Vi hjälper dig att spara pengar. Vår målsättning är att ge dig så många smarta och enkla tips som möjligt för att underlätta för dig i din ekonomiska vardag.

E-post: [email protected]

Så samlar du dina lån


Samla dina lån och krediter och sänk din månadskostnad.

Att ha många lån och krediter kan bli riktigt dyrt. Räkningarna travar sig på hög, räntorna är skyhöga och ekonomin går inte ihop. En väg mot en bättre privatekonomi är att baka ihop alla sina lån och krediter till ett. Här berättar vi mer om hur du samlar dina lån och sänker din månadskostnad.

Därför ska du samla dina lån

Fördelarna med att samla sina smålån och krediter hos en enda långivare är flera. Dels så undkommer man flertalet avi- och uppläggningsavgifter, dels så sker amortering endast till en långivare varje månad. Risken att missa en betalning är inte heller lika stor när du endast har en räkning och ett sista inbetalningsdatum att hålla reda på istället för flera stycken. 

Ett stort lån hos en enskild långivare innebär vanligtvis också en lägre räntekostnad än snitträntan för flertalet smålån. Ett större lån ger dessutom ofta ökad kreditvärdighet jämfört med om du skulle ha flera mindre lån.

Steg 1: Sammanställ befintliga lån

Börja med att göra en sammanställning av alla de blancolån, sms-lån och krediter du har idag. Räkna ut hur mycket du betalar per långivare varje månad samt din totala månadskostnad för samtliga smålån. Du behöver också veta hur stor din totala skuld är och hur höga räntorna är.

Steg 2: Jämför banker och långivare

Nästa steg mot att samla sina lån är att jämföra olika banker och långivare och deras villkor och räntor. Här är det smart att ta hjälp av en låneförmedlare istället för att söka runt och jämföra själv. Genom att gå via en låneförmedlare får du förslag från flertalet långivare på en enda ansökan och det behövs endast göras en kreditupplysning. Väljer du i stället att jämföra och ansöka på egen hand hos flera långivare kommer respektive aktör ta en kreditupplysning, vilket i sin tur har en negativ påverkan på ditt kreditbetyg.

Steg 3: Ansök om lån

Efter att du jämfört långivare och hittat det bästa alternativet för dig är det dags att ansöka om blancolån. Du behöver då veta hur stort lån du behöver för att täcka samtliga smålån. För att få din ansökan godkänd är de också fördelaktigt med bra kreditvärdighet samt att du är utan betalningsanmärkningar och kan visa upp en stabil privatekonomi. 

Har du idag lån med en bostad som säkerhet finns möjlighet att baka in dina smålån i det betydligt mer förmånligare bolånet. För att göra detta behöver dock din bostad inte vara fullt belånad. Tag kontakt med din befintliga långivare och hör efter om det går att samla dina mindre lån i bolånet - med betydligt lägre ränta.

Jämför flera långivare
Snabb ansökan
Endast en kreditupplysning

Jämför Visa mer
Lånebelopp:
10 000-600 000
Ränta:
Från 2,95%
Lånetid:
1-15 år


Redaktionen
Pengar.se

Vårt nyhetsbrev

  • Smarta tjänster
  • Enkla spara-tips
  • Avsluta när du vill

Genom att gå med, godkänner du även våra villkor.

Villkor för Pengar.se's nyhetsbrev

Vårt nyhetsbrev skickas ut en gång i veckan. Din epostadress lagras hos en tredjepart (Mailchimp) som är det system vi använder för att hantera prenumerationslistan och nyhetsbrevsutskicken. Du kan när som helst välja att avsluta prenumerationen och radera dina uppgifter hos oss. Vi lämnar inte ut din epostadress till någon annan part. Däremot kan vi i nyhetsbrevet inkludera sponsrade länkar och reklam till samarbetspartners.

Nyhetsnotiser

Danskarna älskar rabattkoder

Maxa semesterdagarna – så gör du 2020

Mäklarprovision – Hur tar mäklaren betalt?

Matsmart minskar matsvinnet

Skärpt amorteringskrav 1 mars - så påverkas du

Betalappar vanligare än kontanter - men kort fortfarande kung

7 tips inför Mellandagsrean - så hittar du guldkornen

Gamla ljusslingor - så mycket kostar de dig

En vecka till Black Friday - så fyndar du

Sista chansen att sätta in gamla mynt