Vi hjälper dig att spara pengar. Vår målsättning är att ge dig så många smarta och enkla tips som möjligt för att underlätta för dig i din ekonomiska vardag.

E-post: info@pengar.se

Fast ränta på ditt bolån


Det finns både fördelar och nackdelar med fast ränta. Här förklarar vi mer om vad fast ränta betyder för dig som låntagare.

Väljer du fast ränta på ditt bolån innebär det att du binder upp dig på att betala en viss räntesats under en längre tid – normalt 1, 2, 3, 4, 5 eller 10 år. Ju längre tid du väljer att binda dig, desto högre blir räntan. Detta beror på att banken alltid lägger på lite extra för att skydda sig mot förändringar på räntemarknaden under bindningstiden. Under denna tid kan marknadsräntan gå både upp eller ner utan att din ränta påverkas. Du fortsätter betala din avtalade ränta under hela avtalstiden och när bindningstiden går ut får du välja om du vill binda om räntan enligt bankens aktuella dagskurs.

Orolig över ränteförändringar

Skulle du dock vara orolig över att räntan har höjts kraftigt när din avtalstid går ut, kan du avtala om räntesäkring för din kommande bindningstid. Banken lägger då på lite extra på din nuvarande ränta – vanligtvis rör det sig bara någon tiondels procentenhet – mot att du är garanterad en viss räntesats när lånet ska bindas om. Väljer du en kommande bindningstid på två till fem år på din fasta ränta har du också möjlighet att mot en avgift teckna en räntegaranti hos banken. Detta kan dock göras tidigast 180 dagar i förväg. Du är då försäkrad mot höjningar upp till en viss gräns, men om räntan gått ner får du den lägre räntan.

Dela upp lånet

För att inte låsa upp hela lånet med en fast hög ränta kan du välja att dela upp lånet i både fast och rörlig ränta, alternativt fördela lånet i olika delar med fast ränta med olika bindningstider. På så sätt har du möjlighet att få en lägre räntesats på en del av lånet och kanske spara några tusenlappar.

Planera ekonomin bättre

Den fasta räntan brukar oftast ligga högre än den rörliga och kan därför på sikt bli dyrare, men i gengäld vet du med säkerhet vad du ska betala varje månad och kan planera din ekonomi därefter. Vet du med dig att din ekonomi inte skulle klara av stora svängningar kan det därför kännas tryggare att välja fast ränta. Numera är dock även det som normalt sett kallas rörlig ränta i själva verket en fast ränta med kort bindningstid – så kallad ”tremånadersränta”.


Redaktionen
Pengar.se
redaktionen@pengar.se


Vårt nyhetsbrev

  • Smarta tjänster
  • Enkla spara-tips
  • Avsluta när du vill

Genom att gå med, godkänner du även våra villkor.

Villkor för Pengar.se's nyhetsbrev

Vårt nyhetsbrev skickas ut en gång i veckan. Din epostadress lagras hos en tredjepart (Mailchimp) som är det system vi använder för att hantera prenumerationslistan och nyhetsbrevsutskicken. Du kan när som helst välja att avsluta prenumerationen och radera dina uppgifter hos oss. Vi lämnar inte ut din epostadress till någon annan part. Däremot kan vi i nyhetsbrevet inkludera sponsrade länkar och reklam till samarbetspartners.

Nyhetsnotiser

Danskarna älskar rabattkoder

Maxa semesterdagarna – så gör du 2020

Mäklarprovision – Hur tar mäklaren betalt?

Matsmart minskar matsvinnet

Skärpt amorteringskrav 1 mars - så påverkas du

Betalappar vanligare än kontanter - men kort fortfarande kung

7 tips inför Mellandagsrean - så hittar du guldkornen

Gamla ljusslingor - så mycket kostar de dig

En vecka till Black Friday - så fyndar du

Sista chansen att sätta in gamla mynt