Kanske har du märkt att du inte längre har de bästa villkoren på ditt bolån och funderar på att byta bank. Många drar sig för det eftersom de tycker att det verkar krångligt och sitter istället kvar med höga räntor helt i onödan. Men faktum är att det inte alls behöver vara särskilt svårt att byta bank och du kan spara många fina tusenlappar i längden. Så det kan vara väl värt att med jämna mellanrum gå över ditt bolån och kolla upp om du kan få bättre villkor någon annanstans.

Olika regler på olika banker

När du ska byta bank är det lite olika vad som gäller beroende på vilken ränta du har på ditt nuvarande bolån. Det är fullt möjligt att byta bank oavsett vilken typ av ränta du har, men det är enklare att flytta ett lån med rörlig ränta än ett lån med fast ränta.

Byta om du har rörlig ränta

Har du rörlig ränta på ditt bolån kan du i princip när som helst byta bank utan att det kostar dig något extra. Du ansöker helt enkelt om lån hos den nya banken, som då gör en kreditupplysning och en boendekalkyl – precis som när du tog ditt bolån från första början. Ser allt bra ut och du får ditt lån godkänt, kommer den nya banken att sköta övergången åt dig.

Se aktulla bolåneräntor

Byta om du har fast ränta

Skulle du däremot ha ett bolån med fast ränta är inte kostnadsfritt att byta bank. Vill du flytta lånet under din bindningstid får du normalt sett betala en så kallad ränteskillnadsersättning till din gamla bank för att kompensera för det de förlorar i ränta. Banken har nämligen tagit ett lån med fast ränta för att i sin tur låna ut pengar till dig och det är alltså den mellanskillnaden du får betala. Har du bindningstid kvar på ditt lån får du alltså avgöra om villkoren hos din nya bank väger upp kostnaden för räntekompensationen. Om du däremot väntar med att byta bank tills dess att lånet ska omsättas, dvs bindas om, tillkommer ingen extra kostnad eftersom bindningstiden har gått ut.

Förhandla med din bank

Om du hittar en annan bank som skulle ge dig förmånligare ränta, kan det också vara en idé att ta upp detta med din nuvarande långivare. Var inte rädd att nämna att du funderar på att flytta ditt bolån. Oftast är banken väldigt mån om att behålla dig som kund och kan därför gå med på att förhandla ner räntan lite mot att du stannar kvar hos dem.

Kontakta mäklare

Funderar du på att byta bank för ditt bolån kan du passa på att ta kontakt med en mäklare för att få ditt hus omvärderat i samband med detta. Var det ett tag sedan du köpte din bostad har fastigheten kanske gått upp i värde och troligen har du även betalt av en del på ditt lån. Chansen finns att du därför har kommit ner under bolånetaket på 85% och därmed kan baka in ett dyrt topplån eller eventuellt blancolån i ditt bolån hos den nya banken. När du ändå byter bank för ditt bolån kan det vara en idé att även lägga över dina övriga bankaffärer hos samma bank. Ofta får du som helkund extra förmåner och har också bättre förutsättningar att förhandla ner din ränta.

Sidan uppdaterades 10 oktober, 2014