Vi hjälper dig att spara pengar. Vår målsättning är att ge dig så många smarta och enkla tips som möjligt för att underlätta för dig i din ekonomiska vardag.

E-post: [email protected]

Aktiekurser


En aktiekurs är det pris en aktie nyligen sålts för. Den långsiktiga och kortsiktiga tron på företaget och aktien får kursen att gå upp eller ner.

Enkelt sammanfattat

Som med allting som köps och säljs, så påverkas aktiekurserna av utbud och efterfrågan. När många är ute efter samma aktier, men det kanske bara finns ett fåtal till hands, så trissas aktiekurserna upp – och tvärtom sjunker de om det finns ett överflöd av aktier till salu, men ingen är intresserad av att köpa dem. Är ett företag lönsamt och går med vinst blir oftast aktierna automatiskt mer eftertraktade och kursen stiger. Ju mer företaget tjänar, desto mer ger det i utdelning och därför blir det också mer lönsamt att äga aktier i just det företaget. Ju mer värdet på aktierna ökar desto mer går också kursen upp.

För dig som är nybörjare

Det finns undantag till informationen nedan men I det stora hela fungerar det såhär:

  • 1 En aktie är en ägarandel i ett företag

    Det finns bara ett visst antal aktier för varje företag. Om ett företag har 100 aktier och du köper 1 aktie så äger du 1% av företaget. Din röst i bolagsstämman är värd 1% och du får 1% av företagets aktieutdelningar.

  • 2 Aktien har inget med bolagets kassa att göra

    Aktiekursen (Värdet på aktien eller aktierna) har inget med bolagets kassa att göra. Om Volvos aktie går ner 10% betyder det inte att de förlorar 10% av företagets pengar.

  • 3 Aktiekursen är vad aktien senast såldes för

    Det finns alltid köpare och säljare till en aktie på börsenKöparen vill betala så lite pengar som möjligt och säljaren vill sälja för så mycket som möjligt. Alla köpare och säljare anger alltid ett pris och när en köpare och en säljare anger samma pris så blir det en försäljning. Detta pris blir den senaste aktiekursen! Vid nästa tillfälle en köpare och säljare möts i pris kan den ha sålts för samma, för mer eller för mindre pengar. Aktiekursen går då upp eller ner.

  • 4 Senaste kurs respektive Köp & Sälj

    Aktiekursen är vad aktien senast såldes/köptes för. För att däremot veta vad den kan köpas respektive säljas för så kollar du på fälten Köp och Sälj.

  • 5 Aktieutdelningar är det fundamentala värdet

    Rent fundamentalt så styrs priset på en aktie (alltså aktiekursen) av framtida aktieutdelningarDet vill säga den del av bolagets vinster som delas ut jämnt till aktieägarna. Utan aktieutdelningar hade det ju ingen tyckt att det var värt något. Man hade köpt och sålt papper utan substans.

  • 6 Spekulationer får aktien att gå upp och ner

    Aktiekursen går sedan upp och ned beroende av pris, utbud och efterfrågan på börsen. Spekulationer om hur företaget kommer gå och spekulationer om hur andra spekulerar är det som styr aktiekursen.


Bästa sidorna för att se aktuella börskurser

Framtida förväntningar påverkar kortsiktigt

Lite mer kortsiktigt påverkas dock priset på en aktie mest av de framtida förväntningar som finns på företaget. Räknar man med att företaget ska fortsätta gå med vinst blir priset högre och tvärtom. Därför kan det vara bra att hålla koll på vad som händer runt om i världen. Även börserna i andra länder kan nämligen påverka de svenska aktiekurserna. Om t ex New York-börsen går dåligt och vinsterna för de amerikanska företagen minskar, kan det innebära sänkta löner, uppsägningar och arbetslöshet. Då kommer det amerikanska folket förmodligen också att konsumera mindre – vilket i sin tur påverkar de svenska företag som exporterar sina produkter till USA.

Samhällstrender

Samhällstrender som t ex ökad miljömedvetenhet kan göra att företag som tillverkar ekologiska produkter går med högre vinst och deras kurser stiger. Medan ökad arbetslöshet kan påverka kurserna i negativ riktning, eftersom folket då förväntas ha mindre pengar till att köpa företagens produkter. Således förväntas företagens vinst minska och kurserna går därmed ner. Men aktiemarknaden är nyckfull och ibland kan det räcka med ett obekräftat rykte med negativ klang för att ett företags aktier ska sjunka i kurs. Det blir ofta lite av en domino-effekt eftersom det är få som vågar köpa när alla andra verkar sälja. Något verkar ju vara ”fel”, så man följer strömmen helt enkelt.

Skatterna påverkar också aktiekurserna genom att konsumenterna väljer andra alternativ om skatten höjs på en vara. Detta gör så klart att de företag som tillverkar de varor som skatten höjts på kommer att minska sin vinst och kurserna går ner. Tvärtom blir det om en vara t ex anses främja miljön och därför blir subventionerad, dvs att man får ett bidrag av staten för att köpa den. Allt fler kommer då att köpa den varan och företagen som säljer den subventionerade produkten kommer därmed att gå med vinst.

Riksbankens påverkan på aktiekurser

Riksbankens ränta har också inverkan på aktiekurserna. Om räntan sänks blir det billigare för konsumenterna att låna och investera och företagen går med vinst, men om räntan höjs väljer konsumenterna kanske att spara sina pengar på ett tryggt högräntekonto i banken, istället för att köpa osäkra aktier. Om avkastningen ändå är densamma väljer de flesta nämligen det säkraste alternativet. Detta gör att efterfrågan på aktier minskar och därmed går kurserna ner. Vid lågkonjunktur sänker Riksbanken oftast räntan för att ekonomin ska komma på fötter igen. Men i en lågkonjunktur konsumerar vi också mindre på grund av låga löner och hög arbetslöshet. Därför kan det gå dåligt på börsen även när räntan är låg.


Redaktionen
Pengar.se






Vårt nyhetsbrev

  • Smarta tjänster
  • Enkla spara-tips
  • Avsluta när du vill

Genom att gå med, godkänner du även våra villkor.

Villkor för Pengar.se's nyhetsbrev

Vårt nyhetsbrev skickas ut en gång i veckan. Din epostadress lagras hos en tredjepart (Mailchimp) som är det system vi använder för att hantera prenumerationslistan och nyhetsbrevsutskicken. Du kan när som helst välja att avsluta prenumerationen och radera dina uppgifter hos oss. Vi lämnar inte ut din epostadress till någon annan part. Däremot kan vi i nyhetsbrevet inkludera sponsrade länkar och reklam till samarbetspartners.

Nyhetsnotiser

Danskarna älskar rabattkoder

Maxa semesterdagarna – så gör du 2020

Mäklarprovision – Hur tar mäklaren betalt?

Matsmart minskar matsvinnet

Skärpt amorteringskrav 1 mars - så påverkas du

Betalappar vanligare än kontanter - men kort fortfarande kung

7 tips inför Mellandagsrean - så hittar du guldkornen

Gamla ljusslingor - så mycket kostar de dig

En vecka till Black Friday - så fyndar du

Sista chansen att sätta in gamla mynt