Vi hjälper dig att spara pengar. Vår målsättning är att ge dig så många smarta och enkla tips som möjligt för att underlätta för dig i din ekonomiska vardag.

E-post: [email protected]

Mäklarprovision – Hur tar mäklaren betalt?

Den här sidan uppdaterades för en längre tid sedan. Tänk därför på att informationen kan (men behöver inte) vara inaktuell.

Vid de allra flesta bostadsförsäljningar anlitas en mäklare. Den kostnad som uppstår kallas för mäklarprovision och kan variera kraftigt mellan olika mäklare. Genom att veta vad som avgör kostnaden och vara insatt i olika provisionsmodeller går det hålla priset på en lägre nivå. Ett ytterligare alternativ är att göra delar av arbetet själv inom försäljningsprocessen.

Vad avgör mäklarkostnaden?

Erfarenhet

Som inom alla branscher påverkar erfarenhet hur mycket man kan ta betalt. Generellt är det en fördel att välja en mäklare som har lång erfarenhet av branschen och som har sålt flera liknande bostäder inom samma område.

Marknad

Generellt är priset för tjänster högre i Stockholm och Göteborg än på landsbygden. Är det lyxvåningar och andra specialobjekt kan provisionen förhandlas i förväg och är inte knuten till samma nivåer som när ordinarie bostäder säljs.

Vilka tjänster ingår?

Idag finns flera mäklare som låter säljaren ta ansvar för delar av försäljningen vilket därmed minskar kostnaden. Har du redan en köpare behövs enbart hjälp med de juridiska och administrativa frågorna.

Försäljningsobjekt

Överlag blir kostnaden högre vid försäljning av friköpt bostad mot om en bostadsrätt säljs. Orsaken är att det krävs mer administration vid överlåtelse av friköpta bostäder.

Provisionstyper

Mäklararvode.nu anger tre provisionstyper för mäklare:

Fast arvode – Fast avgift som bestäms före försäljning. Avgiften blir därmed på samma nivå oavsett försäljningspris.

Stegprovision – Provisionen består av en fast procentsats upp till ett förutbestämt försäljningspris. Blir priset högre ges högre provisionsarvode på överstigande del.

Procentprovision – Provisionen består av en fast procentsats på försäljningssumman, exempelvis 2 %. Ofta med en lägsta nivå exempelvis 35 000 kr.

Gör allt eller delar själv

Det finns inget krav på att mäklare måste anlitas vid försäljning av bostad. Däremot är det extremt vanligt eftersom mäklarna har kunskap inom alla juridiska frågor samt kan marknadsföra boendet på ett effektivt sätt. Genom att välja en mäklare där man själv tar hand om delar av uppgifterna hålls priset nere samtidigt som ett par andra fördelar skapas.

”Du är expert på ditt hem, vi är experter på hur man säljer det”

En mäklare som låtar säljaren själv ta ansvar för visningen är Hemverket. De presenterar sin tjänst med att ” du är expert på ditt hem, vi är experter på hur man säljer det” och det sammanfattar även fördelarna med tjänsten.

Fördelar

+ Personlig visning

Du som säljare är själv ansvarig för visningen av bostaden. Även om mäklaren har information om bostadens ekonomi och skick så har du som bott där betydligt mer kunskap. Skapa en personligare visning där de intresserade kan ställa frågor direkt till dig om allt från omgivning och grannar till vilka hockeyplaner i närheten som spolas upp på vintern.

+ Fast (och ofta lägre) arvode

Hemverket är en av de mäklare som valt fast provision. Detta bland annat genom att lägga visningen på säljaren. Många gånger är fast pris billigare är provisionsbaserat pris.

Nackdel

- Kan upplevas partiskt under visning

En mäklare ska upplevas opartisk av både köpare och säljare. Även om målet är att sälja bostaden så ska mäklaren vara tydlig och transparent kring all information mot bägge parter. De som går på en visning och möter säljaren av bostaden kan innebära att en subjektiv bild visas upp.

- Krångligt och obekvämt

Som säljare kan det upplevas krångligt att behöva möta alla intresserade vid visning och försöka besvara alla frågor som uppstår. Dessutom är man inte insatt i vad man bör lyfta fram under visningen för att spekulanterna ska bli mer intresserade att gå med i budgivningen. 


https://www.pengar.se/nyheter/maklarprovision






Vårt nyhetsbrev

  • Smarta tjänster
  • Enkla spara-tips
  • Avsluta när du vill

Genom att gå med, godkänner du även våra villkor.

Villkor för Pengar.se's nyhetsbrev

Vårt nyhetsbrev skickas ut en gång i veckan. Din epostadress lagras hos en tredjepart (Mailchimp) som är det system vi använder för att hantera prenumerationslistan och nyhetsbrevsutskicken. Du kan när som helst välja att avsluta prenumerationen och radera dina uppgifter hos oss. Vi lämnar inte ut din epostadress till någon annan part. Däremot kan vi i nyhetsbrevet inkludera sponsrade länkar och reklam till samarbetspartners.

Nyhetsnotiser

Danskarna älskar rabattkoder

Maxa semesterdagarna – så gör du 2020

Mäklarprovision – Hur tar mäklaren betalt?

Matsmart minskar matsvinnet

Skärpt amorteringskrav 1 mars - så påverkas du

Betalappar vanligare än kontanter - men kort fortfarande kung

7 tips inför Mellandagsrean - så hittar du guldkornen

Gamla ljusslingor - så mycket kostar de dig

En vecka till Black Friday - så fyndar du

Sista chansen att sätta in gamla mynt