Vi hjälper dig att spara pengar. Vår målsättning är att ge dig så många smarta och enkla tips som möjligt för att underlätta för dig i din ekonomiska vardag.

E-post: [email protected]

Kreditvärdighet - vad är det?


Vad betyder kreditvärdighet?

Kreditvärdighet är kort och gott ett mått på en låntagares möjlighet att betala tillbaka sin skuld. Ansöker man om ett lån vill långivaren veta om det finns ekonomiska förutsättningar att betala tillbaka hela beloppet plus ränta. För att få reda på låntagarens kreditvärdighet tar långivaren en kreditupplysning hos ett kreditupplysningsföretag som till exempel  UCBisnode och Creditsafe.

Hur bedöms kreditvärdighet?

Beroende på viket kreditupplysningsföretag man använder sig av kan kreditvärdigheten bedömas på olika sätt. Det finns dock ett antal punkter som vanligtvis alltid tas hänsyn till vid en bedömning; dessa är livssituation, inkomst, utgifter, lån och krediter, betalningsanmärkningar, skuldsaldo samt tidigare kreditupplysningar.

Livssituation

Faktorer som ålder, civilstånd och bostad spelar in när din kreditvärdighet bedöms. Har du till exempel bott länge på samma adress, varit fast anställd på samma företag i flertalet år och inte har några hemmaboende barn kan din livssituation bedömas vara stabil vilket i sin tur ger en hög kreditvärdighet. Är du däremot nygift eller precis skaffat barn kan det påverka din kreditvärdighet negativt, det då livssituationen inte är lika förutsägbar och utgifter så som hus och bil kan väntas i framtiden. 

Inkomst

När kreditvärdigheten bedöms utifrån inkomst är det din deklarerade inkomst de senaste åren som räknas in. Det rör inkomst från anställning och näringsverksamhet men omfattar ej diverse bidrag, a-kassa och försäkringar.

Fasta utgifter

Kreditupplysningsföretagen ser över dina fasta utgifter per månad och uppskattar hur stor din disponibla inkomst är. Till fasta utgifter hör bland annat boendekostnad, som räknas ut på olika sätt beroende på om du har bostadsrätt eller hyresrätt. När det handlar om en hyresrätt ingår hyra samt avgift för el och vatten i den totala utgiften medan ränta, amortering och försäkringar tillkommer när det rör sig om en bostadsrätt.

Har du barn är det ytterligare en fast utgift som påverkar din kreditvärdighet. Ju fler barn i hushållet desto högre blir den totala kostnaden och din disponibla inkomst minskar.

Lån & krediter

Om du redan har lån och andra krediter spelar in när din kreditvärdighet bedöms. Kreditupplysningsföretagen upplyser då långivaren om hur stora lånen är samt hur många krediter som finns. Har du till exempel ett  stort lån i stället för flera små är det något som skulle kunna förbättra din kreditvärdighet. 

Betalningsanmärkningar & skuldsaldo

Självklart är att förekomsten av betalningsanmärkningar samt skulder sänker din kreditvärdighet. När en kreditupplysning tas på dig får långivaren reda på om du tidigare har missat att betala fakturor och hur stor en eventuell skuld hos Kronofogden är.

Tidigare kreditupplysningar

Ju fler kreditupplysningar som tagits på dig desto sämre blir din kreditvärdighet. Det då en stor mängd upplysningar kan antyda att man sökt flertalet privatlån och krediter som nekats.

Så påverkar du din kreditvärdighet

Eftersom flera faktorer spelar in när din kreditvärdighet bedöms är det möjligt att själv påverka den; både till det bättre och till det sämre. Glömmer du till exempel bort att betala räkningar, byter jobb titt som tätt eller ansöker om privatlån ofta sjunker kreditvärdigheten. Betalar du istället av dina skulder, har en stabil inkomst och saknar betalningsanmärkningar finns möjlighet till en bättre kreditvärdighet.

Förbättra din kreditvärdighet genom att:

  • Betala räkningar i tid
  • Betala av skulder
  • Samla dina lån & krediter
  • Använda dig utav låneförmedlare
  • Säga upp oanvända kreditkort
  • Skaffa dig en stabil livssituation

Chans till snabb förbättring

Då det finns regleringar gällande hur länge informationen hos kreditupplysningsföretagen får lagras, är möjligheterna stora att kunna förbättra sin kreditvärdighet. Betalningsanmärkningar finns kvar under tre års tid och det gäller oavsett om skulden är avbetald eller inte. En skuldsanering syns på kreditupplysningen i upp till fem år eller tills dess att saneringen är avslutad och tidigare kreditupplysningar syns under maximalt ett år. 

  • Betalningsanmärkningar - upp till 3 år
  • Skuldsanering - upp till 5 år eller till betalningsplan är avslutad
  • Kreditupplysningar - upp till 1 år

Så mäts kreditvärdighet

Beroende på vilket kreditinformationsföretag som genomför upplysningen används olika skalor. Vi berättar här mer om tidigare nämnda upplysningsföretagen UC, Bisnode och Creditsafe.

Upplysningscentralen

Hos Upplysningscentralen (UC) ges efter bedömning ett kreditbetyg mellan 0,1-100 %. Med ett kreditbetyg på 0,1 % anses man ha hög kreditvärdighet och därmed större möjlighet att få sitt lån beviljat medan ett kreditbetyg på 4,1 % och uppåt minskar chanserna att få sin lånansökan godkänd.

Bisnode

Vid en kreditupplysning hos Bisnode mäts din betalningsförmåga på en skala mellan 0-10 i kreditscoring. Ju högre kreditscore desto bättre kreditvärdighet. Vid kreditscore 0, alltså inget betyg alls, finns en skuld hos Kronofogden som det saknas medel att betala tillbaka.

Creditsafe

Creditsafe gör sin bedömning med en scoringmodell som sträcker sig från 1 - 100. Skalan är indelad i fyra och beroende på vilket score man får varierar betalningsförmågan från låg till mycket hög.


Redaktionen
Pengar.se






Vårt nyhetsbrev

  • Smarta tjänster
  • Enkla spara-tips
  • Avsluta när du vill

Genom att gå med, godkänner du även våra villkor.

Villkor för Pengar.se's nyhetsbrev

Vårt nyhetsbrev skickas ut en gång i veckan. Din epostadress lagras hos en tredjepart (Mailchimp) som är det system vi använder för att hantera prenumerationslistan och nyhetsbrevsutskicken. Du kan när som helst välja att avsluta prenumerationen och radera dina uppgifter hos oss. Vi lämnar inte ut din epostadress till någon annan part. Däremot kan vi i nyhetsbrevet inkludera sponsrade länkar och reklam till samarbetspartners.

Nyhetsnotiser

Danskarna älskar rabattkoder

Maxa semesterdagarna – så gör du 2020

Mäklarprovision – Hur tar mäklaren betalt?

Matsmart minskar matsvinnet

Skärpt amorteringskrav 1 mars - så påverkas du

Betalappar vanligare än kontanter - men kort fortfarande kung

7 tips inför Mellandagsrean - så hittar du guldkornen

Gamla ljusslingor - så mycket kostar de dig

En vecka till Black Friday - så fyndar du

Sista chansen att sätta in gamla mynt