Vi hjälper dig att spara pengar. Vår målsättning är att ge dig så många smarta och enkla tips som möjligt för att underlätta för dig i din ekonomiska vardag.

E-post: info@pengar.se

Välj jämförelsesajterna - så lurar resebolagen dig


Ja, det är sant. Resebolag erbjuder samma resa till lägre pris på jämförelsesajter än på sin egna hemsida. Läs mer om detta fenomen här!


Som kund hos ett resebolag är det självklart att tro att de erbjuder de lägsta priserna på sin egna hemsida. Så är inte alltid fallet. Om du söker fram en resa via ett resebolag så får du ett pris. Om du sedan söker fram samma resa via en prisjämförelsesajt så kan du hitta samma resa med samma resebolag till ett billigare pris. Se därför till att alltid jämföra priset som du fått från resebolaget med det pris som jämförelsesajterna visar.

Varför är det så här?

För att konkurrera med de lägre priserna på jämförelsesajter så som Skyscanner och Flygresor.se finns det resebolag som erbjuder samma resor till ett lägre pris här. Du kan alltså hitta exakt samma flygresa - med samma flygbolag och resebolag - till ett avsevärt bättre pris via en jämförelsesajt än att söka direkt på resebolagets hemsida. Här tjänar man alltså inte på att vara en lojal kund.

Så stor är skillnaden

I november 2018 genomför vi en undersökning med sökningar hos ett resebolag och en jämförelsesajt. I samtliga fall blir flygresan billigare om man väljer att gå via prisjämförelsesajten än om man söker direkt på resebolagets hemsida. Båda resorna erbjuds alltså via resebolaget, det är samma flygbolag och samma flygnummer - den enda skillnaden är priset.

Exempel 1

En resa mellan Göteborg Landvetter och Paris Charles De Gaulle. Första sökningen är gjord direkt på resebolagets hemsida och här får vi en standardbiljett för 1 889 kronor. När vi sedan söker samma resa via jämförelsesajten, som i sin tur skickar oss vidare till bolaget är priset lägre; 1 763 kronor för en standardbiljett eller till och med 1 614 kronor för en så kallad "Lightbiljett". Här sparar du alltså mellan 126-275 kronor bara genom att välja jämförelsesajten framför resebolagets egna hemsida.

Exempel 2

När vi söker på en resa mellan Stockholm Arlanda och New York Kennedy International Airport blir skillnaden i pris betydligt större. Söker vi direkt hos resebolaget behöver vi betala 3 211 kronor för att ta oss över Atlanten. Går vi istället via jämförelsesajten till samma resa hos bolaget kostar flygbiljetten endast 2 951 kronor - eller till och med 2 551 kronor om man väljer Lightbiljett. Här är det alltså mellan 260-660 kronor billigare.

Exempel 3

Tittar vi på en resa mellan Stockholm Arlanda och Phuket International Airport är även här prisskillnaden stor. På resebolagets hemsida erbjuds vi ett pris om 6 844 kronor för en standardbiljett. Söker vi hos jämförelsesajten och går därifrån vidare till resebolaget kostar standardbiljetten helt plötsligt 6 396 kronor. Väljer man en Lightbiljett blir det ännu billigare; 6 016 kronor. Det här innebär att man kan spara mellan 448-828 kronor genom att gå via jämförelsesajten.Redaktionen
Pengar.se
redaktionen@pengar.se


Vårt nyhetsbrev

  • Smarta tjänster
  • Enkla spara-tips
  • Avsluta när du vill

Genom att gå med, godkänner du även våra villkor.

Villkor för Pengar.se's nyhetsbrev

Vårt nyhetsbrev skickas ut en gång i veckan. Din epostadress lagras hos en tredjepart (Mailchimp) som är det system vi använder för att hantera prenumerationslistan och nyhetsbrevsutskicken. Du kan när som helst välja att avsluta prenumerationen och radera dina uppgifter hos oss. Vi lämnar inte ut din epostadress till någon annan part. Däremot kan vi i nyhetsbrevet inkludera sponsrade länkar och reklam till samarbetspartners.

Nyhetsnotiser

Danskarna älskar rabattkoder

Maxa semesterdagarna – så gör du 2020

Mäklarprovision – Hur tar mäklaren betalt?

Matsmart minskar matsvinnet

Skärpt amorteringskrav 1 mars - så påverkas du

Betalappar vanligare än kontanter - men kort fortfarande kung

7 tips inför Mellandagsrean - så hittar du guldkornen

Gamla ljusslingor - så mycket kostar de dig

En vecka till Black Friday - så fyndar du

Sista chansen att sätta in gamla mynt