Vi hjälper dig att spara pengar. Vår målsättning är att ge dig så många smarta och enkla tips som möjligt för att underlätta för dig i din ekonomiska vardag.

E-post: info@pengar.se

Matsmart minskar matsvinnet


5 000 ton. Så mycket mat räddade Matsmarts kunder förra året – en vinst både för miljön och för kundernas plånböcker.

Det hela startade med en insikt i en matbutik i Akalla år 2014. Grundarna till Matsmart, Ulf Skagerström, Karl Andersson och Erik Södergren, såg stora mängder varor gå till spillo och bestämde sig för att göra något åt saken.

– Där såg de mängder av helt perfekt mat som bara slängdes. Den insikten sådde ett frö – tänk om man istället kunde sälja maten billigt på nätet? säger Sofia Syrén, marknadschef på Matsmart.

Idén omsattes till verklighet, och i dag är Matsmart ett välkänt varumärke och ett snabbväxande e-handelsbolag. Upplägget är enkelt – hos Matsmart hittar du de produkter som skulle ha slängts i andra butiker. Bland annat tar man in varor med felaktiga förpackningar, varor som är ur säsong, produkter med nära till (eller passerat) bäst före-datum och överblivna varor som är ett resultat av överproduktion. Efter att Matsmart har tagit in produkterna säljer de dem till ett rabatterat pris på sin sajt.


Sofia Syrén.

Och visst blir det en hel del matsvinn som undviks. Bara år 2019 räddade Matsmarts kunder över 5 000 ton mat – närmare bestämt 5 047 ton. Och då har man inte ens räknat med allt det som inte är mat på sajten.

Varför ska man testa Matsmart?

– Matsmart är kanske det enklaste sättet att göra något som är både miljövänligt och snällt mot plånboken. Förutom att avstå helt från att konsumera då, men det är ju svårt att sluta äta, säger Sofia Syrén.

Utbudet hos Matsmart varierar hela tiden – helt enkelt på grund av att man påverkas av vad som blir över hos butikerna just för stunden. Ibland kommer man över stora partier, och ibland är det mindre mängder som hamnar i webbshopen. 

Vad brukar man hitta hos er?

– Hos Matsmart hittar man spännande varianter på sådant som man har i skåpen hemma, vanligtvis olika skafferivaror. Men här finns också dagligvaror som tvättmedel och tvål. Ofta lyckas vi rädda barnmat och glutenfria produkter – det gillar våra kunder, säger Sofia Syrén.

Matsmart fungerar precis som vilken annan onlinebutik som helst, du plockar i dina varor i en varukorg, betalar ditt köp och inväntar sedan din leverans. Antingen får du dina varor levererade hem, eller så får du hämta dem hos ditt närmsta postombud. Matsmart säljer inga kyl- och frysvaror, vilket gör att beställningarna kan skickas via de vanliga postdistributörerna. Något som gör att de kan leverera till hela landet.

Förutom i Sverige finns Matsmart även i Finland sedan 2017 och i Danmark sedan förra året. Under våren kommer man även att etablera sig i Tyskland. Det långsiktiga målet för Matsmart är att bli av med matsvinnet helt. Och enligt Sofia Syrén ser framtiden ljus ut för tjänsten.

– Gensvaret som vi får från både kunder och branschen är överväldigande. Vi är övertygade om att vi är något riktigt stort på spåren. Helt ödmjukt ser vi att vi ihop med våra kunder kan ha en påverkan på den globala livsmedelsindustrin, säger hon. 

Klicka här för att komma direkt till Matsmarts alla produkter. 


https://www.pengar.se/nyheter/matsmart


Vårt nyhetsbrev

  • Smarta tjänster
  • Enkla spara-tips
  • Avsluta när du vill

Genom att gå med, godkänner du även våra villkor.

Villkor för Pengar.se's nyhetsbrev

Vårt nyhetsbrev skickas ut en gång i veckan. Din epostadress lagras hos en tredjepart (Mailchimp) som är det system vi använder för att hantera prenumerationslistan och nyhetsbrevsutskicken. Du kan när som helst välja att avsluta prenumerationen och radera dina uppgifter hos oss. Vi lämnar inte ut din epostadress till någon annan part. Däremot kan vi i nyhetsbrevet inkludera sponsrade länkar och reklam till samarbetspartners.

Nyhetsnotiser

Danskarna älskar rabattkoder

Maxa semesterdagarna – så gör du 2020

Mäklarprovision – Hur tar mäklaren betalt?

Matsmart minskar matsvinnet

Skärpt amorteringskrav 1 mars - så påverkas du

Betalappar vanligare än kontanter - men kort fortfarande kung

7 tips inför Mellandagsrean - så hittar du guldkornen

Gamla ljusslingor - så mycket kostar de dig

En vecka till Black Friday - så fyndar du

Sista chansen att sätta in gamla mynt