Vi hjälper dig att spara pengar. Vår målsättning är att ge dig så många smarta och enkla tips som möjligt för att underlätta för dig i din ekonomiska vardag.

E-post: [email protected]

Är butiken seriös? 4 knep för smartare internetköp


Näthandeln växer så det knakar och med det dyker det upp nya onlinebutiker till höger och vänster. Hur vet man då om en butik på nätet är seriös? Vi har fyra knep som gör dig till en smartare e-konsument.

Knep 1: Kolla efter certifiering

Trygg E-handel

Välj att handla från e-butiker med Svensk Digital Handel och Svensk Distanshandels certifiering 'Trygg E-handel'. Samtliga nätbutiker med stämpeln uppfyller ett antal krav som tagits fram tillsammans med flera av landets större konsumentorganisationer. Det rör sig bland annat om konsumentens rätt till hjälp, återbetalning och ångerrätt samt hantering av personuppgifter, säkra betalningslösningar och stabil ekonomi.

Målsättningen med certifieringen Trygg E-handel är att konsumenter ska känna sig lika trygga vid ett köp online som vid köp i en fysisk butik.

För att försäkra dig om att certifieringen är riktig räcker det att hålla musen över symbolen så att ett pop-up-fönster kommer upp. Fönstret intygar att butiken är godkänd av Trygg E-handel. Du kan också besöka Svensk Digital Handel och Svensk Distanshandels egna hemsida där samtliga certifierade e-butiker finns att hitta.

Certifierad E-handel

Certifierad E-handel är ytterligare en certifiering som garanterar ett tryggt internetköp. Bakom kvalitetsmärkningen står Nordisk E-handelscertifiering som arbetat fram ett antal krav som måste uppfyllas av de e-butiker som vill omfattas av certifieringen. 

Samtliga köp hos en certifierad butik omfattas av ett köpskydd. Det betyder att kunden alltid ersätts om något skulle gå fel. Märkningen är en färskvara, vilket innebär att om butiken missköter sig eller det inkommer klagomål från kunden så utreds detta omgående. Butiken riskerar då att bli av med sin certifiering. 

Certifieringarna är många - se över dem

Förutom att det finns mängder av e-butiker så finns det i dag också en uppsjö av certifieringar. Bara för att det går att hitta en märkning på en butiks webbsida innebär det inte att butiken faktiskt är certifierad. Det finns alltså butiker som fuskar - och luras.

Det finns dock flera sätt att försäkra sig om att certifieringen är riktig;

1. För muspekaren över märkningen. Dyker ett pop up-fönster upp med mer information om vad symbolen betyder? Då är den riktig.

2. Klicka på märkningen. Kommer du direkt till certifieringens egna webbsida? Bra! Här finns ofta samtliga godkända butiker registrerade eller möjligheten att söka fram en butik för att se om den faktiskt är certifierad.

 

Knep 2: Kolla igenom webbsidan

Kolla över butikens webbsida efter väsentlig information. Hos en seriös e-handlare göms ingen information; det ska vara lätt att hitta bland annat en adress, ett telefonnummer till kundtjänst och företagets namn.

Står butikens villkor tydligt beskrivet är det en stor chans att butiken är genuin. Du ska kunna läsa på om vilka leveransmetoder som finns, vilka betalningsmetoder som finns, hur du reklamerar varor och vad du gör om det uppstår problem. Har e-butiken en kundservice online med besvarade frågor eller en livechatt är det också tecken på att butiken är seriös. 

Knep 3: Undersök betalningsmetoderna

Erbjuds endast förskottsbetalning eller direktbetalning hos en butik kan det vara värt att vara extra försiktig. Butiker som däremot använder sig utav flera betalningsalternativ så som kortbetalning och direktöverföring via bank samt tjänster som Klarna och PayPal är med högsta sannolikhet seriösa. 

På Handlasmart.se kommer du i framtiden att kunna lista butiker som har en specific betalningsmetod.

Hos butiker som använder sig utav betaltjänster som ovan nämnda finns möjlighet att få produkten först och betala sen; du riskerar alltså inte att bli av med pengar om det visar sig att butiken är en bluff. Du omfattas dessutom ofta av ett köparskydd när du väljer att betala via betaltjänster och dina betalningsuppgifter krypteras. Även när man väljer direktbetalning via sin bank skyddas dina betaluppgifter.

Knep 4: Vad har butiken fått för betyg?

På sajter så som TrustpilotPrisjakt och Reco hittar du kundomdömen om butiker, tjänster, produkter och företag. Är du inte helt hundra på butiken du besökt, gör en snabb sökning hos någon av sidorna ovan och läs vad andra har för erfarenheter. Är de enbart positiva omdömen kan du känna dig säker med att gå vidare med ditt köp! 


Redaktionen
Pengar.se

Nyhetsnotiser

Danskarna älskar rabattkoder

Maxa semesterdagarna – så gör du 2020

Mäklarprovision – Hur tar mäklaren betalt?

Matsmart minskar matsvinnet

Skärpt amorteringskrav 1 mars - så påverkas du

Betalappar vanligare än kontanter - men kort fortfarande kung

7 tips inför Mellandagsrean - så hittar du guldkornen

Gamla ljusslingor - så mycket kostar de dig

En vecka till Black Friday - så fyndar du

Sista chansen att sätta in gamla mynt

Vårt nyhetsbrev

  • Smarta tjänster
  • Enkla spara-tips
  • Avsluta när du vill

Genom att gå med, godkänner du även våra villkor.

Villkor för Pengar.se's nyhetsbrev

Vårt nyhetsbrev skickas ut en gång i veckan. Din epostadress lagras hos en tredjepart (Mailchimp) som är det system vi använder för att hantera prenumerationslistan och nyhetsbrevsutskicken. Du kan när som helst välja att avsluta prenumerationen och radera dina uppgifter hos oss. Vi lämnar inte ut din epostadress till någon annan part. Däremot kan vi i nyhetsbrevet inkludera sponsrade länkar och reklam till samarbetspartners.