Vi hjälper dig att spara pengar. Vår målsättning är att ge dig så många smarta och enkla tips som möjligt för att underlätta för dig i din ekonomiska vardag.

E-post: [email protected]

Amortering & amorteringskrav


Ett bolån kommer med krav. Till exempel att man kontinuerligt ska betala av sitt lån. Här berättar vi mer om just amortering på bolån.

Vad är amortering?

Tar man ett bolån måste man också amortera. Det räcker alltså inte att endast betala räntan, utan du ska numera även kontinuerligt betala av ditt lån. Hur mycket man ska amortera beror på lånets storlek, bostadens värde och din inkomst. Ju mer du väljer att amortera, desto mindre blir det kvar av ditt totala lån och därmed minskar också räntekostnaden. Precis som när du ska välja fast eller rörlig ränta behöver du alltså väga in din ekonomiska situation i beslutet om hur du ska amortera på ditt lån. Det finns tre olika typer av amortering att välja: rak amortering, annuitetslån eller amorteringsfritt lån.

Rak amortering

Vid rak amortering delas lånet in i ett visst antal avbetalningstillfällen, där summan minskar för varje inbetalning. Eftersom räntan beräknas på det kvarvarande skuldbeloppet sänks också räntan i takt med att du betalar av på lånet. Med rak amortering kan du välja hur ofta du vill betala och även ändra återbetalningstakten under lånetiden. Rak amortering kan inledningsvis innebära en mycket hög månadskostnad, för att undgå detta kan annuitetslån vara en annan väg.

Annuitetslån

Ett annuitetslån betyder att du varje månad betalar samma summa till banken – varav en del är amortering och en del ränta. I början av återbetalningstiden betalas en större andel ränta och en mindre andel amortering, men i takt med att skulden minskar sjunker även räntan. Således blir andelen amortering större för varje gång du betalar. 

Amorteringsfritt lån

Ett amorteringsfritt lån är möjligt för dig som är första ägaren av en nyproducerad bostad. Då kan man slippa undan amortering under upp till fem års tid. Denna regel har införts med syfte att sätta fart på bostadsbyggandet i landet.

Väljer du att inte amortera innebär det självklart en lägre månadskostnad för stunden. Hela bolånet ska dock fortfarande betalas; du skjuter alltså endast avbetalningen på framtiden. Samtidigt blir den slutgiltiga kostnaden för bolånet högre då räntan fortfarande ska betalas tills dess att lånet är helt betalt. Amorterar du minskar räntan med tiden i och med att lånet kontinuerligt blir mindre.

Amorteringskrav

Beroende på storleken på ditt bolån, bostadens värde och din inkomst finns vissa krav på hur mycket du ska amortera. För ett bolån som uppgår till över 70 procent av bostadens värde ska minst två procent amorteras årligen. Har man i stället lånat mellan 50-70 procent av värdet på bostaden ska minst en procent amorteras.  

Skärpt amorteringskrav sedan mars 2018

Lånar du mer än 4,5 gånger din årliga bruttoinkomst ska ytterligare en procent av lånet amorteras varje år. Endast nya bostadslån omfattas av detta amorteringskrav (lån som tas efter 1 mars 2018). Även du som höjer ditt bolån och då lånar över 4,5 gånger din årsinkomst före skatt omfattas av det nya kravet. Är ni två som tar ett bolån tillsammans är det den sammanlagda inkomsten som tas hänsyn till.

Exempel
Rosa tjänar 30 000 kronor i månaden, vilket ger en årlig bruttoinkomst på 360 000 kronor.
30 000 x 12 = 360 000

Lånar Rosa mer än 1 620 000 kronor ska hon amortera ytterligare 1 procent av det totala lånebeloppet varje år.
360 000 x 4,5 = 1 620 000

Det här gäller alltså utöver grundkravet som berör hushåll med en skuld som överstiger 50 eller 70 procents belåningsgrad. Är belåningsgraden under 50 procent finns inget krav på amortering men uppgår den däremot till mellan 50-70 procent blir amorteringskravet två procent per år (1% + 1%). Överstiger belåningen 70 procent av bostadens värde behöver du amortera 3 procent årligen (2% + 1%).

Avgifter vid extra amortering

Skulle du få ett litet överskott i ekonomin kanske du vill passa på att göra en extra amortering på ditt bolån. Har du ett lån med rörlig ränta tillkommer ingen kostnad och du kan du i princip göra en extra amortering när som helst – eller i alla fall var tredje månad när den rörliga räntan ändras. Vill du däremot amortera extra på ett lån med fast ränta brukar det innebära att du får betala en kompensation till banken för den tid de förlorar i ränta – en så kallad ränteskillnadsersättning. Det beror på att banken själv har tagit ett lån till fast ränta för att i sin tur låna ut pengarna till dig. När din bindningstid är slut och lånet ska omsättas brukar det dock gå bra att göra en extra amortering utan att det kostar dig något.


Redaktionen
Pengar.se






Vårt nyhetsbrev

  • Smarta tjänster
  • Enkla spara-tips
  • Avsluta när du vill

Genom att gå med, godkänner du även våra villkor.

Villkor för Pengar.se's nyhetsbrev

Vårt nyhetsbrev skickas ut en gång i veckan. Din epostadress lagras hos en tredjepart (Mailchimp) som är det system vi använder för att hantera prenumerationslistan och nyhetsbrevsutskicken. Du kan när som helst välja att avsluta prenumerationen och radera dina uppgifter hos oss. Vi lämnar inte ut din epostadress till någon annan part. Däremot kan vi i nyhetsbrevet inkludera sponsrade länkar och reklam till samarbetspartners.

Nyhetsnotiser

Danskarna älskar rabattkoder

Maxa semesterdagarna – så gör du 2020

Mäklarprovision – Hur tar mäklaren betalt?

Matsmart minskar matsvinnet

Skärpt amorteringskrav 1 mars - så påverkas du

Betalappar vanligare än kontanter - men kort fortfarande kung

7 tips inför Mellandagsrean - så hittar du guldkornen

Gamla ljusslingor - så mycket kostar de dig

En vecka till Black Friday - så fyndar du

Sista chansen att sätta in gamla mynt