Vi hjälper dig att spara pengar. Vår målsättning är att ge dig så många smarta och enkla tips som möjligt för att underlätta för dig i din ekonomiska vardag.

E-post: info@pengar.se

Taxi eller Uber?

Den här sidan uppdaterades för en längre tid sedan. Tänk därför på att informationen kan (men behöver inte) vara inaktuell.

Vi på Pengar.se har jämfört priser på samma resor mellan Uber och traditionella taxibolag. Det visade sig att det blev klart billigare att åka med Uber.

Vad är egentligen billigast?

Hur tar jag mig billigast från A till B? Det självklara svaret är så klart att använda benen eller sätta sig på en cykel. Är dessa två inte ett alternativ så finns det flera andra sätt att ta sig till sin destination. Här förklarar vi skillnaderna samt undersöker vad som egentligen är billigast; gammal hederlig taxi eller "nya" uppstickaren Uber.

För- och nackdelar med taxi

Taxibranschen är idag reglerad av diverse myndigheter över stora delar av världen. Väljer du att resa med ett välrenommerat taxibolag vet du med dig att chauffören har bra villkor och en skälig inkomst. Du vet också att du inte betalar överpris, att chauffören är välutbildad och har god kännedom om omgivningarna. Bokar du en taxi kan du också välja mellan fastpris eller taxameter. Det är dessutom möjligt att fånga en taxibil direkt på gatan förutsatt att den är ledig.

"Var god dröj..." är bekanta ord för de flesta som beställt taxi någon gång i livet. Det är inte ovanligt att köerna till taxi ofta är långa, både när det gäller beställning via telefon eller på en taxiparkering. Är det mycket folk i rörelse finns det även risk att taxi inte finns tillgängligt eller att den inte dyker upp överhuvudtaget.

Det finns otaligt med taxibolag världen över, alla ofta med varsin webbsida och telefonnummer. Beställer du en taxi i Göteborg ena dagen, för att veckan därpå vara i behov av en taxi i Paris måste du hitta information om stadens taxibolag på nytt.

Ännu en nackdel med taxi är hanteringen av betalning i bilen. Efter avslutad resa ska du som passagerare betala chauffören direkt med antingen kontanter eller kort. Befinner du dig i ett land där det dessutom är sed att ge dricks, behöver du räkna ut hur mycket på plats.

Taximarknaden i Sverige

Den svenska taximarknaden är sedan 1990 i stort sett avreglerad. I dag finns det inget tak på varken prissättning eller antalet fordon i bruk. Krav på chaufförernas lämplighet och behörighet är dock höga, samt så finns det regler om att fordon ska vara taxiregistrerade och ha en registrerad taxameter. 

Sedan 2011 måste det finnas prisinformation med jämförpriser på samtliga taxibilar i Sverige. Om jämförpriset för resan uppgår till över 500 kronor ska taxiföraren också kunna lämna ett fast högsta pris.

Enligt Svenska Taxiförbundet finns det i dag strax under 7 000 taxibolag och omkring 350 beställningscentraler i Sverige. Runt 80 procent av taxiföretagen är anslutna till en central som sköter beställningarna åt dem. 

Vad är Uber?

Uber är kort och gott en mobilapp där det både är möjligt att beställa och betala taxiresor. Appen lanserades 2010 och finns i dag i 80-talet länder. 

Tjänsten fungerar på så sätt att en passagerare söker på sin destination och får då upp flera olika reseförslag med information om bland annat biltyp, storlek, väntetid och pris. En chaufför som är ansluten till Uber får notis om passagerarens beställning och godkänner körningen. Vid upphämtning verifieras beställningen med namn och destination, för att sedan fortsätta till slutmålet.

Efter resan dras betalningen direkt från kundens konto och både passagerare och förare kan lämna ett omdöme om varandra. 

För- och nackdelar med Uber

Uber är en global tjänst, vilket betyder att oavsett om du befinner dig i Göteborg, Amsterdam eller San Fransisco så kan du beställa en resa. Appen känner av vart du är via GPS och ger förslag på tillgängliga chaufförer i närheten. 

Du slipper att stå i telefonkö till ett taxibolag, stå och vänta vid en taxiparkering eller försöka fånga en förbipasserande bil på gatan - med Uber bokar du smidigt och snabbt direkt i mobiltelefonen. Som användare får du alltid namn och bild på din chaufför samt kan se hens tidigare omdömen. Du kan också följa bilens väg och har alltid stenkoll på när den är framme. Den stora fördelen med Uber är dock att betalning sker direkt från ditt konto efter avslutad resa, borta är alltså kontant- och kortbetalning på plats i bilen.

Trots passagerarnas varma mottagande av Uber har företaget varit i hetluften sedan starten. Delvis handlar det om företagets ledning och dess värderingar och delvis om huruvida den kontroversiella affärsmodellen ska anpassa sig efter de regleringar som finns inom taxibranschen. På flera håll i världen har Uber blivit helt eller till viss del förbjudet som följd av att nya taxilagar införts.

Ytterligare nackdelar med Uber är att chaufförerna inte har rätt att plocka upp passagerare direkt från gatan, utan det måste alltid ske en beställning via appen. Uber-bilar får inte heller parkera på taxiparkeringar och behöver inte ha taxameter.

Uber i Sverige

Som följd av den öppnare taxinäringen som råder i Sverige har Uber haft enklare att slå sig in på marknaden. Det har också lett till att den svenska taxibranschen tagit ytterligare steg mot digitalisering. I dag erbjuder därför samtliga stora svenska beställningscentraler även bokning via mobilappar och webbsidor*.

Vilket sätt är billigast?

I november 2018 genomför vi en undersökning av resor inom västsverige med utgångspunkt Göteborgs Centralstation. Vi jämför Ubers priser med tre olika taxibolag som verkar i området. Det visar sig snabbt att Uber alltid är det billigaste alternativet. På de resor vi söker får vi fram prisskillnader på så mycket som upp till 671 kronor.

Exempel 1: Göteborg C - Landvetter Flygplats


Exempel 2: Göteborg C - Marstrands Havshotell

Exempel 3: Göteborg C - Trollhättan C

*Källa: Konkurrensverkets Rapport 2018, Konkurrensen i Sverige 2018:1, Kapitel 26, Taximarknaden


Redaktionen
Pengar.se
redaktionen@pengar.se


Vårt nyhetsbrev

  • Smarta tjänster
  • Enkla spara-tips
  • Avsluta när du vill

Genom att gå med, godkänner du även våra villkor.

Villkor för Pengar.se's nyhetsbrev

Vårt nyhetsbrev skickas ut en gång i veckan. Din epostadress lagras hos en tredjepart (Mailchimp) som är det system vi använder för att hantera prenumerationslistan och nyhetsbrevsutskicken. Du kan när som helst välja att avsluta prenumerationen och radera dina uppgifter hos oss. Vi lämnar inte ut din epostadress till någon annan part. Däremot kan vi i nyhetsbrevet inkludera sponsrade länkar och reklam till samarbetspartners.

Nyhetsnotiser

Danskarna älskar rabattkoder

Maxa semesterdagarna – så gör du 2020

Mäklarprovision – Hur tar mäklaren betalt?

Matsmart minskar matsvinnet

Skärpt amorteringskrav 1 mars - så påverkas du

Betalappar vanligare än kontanter - men kort fortfarande kung

7 tips inför Mellandagsrean - så hittar du guldkornen

Gamla ljusslingor - så mycket kostar de dig

En vecka till Black Friday - så fyndar du

Sista chansen att sätta in gamla mynt