Vi hjälper dig att spara pengar. Vår målsättning är att ge dig så många smarta och enkla tips som möjligt för att underlätta för dig i din ekonomiska vardag.

E-post: [email protected]

Byta till annan bank - bolån


Är det verkligen så krångligt att flytta sitt bolån till en annan bank? Vi har svaren och tipsen för dig som är på jakt efter lägre ränta och bättre villkor.

Många drar sig idag för att byta bank och flytta bolån då de anser det vara för komplicerat. Istället sitter man kvar med höga räntor helt i onödan. Men faktum är att det inte alls behöver vara särskilt svårt att byta bank och du kan spara många fina tusenlappar i längden. Så det kan vara väl värt att med jämna mellanrum gå över ditt bolån och kolla upp om du kan få lägre ränta och bättre villkor någon annanstans.

Låg räntekostnad till alla
Fokuserar bara på bolån
Ansök enkelt med BankID

Ansök nu Visa mer
Bunden ränta 1 år:
1,29%
Bunden ränta 3 år:
1,35%
Bunden ränta 5 år:
1,35%
Bunden ränta 3 mån:
1,35%
Rörlig ränta:
1,35%
0 kr i uppläggningsavgift
Låg räntekostnad
Inga krav på att vara helkund
Låna upp till 60% av marknadsvärdet

Ansök nu Visa mer
Rörlig ränta:
1,35%

Så flyttar du ditt bolån

När du ska byta bank är det lite olika vad som gäller beroende på vilken ränta du har på ditt nuvarande bolån. Det är fullt möjligt att byta bank oavsett vilken typ av ränta du har, men det är enklare att flytta ett lån med rörlig ränta än ett lån med fast ränta.

Se aktuella bolåneräntor

Flytta om du har rörlig ränta

Har du rörlig ränta på ditt bolån kan du i princip när som helst byta bank utan att det kostar dig något extra. Du ansöker helt enkelt om lån hos den nya banken precis som när du tog ditt bolån från första början. Ser allt bra ut och du får ditt lån godkänt, kommer den nya banken att sköta övergången åt dig.

Flytta om du har fast ränta

Skulle du däremot ha ett bolån med fast ränta är det inte alltid kostnadsfritt att byta bank. Vill du flytta lånet under din bindningstid får du betala en så kallad ränteskillnadsersättning till din gamla bank för att kompensera för vad de förlorar i ränta. Banken har nämligen tagit ett lån med fast ränta för att i sin tur låna ut pengar till dig och det är alltså den mellanskillnaden du får betala. 

Så går det till

När du vill flytta bolån med rörlig ränta gör du precis på samma sätt som när du först sökte ditt befintliga bolån. Har du hittat en bank som erbjuder lägre räntor och bättre villkor än din nuvarande gör du en ansökan om bolån direkt på bankens webbsida eller via telefon. Den nya banken tar därefter en kreditupplysning och ser över din bolåneansökan.

För att kunna bevilja bolånet behöver banken ett amorteringsunderlag samt en lägenhetsförteckning. Du själv behöver be din nuvarande bank respektive bostadsrättsförening om dessa utdrag. När bolånet blivit godkänt, ni har kommit överens om vilket datum bytet ska ske och när alla papper är påskrivna sköter den nya banken flytten åt dig. 

Vill du flytta ditt bolån och har fast ränta? Då behöver du först se över om och hur lång bindningstid du har kvar på ditt lån. Att byta lån mitt i en bindningstid kan bli kostsamt då din befintliga bank självklart vill ha betalt för utlovad ränta. Du behöver då betala en ränteskillnadsersättning. Hur stor ersättningen blir varierar beroende på bland annat när lånet tecknades och hur lång tid det är kvar på bindningstiden. 

Här gäller det alltså att själv avgöra om villkoren hos din nya bank och en lägre ränta väger upp kostnaden för räntekompensationen. Om du däremot väntar med att byta bank tills dess att lånet ska omsättas - det vill säga bindas om - tillkommer ingen extra kostnad eftersom bindningstiden har gått ut.

