Vi hjälper dig att spara pengar. Vår målsättning är att ge dig så många smarta och enkla tips som möjligt för att underlätta för dig i din ekonomiska vardag.

E-post: [email protected]

Välja olycksfallsförsäkring – vi jämför


En olycksfallsförsäkring ger ekonomisk ersättning om du råkar ut för en olycka. Men hur fungerar en olycksfallsförsäkring, och vilken är bäst?

En olycksfallsförsäkring kan ge dig ersättning om du råkar ut för en skada som beror på ett olycksfall, alltså en händelse som inte gick att förutse. Men vad täcker en olycksfallsförsäkring egentligen?

Jämför priser och försäkringsbolag
Fyll personnumer och mobilnummer
Få hjälp av rådgivare
Vid skada slipper du självrisk
Förmånlig medförsäkring
250 kr extra ICA bonus!

Vad ingår i en olycksfallsförsäkring?

De vanligaste olycksfallsförsäkringarna ersätter olycksfall som har lett till en bestående funktionsnedsättning eller varaktig nedsättning av din arbetsförmåga. Hur stort ersättningsbelopp du har rätt bestäms av den så kallade invaliditetsgraden, som fastställs av en läkare. Det är också vanligt att du får ersättning för bland annat tandskador, ärr, rehabilitering, krisbehandling, resekostnader och läkemedelskostnader. Det finns dessutom olika typer av tilläggsförsäkringar som ger dig ersättning vid exempelvis ekonomisk invaliditet, alltså om du skulle råka ut för ett inkomstbortfall på grund av din skada.

Vem kan teckna en olycksfallsförsäkring?

De flesta olycksfallsförsäkringar går att teckna från 0 års ålder till 60 års ålder, men det finns undantag beroende på vilket försäkringsbolag det handlar om. Vissa olycksfallsförsäkringar får vissa begränsningar, eller slutar att gälla helt vid 65 års ålder. Andra försäkringar övergår i stället i så kallade seniorolycksfallsförsäkringar och får samtidigt nya, förändrade villkor. När du ska ansöka om en olycksfallsförsäkring behöver du vanligtvis fylla i en hälsodeklaration, som avgör utformningen av din försäkring.

Vem behöver en olycksfallsförsäkring?

Anställningsavtal och fackliga avtal innehåller ofta någon sorts olycksfallsförsäkring vilket ska skydda den anställde under arbetstid, men det kan ändå vara bra att komplettera med en individuell olycksfallsförsäkring för att få maximalt skydd. Om du har ett yrke med högre risk än normalt är det inte säkert att olycksfallsförsäkringen gäller under arbetstid, utan endast under fritid.

Vad kostar en olycksfallsförsäkring?

Priset för en olycksfallsförsäkring är vanligtvis direkt kopplat till försäkringsbeloppet – alltså hur hög ersättning du får om olyckan skulle vara framme. Du har alltså själv möjlighet att påverka priset genom att välja hur hög premie du vill betala. Till skillnad från en del andra typer av försäkringar betalar du ingen självrisk för en olycksfallsförsäkring.

Vilken olycksfallsförsäkring är bäst?

Vilken olycksfallsförsäkring som är bäst har ofta att göra med vilka behov du har som försäkringstagare. Vårt tips är att jämföra olika försäkringsbolag och se vad som ingår i de olika varianterna. De olika aktörerna har varierande villkor och premier, vilket gör att de kan passa olika bra för din situation.

Kombinerad sjuk- och olycksfallsförsäkring

En del av försäkringsbolagen erbjuder inte en enskild olycksfallsförsäkring utan kombinerar denna med en sjukförsäkring och kallar den helt enkelt för sjuk- och olycksfallsförsäkring. Då har du ett större skydd som också täcker upp vid sjukdom. Premien för dessa kombinerade försäkringar är oftast dyrare än för en enskild olycksfallsförsäkring.

Fler försäkringar du kan teckna som privatperson

En olycksfallsförsäkring är bara en del av det stora pusslet. Vill du ha ett mer omfattande skydd i livet kan den kombineras med andra försäkringar så som livförsäkring, sjukförsäkring och sjukvårdsförsäkring. Har du barn eller barn på väg är det alltid rekommenderat att teckna gravidförsäkring och barnförsäkring.


Redaktionen
Pengar.se






Vårt nyhetsbrev

  • Smarta tjänster
  • Enkla spara-tips
  • Avsluta när du vill

Genom att gå med, godkänner du även våra villkor.

Villkor för Pengar.se's nyhetsbrev

Vårt nyhetsbrev skickas ut en gång i veckan. Din epostadress lagras hos en tredjepart (Mailchimp) som är det system vi använder för att hantera prenumerationslistan och nyhetsbrevsutskicken. Du kan när som helst välja att avsluta prenumerationen och radera dina uppgifter hos oss. Vi lämnar inte ut din epostadress till någon annan part. Däremot kan vi i nyhetsbrevet inkludera sponsrade länkar och reklam till samarbetspartners.

Nyhetsnotiser

Danskarna älskar rabattkoder

Maxa semesterdagarna – så gör du 2020

Mäklarprovision – Hur tar mäklaren betalt?

Matsmart minskar matsvinnet

Skärpt amorteringskrav 1 mars - så påverkas du

Betalappar vanligare än kontanter - men kort fortfarande kung

7 tips inför Mellandagsrean - så hittar du guldkornen

Gamla ljusslingor - så mycket kostar de dig

En vecka till Black Friday - så fyndar du

Sista chansen att sätta in gamla mynt