan det påverka dina chanser att få lån. Betalningsanmärkningar brukar också få de större bankerna att dra öronen åt sig, medan mindre nykomlingar på marknaden har en en öppnare policy – eller rent av riktar sig speciellt till personer som annars kan ha svårt att få lån på annat håll.

Använd en låneförmedlare

Idag finns flera låneförmedlare som hjälper dig när du vill låna pengar. MittBolån är en kostnadsfri tjänst som sköter kontakten med långivarna, förhandlar fram de bästa räntorna för dig och ger dig råd längs med vägen. Du får på sätt låneerbjudanden från flera olika banker med en enda ansökan - och med en enda kreditupplysning, vilket är positivt för din kreditvärdighet.

Ränta och amortering

Det kan vara svårt att välja om man ska satsa på rörlig eller fast ränta på sitt bolån. Hur kommer man då fram till rätt beslut? Svaret är att det varken finns rätt eller fel när det kommer till att välja bolåneränta. Det finns fördelar och nackdelar med både rörlig och fast. 

Vill du veta vad du ska betala varje månad de närmsta åren - då är en fast ränta med en bindningstid på mellan 1-10 år ett bra alternativ. Den fasta räntan är ett säkert kort, men innebär ofta också en högre räntesats. Den rörliga räntan har historiskt sett alltid varit lägre, men här är risken desto högre; vid eventuella räntehöjningar kan månadskostnaden skjuta i taket.

Se och jämför räntor från Sveriges banker och andra kreditinstitut här; Jämför bolåneräntor

Flera sätt att amortera

Tar man ett bolån måste man också amortera. Det räcker alltså inte att endast betala räntan, utan du ska numera även kontinuerligt betala av ditt lån. Hur mycket man ska amortera beror på lånets storlek, bostadens värde och din inkomst. Ju mer du väljer att amortera, desto mindre blir det alltså kvar av ditt totala lån och därmed minskar också räntan. Precis som när du ska välja fast eller rörlig ränta behöver du alltså väga in din ekonomiska situation i beslutet om hur du ska amortera på ditt lån. Det finns tre olika typer av amortering att välja: rak amortering, annuitetslån eller amorteringsfritt lån. Mer om just amortering kan du läsa om här.

Låna till ditt drömboende

Nedan är en annons och innehåller affiliatelänkar.

Svea Ekonomi
Svea Ekonomi erbjuder ett flexibelt bolån från 50 000 kronor upp till 7 500 000 kronor. Oavsett om du vill låna pengar till en mindre del av bostadsköpet eller om du vill finansiera hela så finns alltså ett alternativ för dig. Du kan som mest låna 85 procent av bostadens marknadsvärde. Innan du beviljas bolån gör Svea Ekonomi en så kallad "Kvar Att Leva På"-kalkyl för att försäkra att du har tillräckligt kvar varje månad när ränta och amortering är betald.


Hypoteket
Hos Hypoteket slipper du förhandla - här får alla kunder samma bolåneränta. Det är möjligt då Hypoteket förmedlar sina bolån via en fond som försäkringsbolag och pensionsfonder kan välja att investera i. Här väljer man också att enbart fokusera på bolån och inget annat. Dessutom sköts allt digitalt, du slipper därmed både jobbiga möten på banken och en massa papper att hålla reda på.


https://www.pengar.se/bolan


Spara pengar-veckobrev, helt GRATIS!

  • Smarta spara-tips varje vecka!
  • Unika rabatter!
  • Avsluta när du vill.

Genom att gå med, godkänner du även våra villkor.

Villkor för Pengar.se's nyhetsbrev

Vårt nyhetsbrev skickas ut en gång i veckan. Din epostadress lagras hos en tredjepart (Mailchimp) som är det system vi använder för att hantera prenumerationslistan och nyhetsbrevsutskicken. Du kan när som helst välja att avsluta prenumerationen och radera dina uppgifter hos oss. Vi lämnar inte ut din epostadress till någon annan part. Däremot kan vi i nyhetsbrevet inkludera sponsrade länkar och reklam till samarbetspartners.

Nyhetsnotiser

Skärpt amorteringskrav 1 mars - så påverkas du

Utnyttja semesterdagarna till max - så gör du 2018

Betalappar vanligare än kontanter - men kort fortfarande kung

7 tips inför Mellandagsrean - så hittar du guldkornen

Gamla ljusslingor - så mycket kostar de dig

En vecka till Black Friday - så fyndar du

Sista chansen att sätta in gamla mynt

Tiden rinner ut för Linné och Karl

Sista dagen att deklarera

15 miljarder snart ogiltiga