Vi hjälper dig att spara pengar. Vår målsättning är att ge dig så många smarta och enkla tips som möjligt för att underlätta för dig i din ekonomiska vardag.

E-post: info@pengar.se

Låna till bil


Oavsett om du drömmer om att susa fram i en sprillans ny Ferrari eller om du bara vill ha en gammal hederlig Volvo för att kunna köra barnen till fotbollsträningen, så kan du behöva finansiera ditt bilköp på något sätt. Då kan du behöva ta ett billån. Det finns mängder av långivare som erbjuder billån, somliga mer förmånliga än andra. Därför är det alltid bra att jämföra villkor och regler hos ett antal långivare innan du slår till och tar ett billån.

Säkerhetsåtgärd

När du tar ett billån brukar banken kräva att du lämnar bilen som säkerhet, eller pant, för lånet. Generellt sett brukar långivare endast medge billån på upp till 80% av bilens värde, resten får du stå för själv – alternativt täcka upp med ett vanligt privatlån. Men eftersom bilens värde med all säkerhet kommer att sjunka med tiden – till skillnad från till exempel ett hus, som istället kan öka i värde med åldern – blir återbetalningstiden ganska kort på ett billån. Återbetalningstiden för ett billån bestäms med andra ord baserat på i vilket skick, samt hur gammal bilen är när du tar ditt lån. Bilen får inte vara för gammal – det kan vara svårt att få ett billån om bilen du tänker köpa har mer än 10 år på nacken. Oftast vill banken nämligen att du redan ska ha betalt tillbaka ditt billån innan bilen når den åldern.

Krav

För att få ta ett billån behöver du vara svensk medborgare och över 18 år, men många långivare har krav på en högre ålder än så. Banken gör alltid en kreditkontroll innan de medger ett billån. Du måste alltså ha en fast årsinkomst och får inte ha några betalningsanmärkningar. Det finns dock vissa låneinstitut som kan erbjuda billån eller hjälpa dig med alternativa lån, exempelvis privatlån om du skulle ha betalningsanmärkningar.

Privat

Ska du köpa din bil privat kan det vara svårare att få ett billån än om du köper din bil via en auktoriserad bilfirma. Långivarna börjar dock bli lite mer tillmötesgående när det gäller privatköp om de får tillgång att värdera bilen innan lånet medges. Så dra dig inte för att fråga.

Bilhandlare

Köper du din bil via en bilhandlare kan det vara värt att kolla upp vad de kan erbjuda i form av en avbetalningsplan. Då kanske du inte behöver ta ett billån, utan betalar av på bilen direkt till handlaren istället. Dock kan denna lösning medföra en högre ränta en ett traditionellt billån så var noga med att jämföra olika alternativ för att välja det som passar dig bäst.

Räntan

Normalt sett är räntan relativt låg på ett billån eftersom det är ett lån med säkerhet och banken känner sig tryggare i att få tillbaka sina pengar. Du kan välja antingen fast eller rörlig ränta beroende på vilket som passar din ekonomiska situation bäst. Tänk också på att det förutom ränta oftast tillkommer övriga kostnader, som bland annat aviserings- och uppläggningsavgift, på ditt billån. Dessa kan variera mellan olika långivare och påverka din totalkostnad rejält, så det är viktigt att inte glömma att ta med dem i beräkningen.


https://www.pengar.se/billan

Spara pengar-veckobrev, helt GRATIS!

  • Smarta spara-tips varje vecka!
  • Unika rabatter!
  • Avsluta när du vill.

Genom att gå med, godkänner du även våra villkor.

Villkor för Pengar.se's nyhetsbrev

Vårt nyhetsbrev skickas ut en gång i veckan. Din epostadress lagras hos en tredjepart (Mailchimp) som är det system vi använder för att hantera prenumerationslistan och nyhetsbrevsutskicken. Du kan när som helst välja att avsluta prenumerationen och radera dina uppgifter hos oss. Vi lämnar inte ut din epostadress till någon annan part. Däremot kan vi i nyhetsbrevet inkludera sponsrade länkar och reklam till samarbetspartners.

Nyhetsnotiser

Maxa semesterdagarna – så gör du 2020

Mäklarprovision – Hur tar mäklaren betalt?

Matsmart minskar matsvinnet

Skärpt amorteringskrav 1 mars - så påverkas du

Betalappar vanligare än kontanter - men kort fortfarande kung

7 tips inför Mellandagsrean - så hittar du guldkornen

Gamla ljusslingor - så mycket kostar de dig

En vecka till Black Friday - så fyndar du

Sista chansen att sätta in gamla mynt

Tiden rinner ut för Linné och Karl