Vi hjälper dig att spara pengar. Vår målsättning är att ge dig så många smarta och enkla tips som möjligt för att underlätta för dig i din ekonomiska vardag.

E-post: info@pengar.se

Lånelöfte till bolån


Ett lånelöfte är ett preliminärt löfte från banken om att du får låna en viss summa pengar.

Vad är ett lånelöfte?

Ett lånelöfte är ett preliminärt löfte från banken om att du får låna en viss summa pengar. Med ett lånelöfte på fickan vet du hur mycket du vågar bjuda på en bostad och du kan också bevisa för säljaren att du är seriös med ditt bud. När det sedan är dags att ta själva lånet underlättar det även låneprocessen hos banken om du redan har ett lånelöfte.

Muntligt eller skriftligt lånelöfte

Ett lånelöfte kan ges antingen muntligen eller skriftligen. Numera kan du hos de flesta banker också ansöka om ett lånelöfte direkt på nätet. Normalt sett gäller ett lånelöfte i upp till sex månader, men det kan variera från bank till bank. Ett lånelöfte är heller aldrig spikat, utan endast ett förhandsbesked om att banken kan tänka sig att låna ut pengar till dig. Banken har alltså inget krav att i slutändan ställa upp med ett lån även om de har gett dig ett lånelöfte. 

Om dina ekonomiska förutsättningar skulle ha försämrats från det att lånelöftet gavs tills dess att du faktiskt ansöker om ett lån, har banken rätt att ge dig avslag på lånet – alternativt sänka den utlovade lånesumman. Det sistnämnda är dock det vanligaste tillvägagångssättet. Det finns heller inget som säger att du måste låna bara för att du fått ett lånelöfte från en viss bank. Det är fritt fram att välja en annan bank om du t ex skulle hitta någon som har bättre räntor och villkor.

Avgifter

Det kostar inget att ansöka om ett lånelöfte och därför kan det ibland vara värt att kontakta flera olika banker för att jämföra villkoren, samt hur mycket du skulle få låna hos respektive bank. Men se upp! Varje bank du gör en förfrågan hos kommer att göra en kreditkontroll och kan bli fundersam om det redan gjorts extremt många kreditupplysningar på dig. Det kan från bankens sida te sig som att du har ansökt om massor av olika lån och fått avslag – så varför skulle just de ge dig ett lånelöfte? Så jämför gärna, men skicka inte in ansökningar hej vilt, utan välj ut ett par, tre stycken banker som du tycker verkar passa dig att ansöka hos.

Kreditupplysning

Förutom kreditupplysning, brukar banken även göra en boendekalkyl, samt kontrollera att du har en fast inkomst och stabil ekonomi. Var alltid noga med att lämna korrekta uppgifter till banken. Om det i efterhand skulle uppdagas att du försökt dölja något ekonomiskt felsteg kan det sätta käppar i hjulet för att få igenom själva lånet. Då är det bättre att vara ärlig från början. 

När du ansöker om ett lånelöfte är det du själv som föreslår en viss summa till banken. Utifrån sin ekonomiska analys avgör banken sedan om summan är rimlig eller inte. Skulle de ha några restriktioner gällande din ansökan kanske de erbjuder dig en lägre lånesumma. Men även om du skulle få lånelöfte om en högre summa, kan du dock enligt bolånetaket i slutändan endast låna upp till 85 procent av husets värde.


Redaktionen
Pengar.se
redaktionen@pengar.se


Vårt nyhetsbrev

  • Smarta tjänster
  • Enkla spara-tips
  • Avsluta när du vill

Genom att gå med, godkänner du även våra villkor.

Villkor för Pengar.se's nyhetsbrev

Vårt nyhetsbrev skickas ut en gång i veckan. Din epostadress lagras hos en tredjepart (Mailchimp) som är det system vi använder för att hantera prenumerationslistan och nyhetsbrevsutskicken. Du kan när som helst välja att avsluta prenumerationen och radera dina uppgifter hos oss. Vi lämnar inte ut din epostadress till någon annan part. Däremot kan vi i nyhetsbrevet inkludera sponsrade länkar och reklam till samarbetspartners.

Nyhetsnotiser

Danskarna älskar rabattkoder

Maxa semesterdagarna – så gör du 2020

Mäklarprovision – Hur tar mäklaren betalt?

Matsmart minskar matsvinnet

Skärpt amorteringskrav 1 mars - så påverkas du

Betalappar vanligare än kontanter - men kort fortfarande kung

7 tips inför Mellandagsrean - så hittar du guldkornen

Gamla ljusslingor - så mycket kostar de dig

En vecka till Black Friday - så fyndar du

Sista chansen att sätta in gamla mynt