Vi hjälper dig att spara pengar. Vår målsättning är att ge dig så många smarta och enkla tips som möjligt för att underlätta för dig i din ekonomiska vardag.

E-post: info@pengar.se

Allt om bottenlån


När bolånetaket infördes 2010 försvann begreppen "bottenlån" och "topplån", även om de i principen finns kvar. I dag kan vad som tidigare kallades bottenlån jämföras med dagens bolån.

Vad är bottenlån?

Bolånet som det numera bara kallas har likt bottenlånet bostaden som säkerhet och innebär vanligtvis en lägre ränta för låntagaren än ett lån utan säkerhet. Beroende på din ålder har bolånet också relativt lång återbetalningstid, vanligtvis 40-50 år, vilket gör att din månadskostnad blir lägre.

Den andel av bostadens värde som inte finansieras på egen hand utgör som ovan nämnt en säkerhet för banken i fall det skulle hända att låntagaren inte längre kan betala av sitt lån. Som bostadsköpare pantsätter du alltså en del av bostaden hos banken, som kan sälja av bostaden för att få tillbaka de pengar som lånats ut.

Mer om bolånetaket

Numera finns ett lånetak som gör att du maximalt kan belåna 85 procent av bostadens värde, vilket försäkrar långivaren mot en eventuell förlust om värdet skulle gått ner när huset säljs. Detta är dock endast ett tak och betyder inte att du är garanterad att få låna för 85 procent av värdet. Det är upp till respektive bank att besluta om och vanligtvis ligger belåningsgraden mellan 50-85 procent. 

Du kan även pantsätta en bostadsrätt, men belåningsgraden brukar då vara lägre än för en villa. Hur mycket du får belåna beror på allt från din ekonomiska situation till bostadens läge och hur bostadsmarknaden ser ut i dagsläget. Banken gör alltid en riskbedömning baserad på din boendekalkyl och kreditupplysning innan lånelöfte ges.

Förhandla med banken

Oavsett hur du väljer att lägga upp ditt bolån, kom ihåg att du alltid har möjlighet att förhandla med banken för att få så bra ränta och villkor som möjligt. Det är inte alltid den bank som du varit kund hos i flera år ger den bästa räntan. Tag därför kontakt med flera långivare för att hitta den lägsta räntan och de bästa villkoren. Mer information om bolåneräntor hittar du här.


https://www.pengar.se/bottenlan


Spara pengar-veckobrev, helt GRATIS!

  • Smarta spara-tips varje vecka!
  • Unika rabatter!
  • Avsluta när du vill.

Genom att gå med, godkänner du även våra villkor.

Villkor för Pengar.se's nyhetsbrev

Vårt nyhetsbrev skickas ut en gång i veckan. Din epostadress lagras hos en tredjepart (Mailchimp) som är det system vi använder för att hantera prenumerationslistan och nyhetsbrevsutskicken. Du kan när som helst välja att avsluta prenumerationen och radera dina uppgifter hos oss. Vi lämnar inte ut din epostadress till någon annan part. Däremot kan vi i nyhetsbrevet inkludera sponsrade länkar och reklam till samarbetspartners.

Nyhetsnotiser

Skärpt amorteringskrav 1 mars - så påverkas du

Utnyttja semesterdagarna till max - så gör du 2018

Betalappar vanligare än kontanter - men kort fortfarande kung

7 tips inför Mellandagsrean - så hittar du guldkornen

Gamla ljusslingor - så mycket kostar de dig

En vecka till Black Friday - så fyndar du

Sista chansen att sätta in gamla mynt

Tiden rinner ut för Linné och Karl

Sista dagen att deklarera

15 miljarder snart ogiltiga