Att börja fondspara behöver inte vara särskilt svårt, det är bara att kontakta en fondförvaltare – t ex din bank, som hjälper dig att ordna ett fondsparande som passar dina förutsättningar. Du behöver inte vara särskilt insatt i marknaden för att spara i fonder, eftersom förvaltaren sköter själva handeln med värdepapper åt dig. Fondförvaltaren brukar dock ta ut en avgift som beräknas i procent på ditt sparande. Därför kan det vara en god idé att jämföra avgifterna hos ett antal fondförvaltare innan du bestämmer dig för var du vill placera dina pengar. Du kan även vända dig direkt till ett fondbolag – eller en nätmäklare, där urvalet av fonder oftast är större än på den lokala banken.

Som småsparare kanske du bara vill lägga undan några hundralappar i månaden och då passar förmodligen ett fondsparande bättre än att t ex spara i aktier. När det gäller fondsparande så finns det inga regler för hur mycket eller lite du kan spara. Du kan välja att pytsa in en hundralapp i månaden eller sätta in en större klumpsumma en gång om året om du skulle vilja. Det bestämmer du själv, men det är alltid bra att se långsiktigt på ditt fondsparande. Fondförvaltaren sköter själva handeln inom fonden och ser till att den går så bra som möjligt, men det är du själv som bestämmer om du vill köpa eller sälja dina fondandelar eller om du vill byta fond helt och hållet. För att kunna göra ett aktivt och medvetet val som kan påverka din ekonomi, kan det därför vara bra att läsa på lite om de fonder du har investerat i för att se om och hur värdet förändras.

Brett utbud

När du väljer att placera dina pengar i en fond, köper du en andel av värdet i fonden. Att spara i fonder anses generellt sett säkrare än att spara i aktier, eftersom en fond består av ett helt paket av olika aktier och värdepapper. Vissa fonder innehåller enbart aktier, men även där är risken mindre än om du köper en separat aktie, eftersom det inte är särskilt troligt att alla aktier inom en fond går ner samtidigt. Men att spara i fonder är alltid förknippat med en viss risk.

Det finns ett brett utbud av fondtyper att välja mellan och det kan vara svårt att veta vilken som passar dig bäst. Det är som sagt aldrig helt riskfritt att spara i fonder, men vissa fondtyper brukar anses vara säkrare, eller i alla fall mer stabila, än andra.

Fondtyper

En indexfond försöker t ex följa ett speciellt index så nära som möjligt och anses därför ganska stabila. Indexfonder är lättare att sköta och har därför också lägre förvaltningsavgifter än övriga fondtyper. Aktiefonder består till största delen av aktier och anses därför vara mer riskfyllda att spara i. Räntefonder räknas som ett medelriskalternativ och består uteslutande av räntebärande papper. I en blandfond mixas aktier och räntebärande papper i olika proportioner för att öka eller minska säkerheten för spararen. Hedgefonder kan bl a investera i derivatinstrument och har för avsikt att alltid ge avkastning oavsett hur det går på börsen. Men i praktiken kan även en hedgefond gå med förlust och risken varierar från fond till fond. Etiska fonder riktar främst in sig på miljö- eller människorättsvänliga placeringar och riskerna kan variera även här.

Sidan uppdaterades 16 juni, 2014