Vi hjälper dig att spara pengar. Vår målsättning är att ge dig så många smarta och enkla tips som möjligt för att underlätta för dig i din ekonomiska vardag.

E-post: [email protected]

Så kan du boka billigare tågresor - 4 bra knep


Genom att boka biljetten hos rätt operatör, boka i rätt tid eller genom att söka fram en annorlunda sträcka så kan du spara pengar på din tågresa! Detta beror på olika sätt att prissätta.

Genom några smarta knep så kan du spara pengar på dina biljetter. Bild: MK, Pengar.se

Knep 1: SJ är billigast på SJ-tåg

Du sparar upp till 50% genom att boka rätt tåg på rätt sida/app.

Ska du köpa en enkelbiljett på en sträcka där någon av länstrafikbolagen (till exempel Västtrafik, SL eller Skånetrafiken) trafikerar med sina tåg? Du kanske av vana använder din SL-app eller Västtrafik-app?

Har du tur passerar det även ett fjärrtåg som stannar på samma station, från till exempel SJ. Då kan du komma billigare undan. 

Kolla därför alltid på SJ's hemsida också!

Men - viktigt när det gäller Västtrafik! Fjärrtåget dyker även upp när du söker resor hos Västtrafik men eftersom de använder platta priser så får du samma pris på alla tågresor oavsett tåg. Därför ska du istället gå in på SJ's hemsida och leta fram samma resa. Är det deras eget tåg kommer du se helt andra priser!

Detta gäller även om du gör tvärtom. Bokar du en resa med ett Västtrafik-tåg hos SJ kommer det bli lite dyrare. Men skillnaden blir inte lika stor.

Detta fungerar för

 • Resor i samma region
 • Sträckor med flera operatörer
 • Enkelbiljetter

Detta fungerar inte för

 • Tågresor mellan regioner
 • Små pendelstationer
 • Periodkort

Här är ett exempel:

Resan vi sökt fram är mellan Trollhättan och Göteborg. Tåget trafikeras av SJ och kommer från Karlstad och stannar i Trollhättan. Prisskillnaden är 46 kronor.

Bild ovan: En biljett med Västtrafik från Trollhättan till Göteborg på Västtrafiks hemsida. Den kostar 121 kronor. Precis som Västtrafiks egna tåg.

Bild ovan: Samma pris på SJ's hemsida är 75 kronor. Eller 105 kronor med första klass - fortfarande billigare!

Knep 2: Boka från A till C istället för A till B.

Ett annat trick för att boka billiga tågbiljetter är att boka en längre sträcka (Ja!) än vad du egentligen tänkt men hoppa av på din vanliga destination.

Låt säga att du ska åka från Stockholm till Linköping. Prova då att söka fram priser från Stockholm ända till Nässjö, ibland kan de visa sig vara billigare! Sen hoppar du helt enkelt bara av i Linköping, precis som du ville från början. Se bara till att tåget stannar på din egentliga destination. Snabbtåg stannar bara på större stationer.

Detta "kryphål" kan uppstå då efterfrågan på resor mellan A och C är mycket lägre än A och B och datorn som kalkylerar priser prissätter efter efterfrågan. 

Aftonbladet har flera berättelser från deras läsare om samma fenomen

Här finns en bra Youtube-video som också förkarar detta trick.

Detta fungerar för

 • Regionala resor
 • Fjärrtåg

Detta fungerar inte för

 • Tågbolag med platta priser
 • Resor mellan ändstationer

Knep 3: Kombinera pendelkort och vanlig tågbiljett

Res billigare genom att kombinera periodkort och tågbiljettÄr du pendlare med regionkort så kan du lätt spara lite pengar om du ska åka en längre sträcka genom att boka från rätt station. Du behöver dessutom inte alltid göra fler byten än du annars hade.

Det fungerar så att ifall du till exempel bor i Kungsbacka och ska åka till Stockholm inte bokar biljetten ända från Kungsbacka utan i själva verket bokar biljetten från Skövde eftersom ditt Regionen Runt-kort tar dig ända dit ändå! Ditt regionkort måste såklart gälla på samma tåg om du inte vill byta.

Viktigt att tänka på är att alla periodbiljetter inte fungerar på alla tåg. Kolla därför vilka tåg din periodbiljett gäller på. 

Exemplen nedan gäller samma datum och i den mån det fungerat, även samma tåg! Periodbiljetten som används i det här fallet är Västtrafiks Regionen Runt.

Exempel 1 - Kungsbacka till Stockholm C

Tågbiljett från Kungsbacka till Stockholm C: 395kr (Öresundståg + X2000)

Regionkort till Skövde + tågbiljett med SJ från Skövde C till Stockholm C: 305kr (Västtågen + TÅGAB + X2000)

Exempel 2 - Trollhättan till Malmö C

Regionkort till Kungsbacka + tågbiljett med öresundståg från Kungsbacka till Malmö C 10 Dec: 329kr (Västtågen + Öresundståg)

Tågbiljett från Trollhättan till Malmö C: 507kr (Västtågen + Öresundståg)

Detta fungerar för

 • Om du har periodkort
 • Resor mellan regioner
 • Fjärrtåg

Detta fungerar inte för

 • Dig som saknar regionkort/pendelkort

Knep 4: Boka när biljetterna släpps!

SJ släpper sina biljetter4 gånger per år! De skriver själva att de är som billigast precis när de släppts.

 • Sommarens biljetter släpps i Mars
 • Höstens biljetter släpps i Juni
 • Vinterns biljetter släpps i September eller Oktober
 • Vårens biljetter släpps under December

SJ skriver också att du ska bli medlem i SJ Prio (kostar inget) och prenumerera på deras nyhetsbrev för att få notiser om nya biljettsläpp.

MTR Express har också rörliga biljettpriser vilket innebär att desto avlägsnare din resa är desto troligare är den billigare.

Öresundståg har däremot fasta biljettpriser och det spelar därför ingen roll när du köper dessa. 

Finns det Skyscanner eller Flygresor.se fast för tågbiljetter?

Nej inte riktigt. Det finns dedikerade sidor för att boka tåg som GoEuro.se och tågbokningen.se som samlar alla större tågoperatörer i Sverige och även Europa så du kan söka dem på en och samma sida vilket är smidigt. Men vi på Pengar.se kan inte se att biljetterna blir billigare genom att använda dessa sidor utan snarare samma eller med lite påslag.


Redaktionen
Pengar.se


Vårt nyhetsbrev

 • Smarta tjänster
 • Enkla spara-tips
 • Avsluta när du vill

Genom att gå med, godkänner du även våra villkor.

Villkor för Pengar.se's nyhetsbrev

Vårt nyhetsbrev skickas ut en gång i veckan. Din epostadress lagras hos en tredjepart (Mailchimp) som är det system vi använder för att hantera prenumerationslistan och nyhetsbrevsutskicken. Du kan när som helst välja att avsluta prenumerationen och radera dina uppgifter hos oss. Vi lämnar inte ut din epostadress till någon annan part. Däremot kan vi i nyhetsbrevet inkludera sponsrade länkar och reklam till samarbetspartners.

Nyhetsnotiser

Danskarna älskar rabattkoder

Maxa semesterdagarna – så gör du 2020

Mäklarprovision – Hur tar mäklaren betalt?

Matsmart minskar matsvinnet

Skärpt amorteringskrav 1 mars - så påverkas du

Betalappar vanligare än kontanter - men kort fortfarande kung

7 tips inför Mellandagsrean - så hittar du guldkornen

Gamla ljusslingor - så mycket kostar de dig

En vecka till Black Friday - så fyndar du

Sista chansen att sätta in gamla mynt