Vi hjälper dig att spara pengar. Vår målsättning är att ge dig så många smarta och enkla tips som möjligt för att underlätta för dig i din ekonomiska vardag.

E-post: [email protected]

Så får du det lägsta elpriset


Fastna inte i dyra elavtal! Genom att jämföra och göra aktiva val kan du spara tusenlappar i elkostnader varje år.

Att välja, byta och jämföra elavtal kan kännas både tråkigt och svårt. Hur gör man, vad är viktigt och hur stora prisskillnader kan det egentligen bli? Här har vi samlat tips som förhoppningsvis kan hjälpa dig på vägen till sänkta elkostnader.

1
Nykundsgaranti
Bra kundservice
Fritt att byta avtal
2
Jämför och byt
Funnits sedan 2007
Kostnadsfritt
3
Jämför elpriser kostnadsfritt
Fyll i uppgifter och bli kontaktad
Enkelt att byta elbolag

Gör ett aktivt val

För att förse ditt hem med el behöver du teckna två avtal; dels ett så kallat elnätsavtal och dels ett elhandelsavtal. Elnätsavtalet tecknas med det bolag som äger elnätet och elhandelsavtalet med det bolag som distribuerar själva elen. Väljer du att inte teckna något elhandelsavtal tilldelas du ett så kallat "anvisat avtal", vilket vanligtvis betyder högre elkostnader.

Ett anvisat avtal innebär att elnätsbolaget tilldelar dig en elhandlare. Du får då ett avtal med fast pris som gäller tills vidare. Ett sådant avtal har ofta ett högre pris än om du själv aktivt gör ett val. Vill du komma billigare undan är det därför alltid rekommenderat att teckna ett elhandelsavtal själv.

hitta bästa elpriset

Jämför olika elavtal

Även om man gör ett aktivt val av elhandlare är det inte säkert att man får det lägsta priset på marknaden. I dag finns flera jämförelsesajter som hjälper dig att hitta det lägsta elpriset för just din bostad. Hos exempelvis  Compricer kan du fylla i din bostadsyta och beräknade årsförbrukning och få förslag på elavtal från en rad olika elhandlare – och på så vis hitta det billigaste alternativet.

Nöj dig inte

Elavtal och elpriser ändras hela tiden. Även om du för ett tag sedan hade hittat det bästa och billigaste elavtalet för dig, är det stor chans att det finns ett ännu bättre avtal på marknaden i dag. Gör därför regelbundna jämförelser av avtal för att se hur ditt elavtal står sig. Hittar du ett avtal som är bättre än ditt nuvarande – toppen! Då kan det vara läge att byta igen.

Så byter du elavtal

Många drar sig för att byta elavtal just för att det känns invecklat och jobbigt. Men faktum är att det inte alls behöver vara särskilt komplicerat – och det kan dessutom gynna plånboken.

1. Det första du bör göra är att kontakta ditt nuvarande elhandelsbolag och se över eventuell bindningstid och uppsägningstid.

2. Besök sedan jämförelsesajter som  Compricer för att se hur ditt nuvarande avtal står sig mot andra. Ha gärna din senaste faktura från elhandlaren nära till hands. 

3. Hittar du en billigare deal? Ring elhandlaren med det bättre avtalet och bli kund!

Så mycket kan du spara

Hur mycket kan man då spara om man jämför elavtal? Vi har undersökt skillnaden i pris mellan två avtal – ett som ligger på den billigare delen av skalan och ett som ligger på den lite dyrare delen. Vi har jämfört förbrukningen för en mindre lägenhet, en större lägenhet och en villa, och alla bostäder är belägna i elområde 3. Uträkningarna är baserade på Elpriskollens resultat i april 2020, och samtliga elpriser är löpande rörliga. 

Värt att tänka på är dock att prisskillnaderna kan ha flera olika förklaringar. Exempelvis kan gröna elavtal kosta mer än avtal där miljöfokuset är mindre – tipset är att läsa på om de olika avtalen och avgöra vilka parametrar som känns viktigast för just dig.

Vill du veta spotpriset på el? Hos Villalivet.se kan du se  dagens elpris.


Redaktionen
Pengar.se






Innehåll i denna artikel

Vårt nyhetsbrev

  • Smarta tjänster
  • Enkla spara-tips
  • Avsluta när du vill

Genom att gå med, godkänner du även våra villkor.

Villkor för Pengar.se's nyhetsbrev

Vårt nyhetsbrev skickas ut en gång i veckan. Din epostadress lagras hos en tredjepart (Mailchimp) som är det system vi använder för att hantera prenumerationslistan och nyhetsbrevsutskicken. Du kan när som helst välja att avsluta prenumerationen och radera dina uppgifter hos oss. Vi lämnar inte ut din epostadress till någon annan part. Däremot kan vi i nyhetsbrevet inkludera sponsrade länkar och reklam till samarbetspartners.

Nyhetsnotiser

Danskarna älskar rabattkoder

Maxa semesterdagarna – så gör du 2020

Mäklarprovision – Hur tar mäklaren betalt?

Matsmart minskar matsvinnet

Skärpt amorteringskrav 1 mars - så påverkas du

Betalappar vanligare än kontanter - men kort fortfarande kung

7 tips inför Mellandagsrean - så hittar du guldkornen

Gamla ljusslingor - så mycket kostar de dig

En vecka till Black Friday - så fyndar du

Sista chansen att sätta in gamla mynt