Vi hjälper dig att spara pengar. Vår målsättning är att ge dig så många smarta och enkla tips som möjligt för att underlätta för dig i din ekonomiska vardag.

E-post: [email protected]

Mobilappar med stenkoll på veckopengen


Få hjälp med att komma ihåg veckopengen och lär samtidigt barnen mer om privatekonomi och sparande. Här tipsar vi om samt jämför veckopengsappar.

Veckopengsappar - nytta och nöje!

I Sverige går vi mot ett allt mer kontantfritt samhälle. Det har fört med sig att den gamla hederliga vecko- eller månadspengen, som varit en första kurs i privatekonomi för många barn och ungdomar, ofta glöms bort eller helt och hållet har försvunnit. Sedan några år tillbaka har det dock börjat dyka upp mobilappar som vill råda bot på just detta.

Hur mycket ska man ge i veckopeng?

Gimi

Introducerades som "Veckopengen" under 2015 och har sedan lanseringen laddats ned över 900 000 gånger (december 2018). I mars 2018 genomfördes ett namnbyte av tjänsten som följd av en global satsning och i dag heter appen Gimi.

Appen är idag inte ansluten till riktiga bankkonton utan här handlar det om fiktiva pengar. Syftet, vilket sammanfattas väl i tjänstens slogan "Financial superskills for life!", är att ge barn och ungdomar ett första hum om hur privatekonomi fungerar.

Med Gimi kan barn både tjäna och spara pengar. Föräldrar väljer i appen storlek på barnets vecko- eller månadspeng och det finns även möjlighet att erbjuda olika sysslor som kan utföras mot en extra belöning. Det kan bland annat röra sig om att dammsuga eller att rensa ogräs i rabatterna. 

Barnet ser i sin tur sina intjänade pengar och hur mycket som finns att använda. Man kan även välja att spara i appen och sätta upp sparmål med bilder. Gimi ger även en första inblick i vad ränta är, då man på sina sparade pengar får en så kallad sparbonus. Ju större sparande, ju större bonus. 

När det är dags för utbetalning får föräldrar en påminnelse via appen. Nu är det upp till barnet att bestämma om man vill ta ut sina pengar eller låta dem växa lite till. 

Gimi finns tillgänglig för Android och iOS och är helt gratis att ladda ned. Appen har i december 2018 utnämningen "Redaktörens Val" och 3,9 av 5 i betyg på App Store samt 3,8 av 5 i betyg på Google Play.

Ladda ned hos App Store

Ladda ned hos Google Play


Handelsbankens Barnapp

Handelsbanken lanserade 2018 "Barnappen" vars syfte också är att lära barn och unga mer om ekonomi och sparande. Appens fokus ligger mycket på just sparande och ska fungerar som en slags spargris. Här kan barnen själva sätta upp olika sparmål och välja hur mycket som ska sparas varje vecka. Tanken är att barnen ska "träna på att spara till något de drömmer om". Till skillnad från Gimi så tillämpas dock inte någon ränta på de sparade pengarna.

Även Handelsbankens Barnapp använder sig i dag enbart utav fiktiva pengar. Föräldrar väljer hur stor veckopengen är och kan även ge barnen hushållssysslor att utföra i utbyte mot en bestämd belöning.

Handelsbankens Barnapp finns tillgänglig för iOS och Android och är kostnadsfri att ladda ned. På App Store har appen i dag (december 2018) 4,1 av 5 i betyg och på Google Play 3,4 av 5. Du som förälder behöver vara kund hos Handelsbanken för att kunna använda tjänsten.

Ladda ned hos App Store

Ladda ned hos Google Play


Redaktionen
Pengar.se






Vårt nyhetsbrev

  • Smarta tjänster
  • Enkla spara-tips
  • Avsluta när du vill

Genom att gå med, godkänner du även våra villkor.

Villkor för Pengar.se's nyhetsbrev

Vårt nyhetsbrev skickas ut en gång i veckan. Din epostadress lagras hos en tredjepart (Mailchimp) som är det system vi använder för att hantera prenumerationslistan och nyhetsbrevsutskicken. Du kan när som helst välja att avsluta prenumerationen och radera dina uppgifter hos oss. Vi lämnar inte ut din epostadress till någon annan part. Däremot kan vi i nyhetsbrevet inkludera sponsrade länkar och reklam till samarbetspartners.

Nyhetsnotiser

Danskarna älskar rabattkoder

Maxa semesterdagarna – så gör du 2020

Mäklarprovision – Hur tar mäklaren betalt?

Matsmart minskar matsvinnet

Skärpt amorteringskrav 1 mars - så påverkas du

Betalappar vanligare än kontanter - men kort fortfarande kung

7 tips inför Mellandagsrean - så hittar du guldkornen

Gamla ljusslingor - så mycket kostar de dig

En vecka till Black Friday - så fyndar du

Sista chansen att sätta in gamla mynt