Vi hjälper dig att spara pengar. Vår målsättning är att ge dig så många smarta och enkla tips som möjligt för att underlätta för dig i din ekonomiska vardag.

E-post: info@pengar.se

3 tips: så får du lägsta elpriset


Sänk elkostnaden där hemma med dessa användbara tips!

1. Gör ett aktivt val

För att förse ditt hem med el behöver du teckna två avtal; ett så kallat elnätsavtal och ett elhandelsavtal. Elnätsavtalet tecknas med det bolag som äger elnätet och elhandelsavtalet med det bolag som distribuerar själva elen. Väljer du att inte teckna något elhandelsavtal tilldelas du ett "anvisat avtal", vilket vanligtvis betyder högre elkostnader.  

Ett anvisat avtal innebär att elnätsbolaget tilldelar dig en elhandlare. Du får då ett fast pris-avtal som gäller tillsvidare. Ett sådant avtal har ofta ett högre pris än om du själv aktivt gör ett val. Vill du komma billigare undan är det därför alltid rekommenderat att teckna ett elhandelsavtal själv.

2. Jämför, jämför, jämför!

Även om man gör ett aktivt val av elhandlare är det inte säkert att man fått det lägsta priset på marknaden. I dag finns flera jämförelsesajter som hjälper dig att hitta det lägsta elpriset för din bostad. Hos elskling.se samt Elpriskollen behöver du endast fylla i ditt postnummer och bostadens elförbrukning per år för att få upp förslag på olika elhandlare.

3. Nöj dig inte

Elavtal och elpriser ändras hela tiden. Även om du för ett tag sedan hittat det bästa och billigaste elavtalet för dig, är det stor chans att det finns ett bättre avtal på marknaden idag. Gör därför regelbundna jämförelser av avtal och se hur ditt står sig. Hittar du ett som är bättre än ditt nuvarande - toppen! 

Så byter du elavtal

Många håller sig från att byta elavtal då det känns invecklat och jobbigt. Men faktum är att det inte alls är särskilt komplicerat - och det kan dessutom gynna plånboken.

1. Kontakta ditt nuvarande elhandelsbolag och se över eventuell bindningstid och uppsägningstid.

2. Besök jämförelsesajter så som Elpriskollen och elskling.se för att se hur ditt nuvarande avtal står sig mot andra. Ha gärna din senaste faktura från elhandlaren nära till hands. 

3. Hittat en billigare deal? Ring elhandlaren med det bättre avtalet och bli kund.

Så mycket kan du spara

Hur mycket kan man då spara om man jämför elavtal? Vi har undersökt skillnaden i pris mellan två avtal för en mindre lägenhet, en större lägenhet och en villa. Bostäderna är belägna i elområde 3 och vi har använt oss utav Elpriskollens resultat i våra uträkningar. Samtliga elpriser är löpande rörliga.


https://www.pengar.se/elpriser


Spara pengar-veckobrev, helt GRATIS!

  • Smarta spara-tips varje vecka!
  • Unika rabatter!
  • Avsluta när du vill.

Genom att gå med, godkänner du även våra villkor.

Villkor för Pengar.se's nyhetsbrev

Vårt nyhetsbrev skickas ut en gång i veckan. Din epostadress lagras hos en tredjepart (Mailchimp) som är det system vi använder för att hantera prenumerationslistan och nyhetsbrevsutskicken. Du kan när som helst välja att avsluta prenumerationen och radera dina uppgifter hos oss. Vi lämnar inte ut din epostadress till någon annan part. Däremot kan vi i nyhetsbrevet inkludera sponsrade länkar och reklam till samarbetspartners.

Nyhetsnotiser

Skärpt amorteringskrav 1 mars - så påverkas du

Utnyttja semesterdagarna till max - så gör du 2018

Betalappar vanligare än kontanter - men kort fortfarande kung

7 tips inför Mellandagsrean - så hittar du guldkornen

Gamla ljusslingor - så mycket kostar de dig

En vecka till Black Friday - så fyndar du

Sista chansen att sätta in gamla mynt

Tiden rinner ut för Linné och Karl

Sista dagen att deklarera

15 miljarder snart ogiltiga