Vi hjälper dig att spara pengar. Vår målsättning är att ge dig så många smarta och enkla tips som möjligt för att underlätta för dig i din ekonomiska vardag.

E-post: info@pengar.se

Betalappar vanligare än kontanter - men kort fortfarande kung


Nu väljer svenskarna betalappar i stället för kontanter. Kortbetalning är dock fortfarande ohotad i topp.

Sverige går allt mer mot ett kontantlöst samhälle. För första gången använder svenskarna olika betalappar i större utsträckning än kontanter. Det visar rapporten Sverige Betalar.

Bakom rapporten, som nu publiceras för femte året, står Länsförsäkringar Bank, SEB, Svensk Handel och PayEx. Under november 2017 tillfrågades 1 000 svenskar om sina betalningsvanor och för första gången springer betalappar om kontanter.

Undersökningen visar att en fjärdedel av svenskarna använder sig av betalappar så som Swish varje vecka, vilket är en lika stor andel som säger sig använda kontanter. En påfallande skillnad från tidigare års rapporter är att fler svenskar använder betalappar en till två gånger varje månad än de som betalar med kontanter: 48 gentemot 38 procent. Samtidigt står det klart att så många som 36 procent sällan eller aldrig betalar med sedlar och mynt. Samma siffra för betalappar uppgår endast till 26 procent.

Kort fortfarande vanligast

Det ohotat vanligaste betalningssättet är dock fortfarande kredit- och betalkort. Hela 97 procent uppger att de använder kort varje vecka. Det är också den metod som svenskarna har störst förtroende för, där 88 procent känner sig säkra när de betalar. Det kan jämföras med förtroendet för kontanter på 85 procent och mobilappar på 66 procent.

Unga kvinnor i framkant

Det är framförallt unga kvinnor i åldrarna 16-29 år som uppger att de använder sig av betalappar. Hela 43% av gruppen använder appar som betalningsmetod varje vecka eller oftare. Motsvarande andel bland män i samma ålder är 33 procent. Unga kvinnor använder sig också av Sveriges populäraste betalapp Swish i större utsträckning än andra målgrupper.


https://www.pengar.se/nyheter/betalappar-vanligare-an-kontanter


Spara pengar-veckobrev, helt GRATIS!

  • Smarta spara-tips varje vecka!
  • Unika rabatter!
  • Avsluta när du vill.

Genom att gå med, godkänner du även våra villkor.

Villkor för Pengar.se's nyhetsbrev

Vårt nyhetsbrev skickas ut en gång i veckan. Din epostadress lagras hos en tredjepart (Mailchimp) som är det system vi använder för att hantera prenumerationslistan och nyhetsbrevsutskicken. Du kan när som helst välja att avsluta prenumerationen och radera dina uppgifter hos oss. Vi lämnar inte ut din epostadress till någon annan part. Däremot kan vi i nyhetsbrevet inkludera sponsrade länkar och reklam till samarbetspartners.

Nyhetsnotiser

Skärpt amorteringskrav 1 mars - så påverkas du

Utnyttja semesterdagarna till max - så gör du 2018

Betalappar vanligare än kontanter - men kort fortfarande kung

7 tips inför Mellandagsrean - så hittar du guldkornen

Gamla ljusslingor - så mycket kostar de dig

En vecka till Black Friday - så fyndar du

Sista chansen att sätta in gamla mynt

Tiden rinner ut för Linné och Karl

Sista dagen att deklarera

15 miljarder snart ogiltiga