Tips! Bli helkund och få bättre villkor

Få hjälp att flytta ditt bolån

Det finns i dag flera tjänster som hjälper dig att jämföra och flytta bolån. En av dessa är MittBolån som sköter kontakten med bankerna åt dig, förhandlar fram bättre villkor, tipsar om de lägsta räntorna och hjälper dig när det är dags att flytta bolånet. Du kan dessutom få hjälp att räkna ut ränteskillnadsersättning om det blir aktuellt samt vilket som blir billigast för dig; att betala ersättning och få en lägre ränta eller stanna kvar hos befintlig bank.

Mitt Bolån

Förhandla med din bank

Om du hittar en annan bank som skulle ge dig förmånligare ränta kan det vara en idé att ta upp detta med din nuvarande långivare. Var inte rädd att nämna att du funderar på att flytta ditt bolån. Oftast är banken väldigt mån om att behålla dig som kund och kan därför gå med på att förhandla ner räntan lite mot att du stannar kvar hos dem.

Kontakta mäklare

Funderar du på att byta bank för ditt bolån kan du passa på att ta kontakt med en mäklare för att få ditt hus omvärderat i samband med detta. Var det ett tag sedan du köpte din bostad har fastigheten kanske gått upp i värde och troligen har du även betalt av en del på ditt lån. Chansen finns att du därför har kommit ner under bolånetaket på 85 procent och därmed kan baka in ett dyrt blancolån i ditt bolån hos den nya banken.

Låna till ditt drömboende

Nedan är en annons och innehåller affiliatelänkar.

Svea Ekonomi
Svea Ekonomi erbjuder ett flexibelt bolån från 50 000 kronor upp till 7 500 000 kronor. Oavsett om du vill låna pengar till en mindre del av bostadsköpet eller om du vill finansiera hela så finns alltså ett alternativ för dig. Du kan som mest låna 85 procent av bostadens marknadsvärde. Innan du beviljas bolån gör Svea Ekonomi en så kallad "Kvar Att Leva På"-kalkyl för att försäkra att du har tillräckligt kvar varje månad när ränta och amortering är betald.


Hypoteket
Hos Hypoteket slipper du förhandla - här får alla kunder samma bolåneränta. Det är möjligt då Hypoteket förmedlar sina bolån via en fond som försäkringsbolag och pensionsfonder kan välja att investera i. Här väljer man också att enbart fokusera på bolån och inget annat. Dessutom sköts allt digitalt, du slipper därmed både jobbiga möten på banken och en massa papper att hålla reda på.


Redaktionen
Pengar.se






Vårt nyhetsbrev

  • Smarta tjänster
  • Enkla spara-tips
  • Avsluta när du vill

Genom att gå med, godkänner du även våra villkor.

Villkor för Pengar.se's nyhetsbrev

Vårt nyhetsbrev skickas ut en gång i veckan. Din epostadress lagras hos en tredjepart (Mailchimp) som är det system vi använder för att hantera prenumerationslistan och nyhetsbrevsutskicken. Du kan när som helst välja att avsluta prenumerationen och radera dina uppgifter hos oss. Vi lämnar inte ut din epostadress till någon annan part. Däremot kan vi i nyhetsbrevet inkludera sponsrade länkar och reklam till samarbetspartners.

Nyhetsnotiser

Danskarna älskar rabattkoder

Maxa semesterdagarna – så gör du 2020

Mäklarprovision – Hur tar mäklaren betalt?

Matsmart minskar matsvinnet

Skärpt amorteringskrav 1 mars - så påverkas du

Betalappar vanligare än kontanter - men kort fortfarande kung

7 tips inför Mellandagsrean - så hittar du guldkornen

Gamla ljusslingor - så mycket kostar de dig

En vecka till Black Friday - så fyndar du

Sista chansen att sätta in gamla mynt