Vi hjälper dig att spara pengar. Vår målsättning är att ge dig så många smarta och enkla tips som möjligt för att underlätta för dig i din ekonomiska vardag.

E-post: info@pengar.se

Vilken typ av bolåneränta ska jag ha?


Bolåneräntor kan vara rörliga, fasta eller en kombination av de två. Har förklarar vi skillnaden och vad de kan ge för olika konsekvenser.

Klicka här för att se bankernas aktuella bolåneräntor.

Bolåneränta - ett svårt val?

Det första man brukar tänka på när det gäller bolåneräntan är om man ska välja fast eller rörlig ränta. Att välja vilken typ av ränta kan vara knepigt, för att helt säkert göra det bästa valet behöver du kunna förutspå hur räntorna blir i framtiden. Det kan ingen, inte ens din bank. Däremot kan du spela mer eller mindre säkert beroende på hur du binder upp dina lån. 

På det som tidigare kallades  bottenlånet kan du alltid välja vilken typ av ränta du vill ha, topplånet eller blancolånet har i princip alltid rörlig ränta.

Rörlig ränta

Den rörliga räntan följer ränteläget och kan ändras mycket snabbt – normalt sett sker dock ändringen var tredje månad. Den rörliga räntan blir oftast lägre på sikt, men är samtidigt förknippad med en större risk om du som låntagare inte har ekonomi nog att täcka upp en plötslig räntehöjning. Ibland rör det sig om mycket kraftiga höjningar som i värsta fall kan leda till att du inte har råd att bo kvar. Det finns dock möjlighet att mot en avgift lägga in ett räntetak på sin rörliga ränta. Räntan följer då räntemarknaden precis som vanligt och kan gå både upp och ner. Men går marknadsräntan över en viss avtalad gräns, betalar du fortfarande bara den maxränta som du har kommit överens om med långivaren. Du kan när som helst lösa ett lån med rörlig ränta utan extra kostnad.

Fast ränta

Den fasta räntan innebär att du binder upp dig på en viss räntesats under en längre period, vanligtvis 1-10 år. Under avtalstiden är du försäkrad mot höjningar och vet exakt hur mycket du ska betala varje månad, men i gengäld blir den fasta räntan också högre. Skulle du lösa ett lån med fast ränta i förtid får du oftast betala en avgift till banken som kompensation för den förlorade räntan. Behåller du lånet avtalstiden ut kan du sedan välja om du vill binda om räntan. Det finns även möjligheter att i förtid säkra räntan för den nya bindningstiden om du skulle vara orolig för eventuella höjningar.

Kombinerad ränta

Du kan även välja att kombinera fast och rörlig ränta genom att dela upp lånet i olika delar. Se dock till att den del som utgör den rörliga räntan inte överstiger det du har medel att betala om räntan skulle gå upp.

Jämför bankerna

Men i det långa loppet är det inte valet av fast eller rörlig ränta som gör att du kan spara in pengar. Vissa bostadsköpare litar på att deras ”egen” bank automatiskt ger dem de bästa villkoren. Det behöver inte alls vara sant att du får bättre villkor bara för att du är kund sedan tidigare. När du ska ta ett bolån är det därför alltid bra att träffa flera olika banker för att kunna jämföra deras villkor. Var inte heller rädd att nämna för banken om du fått ett bättre erbjudande på annat håll. Det kan dock vara svårt som privatperson att mäta sig med bankmännens förhandlingsvana och man kan lätt känna sig överkörd. Det gäller helt enkelt att ta mod till sig och våga pruta på räntan. Det kan du tjäna tusenlappar på varje år. Säger banken att de har en fast prislista eller vägrar pruta – välj en annan bank som är mer villig att förhandla.

Tycker du det är tid- och energikrävande att byta bank? Tänk om och räkna på hur mycket du kommer spara så inser du snabbt att det är väl investerade timmar.


Redaktionen
Pengar.se
redaktionen@pengar.se


Vårt nyhetsbrev

  • Smarta tjänster
  • Enkla spara-tips
  • Avsluta när du vill

Genom att gå med, godkänner du även våra villkor.

Villkor för Pengar.se's nyhetsbrev

Vårt nyhetsbrev skickas ut en gång i veckan. Din epostadress lagras hos en tredjepart (Mailchimp) som är det system vi använder för att hantera prenumerationslistan och nyhetsbrevsutskicken. Du kan när som helst välja att avsluta prenumerationen och radera dina uppgifter hos oss. Vi lämnar inte ut din epostadress till någon annan part. Däremot kan vi i nyhetsbrevet inkludera sponsrade länkar och reklam till samarbetspartners.

Nyhetsnotiser

Danskarna älskar rabattkoder

Maxa semesterdagarna – så gör du 2020

Mäklarprovision – Hur tar mäklaren betalt?

Matsmart minskar matsvinnet

Skärpt amorteringskrav 1 mars - så påverkas du

Betalappar vanligare än kontanter - men kort fortfarande kung

7 tips inför Mellandagsrean - så hittar du guldkornen

Gamla ljusslingor - så mycket kostar de dig

En vecka till Black Friday - så fyndar du

Sista chansen att sätta in gamla mynt