Vi hjälper dig att spara pengar. Vår målsättning är att ge dig så många smarta och enkla tips som möjligt för att underlätta för dig i din ekonomiska vardag.

E-post: info@pengar.se

Skärpt amorteringskrav 1 mars - så påverkas du

Den här sidan uppdaterades för en längre tid sedan. Tänk därför på att informationen kan (men behöver inte) vara inaktuell.

Den 1 mars införs ett nytt amorteringskrav vid nya bostadslån. Pengar.se klarlägger vad som gäller och hur du påverkas av förändringen.

I slutet av förra året godkände Regeringen Finansinspektionens förslag om ett skärpt amorteringskrav. I morgon införs de nya reglerna som innebär att alla som lånar mer än 4,5 gånger sin årsinkomst före skatt, ska amortera ytterligare 1 procent på hela sitt bolån varje år. Det utöver det befintliga amorteringskravet.

Bakgrunden till det nya kravet är hushållens stigande skulder, vilket enligt bland annat Finansinspektionen utgör en akilleshäl för svensk ekonomi.

Hur påverkas jag?

Endast nya bostadslån omfattas av det skärpta amorteringskravet (lån som tas efter 1 mars). Du omfattas även av det nya kravet om du höjer ditt bolån och då lånar över 4,5 gånger din årsinkomst före skatt. Är ni två som tar ett bolån är det den sammanlagda inkomsten som tas hänsyn till.

Exempel
Rosa tjänar 30 000 kronor i månaden, vilket ger en årlig bruttoinkomst på 360 000 kronor.
30 000 x 12 = 360 000

Lånar Rosa mer än 1 620 000 kronor ska hon amortera 1 procent av skulden varje år.
360 000 x 4,5 = 1 620 000

Det här är utöver det befintliga amorteringskravet som berör hushåll med en skuld som överstiger 50 eller 70 procents belåningsgrad. Är belåningsgraden under 50 procent finns inget krav på amortering men uppgår den till mellan 50-70 procent blir amorteringskravet 2 procent per år (1% + 1%). Överstiger belåningen 70% av bostadens värde behöver du amortera 3 procent årligen (2% + 1%).

De nya reglerna innebär enligt Finansinspektionen en ökad amortering på i genomsnitt 2 000 kronor i månaden. Samtidigt beräknar Regeringen att omkring 14 procent av samtliga nya bolånetagare berörs av de nya amorteringskravet. Så stor andel som 86 procent påverkas alltså inte alls.

Undantag

Det finns några möjligheter att undgå de skärpta amorteringskraven. Dessa gäller framförallt nyproduktion - både dig som bygger och köper nytt. Sveriges banker kan gå med på amorteringsfria lån för nyproduktion i upp till fem år. Du kommer även ifrån fastighetsavgiften under de första femton åren.


Fotnot: Ny bostad? Du omfattas endast av de nya amorteringskraven om köpekontraktet skrivs under efter den 1 mars. Har du undertecknat kontraktet före 1 mars omfattas du inte av de nya reglerna.


https://www.pengar.se/nyheter/skarpt-amorteringskrav-1-mars-sa-paverkas-du


Vårt nyhetsbrev

  • Smarta tjänster
  • Enkla spara-tips
  • Avsluta när du vill

Genom att gå med, godkänner du även våra villkor.

Villkor för Pengar.se's nyhetsbrev

Vårt nyhetsbrev skickas ut en gång i veckan. Din epostadress lagras hos en tredjepart (Mailchimp) som är det system vi använder för att hantera prenumerationslistan och nyhetsbrevsutskicken. Du kan när som helst välja att avsluta prenumerationen och radera dina uppgifter hos oss. Vi lämnar inte ut din epostadress till någon annan part. Däremot kan vi i nyhetsbrevet inkludera sponsrade länkar och reklam till samarbetspartners.

Nyhetsnotiser

Danskarna älskar rabattkoder

Maxa semesterdagarna – så gör du 2020

Mäklarprovision – Hur tar mäklaren betalt?

Matsmart minskar matsvinnet

Skärpt amorteringskrav 1 mars - så påverkas du

Betalappar vanligare än kontanter - men kort fortfarande kung

7 tips inför Mellandagsrean - så hittar du guldkornen

Gamla ljusslingor - så mycket kostar de dig

En vecka till Black Friday - så fyndar du

Sista chansen att sätta in gamla mynt