Vi hjälper dig att spara pengar. Vår målsättning är att ge dig så många smarta och enkla tips som möjligt för att underlätta för dig i din ekonomiska vardag.

E-post: [email protected]

Danskarna älskar rabattkoder

Den här sidan uppdaterades för en längre tid sedan. Tänk därför på att informationen kan (men behöver inte) vara inaktuell.

Det finns en skillnad i hur e-handeln i Sverige och Danmark utvecklat sig. Läs om iaktagelserna från en som jobbat i båda länderna.

Internethandel i Danmark och Sverige

Efter att ha bott i både Danmark och i Sverige har jag reflekterat över de två ländernas olikheter. Inom mitt intresseområde, alltså handel på nätet, kan man finna flera skillnader.

Jag menar att Sverige ligger steget före när det gäller internethandel. Orsakerna till detta är säkert flera, men dels ligger Sverige långt framme inom IT-området, samt att Sverige har ett välutbyggt internet. Men den största anledningen till den utbredda online-handeln är troligtvis Sveriges storlek. Svenskarna är historiskt mer vana vid att handla på postorder, vilket beror på att Sverige till ytan är betydligt större än Danmark. I Danmark har få människor en lång sträcka till närmsta stad. Sverige har dessutom nästan dubbelt så många potentiella konsumenter. De flesta känner säkert till webshopparna Ellos, Jotex, CDON.com och använder kanske betallösningen Klarna, alla dessa Made in Sweden.

Danskarna älskar rabatt

En annan olikhet, som också ses tydligt i de två ländernas reklam, är sättet man försöker att positionera sig på. I Sverige arbetar man mycket med att bygga varumärken, medan danska verksamheter positionerar sig på pris, pris och åter pris. Ja, det går nästan inte att se en dansk reklamfilm, utan att priset är i centrum. Danskarna älskar att göra en god handel, alltså att få bra rabatt. Danskarna är ofta mycket prismedvetna och vill ibland gärna fortsätta prisförhandlingar, till och med efter att ett avtal är underskrivet.

Sidor med rabattkoder och prissammanlikning är populära

En populärt samtalsämne i Danmark i samband med familjefödelsedagar, parmiddagar och liknande är vad man senast har köpt och till vilket kostnad. Man pratar gärna om priser på allt från GoDream presentkort, Björn Borg underkläder, Qatar Airways flygsäten till Bangkok eller kanske årets sommarhus, nu när Spanien inte var en möjlighet.

Danskarna vill gärna vara duktiga köpmän, men inte till vilket pris som helst. Det skall vara balans mellan uppnådd rabatt och förbrukad tid. Det är därför inte överraskande, att danskarna har tagit till sig rabattkodsidor som rabatkongen.dk och prissammanlikningssidor som pricerunner.dk. Här kan man, med en minimal insats, uppnå en bra rabatt utan att använda varken halva eller hela dagar. Till skillnad från cashback-sidor, så får man rabatten nu och här och så slipper ligga ute med hela beloppet.

Rabattkoder var tidigare inte tillåtna i Danmark

Trots att marknadsföring med hjälp av rabattkoder först blev lagligt den 1. juli 2011, då marknadsföringslagen ändrades, har danskarna snabbt tagit till sig rabattkoder. En undersökning gjord av FDIH redan i 2014, visade att över hälften av alla danskarna som hade handlat på nätet och någon gång hade använt en rabattkod för at få extra rabatt på sitt köp.


Søren Jakobsen


https://www.pengar.se/nyheter/danskarna-alskar-rabattkoder






Vårt nyhetsbrev

  • Smarta tjänster
  • Enkla spara-tips
  • Avsluta när du vill

Genom att gå med, godkänner du även våra villkor.

Villkor för Pengar.se's nyhetsbrev

Vårt nyhetsbrev skickas ut en gång i veckan. Din epostadress lagras hos en tredjepart (Mailchimp) som är det system vi använder för att hantera prenumerationslistan och nyhetsbrevsutskicken. Du kan när som helst välja att avsluta prenumerationen och radera dina uppgifter hos oss. Vi lämnar inte ut din epostadress till någon annan part. Däremot kan vi i nyhetsbrevet inkludera sponsrade länkar och reklam till samarbetspartners.

Nyhetsnotiser

Danskarna älskar rabattkoder

Maxa semesterdagarna – så gör du 2020

Mäklarprovision – Hur tar mäklaren betalt?

Matsmart minskar matsvinnet

Skärpt amorteringskrav 1 mars - så påverkas du

Betalappar vanligare än kontanter - men kort fortfarande kung

7 tips inför Mellandagsrean - så hittar du guldkornen

Gamla ljusslingor - så mycket kostar de dig

En vecka till Black Friday - så fyndar du

Sista chansen att sätta in gamla mynt