Vi hjälper dig att spara pengar. Vår målsättning är att ge dig så många smarta och enkla tips som möjligt för att underlätta för dig i din ekonomiska vardag.

E-post: [email protected]

Så mycket kan du spara med matlådor


Du har säkert hört det förut; skippa lunchen ute, ta med dig matlåda och spara pengar. Men hur mycket pengar handlar det om egentligen? Det har vi tagit reda på.

Exempel 1: Lyxliraren

Lyxliraren håller inte i plånboken alls utan äter ute på restaurang fem dagar i veckan. Det genomsnittliga priset på en lunch är idag 95 kronor (Gastrogate Lunchprisindex 2017), vilket innebär att en veckas lunch kostar Lyxliraren 475 kronor.

Under 2018 uppgår antalet arbetsdagar till 250. Föreställer vi oss att Lyxliraren tar 25 dagar semester under året ger det totalt 225 arbetsdagar. Ett helt arbetsår med restauranglunch kostar alltså 225 x 95 kronor = 21 375 kronor. Räknar vi med 14 sjukdagar under året blir kostnaden istället (225-14) x 95 kronor = 20 045 kronor.

Exempel 2: Butikskunden

Butikskunden väljer att köpa sin lunch i butik fem dagar i veckan. Kylda färdiga maträtter kostar idag mellan 20-60 kronor, vi har därför valt att räkna på en daglig kostnad om 40 kronor. Under en vecka har Butikskunden därmed lagt 200 kronor på sin lunch.

Precis som i exemplet ovan är antalet arbetsdagar 225 till antalet med semesterdagar medräknat. Ett helt arbetsår med lunch köpt i butik kostar alltså Butikskunden 225 x 40 kronor = 9 000 kronor. Lägger vi på 14 sjukdagar under året minskar kostnaden till (225-14) x 40 kronor = 8 440 kronor.

Exempel 3: Kocken

I det här exemplet har vi räknat ut kostnaden för att laga tre olika maträtter; Spaghetti Carbonara, Korv Stroganoff och Potatis- & Purjolökssoppa. Det genomsnittliga portionspriset för rätterna är 12 kronor, vilket är den siffra vi använder oss av i våra uträkningar.

Spaghetti Carbonara: 14 kr/portion
Korv Stroganoff: 11 kr/portion
Potatis- & purjolökssoppa: 11 kr/portion

Kocken tar med sig hemlagade matlådor till jobbet varje dag. Det innebär att under en arbetsvecka uppgår lunchkostnaderna till 12 kronor x 5 dagar = 60 kronor. Fortsätter Kocken att ta med matlådor varje dag under hela arbetsåret blir lunchkostnaden 12 kronor x 225 dagar = 2 700 kronor. Tar vi med 14 sjukdagar i beräkningarna minskar kostnaden till 2 532 kronor.


Så mycket sparar du med matlådor

Skillnaden mellan att äta lunch ute varje dag och att ta med sig hemlagad matlåda är markant. Redan på en vecka sparar du in 415 kronor med matlådor och efter ett helt arbetsår har du sparat in 18 675 kronor.

Även mellan Lyxliraren och Butikskunden är det stor skillnad. Genom att köpa färdiga rätter i butik varje arbetsdag under ett år finns möjlighet att spara 12 375 kronor jämfört med om man köpt lunch på restaurang.

Börja ta med lunch till jobbet och spara pengar! Här hittar du flera goda recept som är perfekta för matlådan.


Redaktionen
Pengar.se


Vårt nyhetsbrev

  • Smarta tjänster
  • Enkla spara-tips
  • Avsluta när du vill

Genom att gå med, godkänner du även våra villkor.

Villkor för Pengar.se's nyhetsbrev

Vårt nyhetsbrev skickas ut en gång i veckan. Din epostadress lagras hos en tredjepart (Mailchimp) som är det system vi använder för att hantera prenumerationslistan och nyhetsbrevsutskicken. Du kan när som helst välja att avsluta prenumerationen och radera dina uppgifter hos oss. Vi lämnar inte ut din epostadress till någon annan part. Däremot kan vi i nyhetsbrevet inkludera sponsrade länkar och reklam till samarbetspartners.

Nyhetsnotiser

Danskarna älskar rabattkoder

Maxa semesterdagarna – så gör du 2020

Mäklarprovision – Hur tar mäklaren betalt?

Matsmart minskar matsvinnet

Skärpt amorteringskrav 1 mars - så påverkas du

Betalappar vanligare än kontanter - men kort fortfarande kung

7 tips inför Mellandagsrean - så hittar du guldkornen

Gamla ljusslingor - så mycket kostar de dig

En vecka till Black Friday - så fyndar du

Sista chansen att sätta in gamla mynt