Vi hjälper dig att spara pengar. Vår målsättning är att ge dig så många smarta och enkla tips som möjligt för att underlätta för dig i din ekonomiska vardag.

E-post: [email protected]

Investeringssparkonto (ISK)


Investeringskontot eller investeringssparkontot är en efterlängtad ny sparform som infördes i Sverige så sent som i januari 2012.

Den som velat handla med aktier har tidigare fått välja att placera sina pengar antingen i ett VP-konto, en depå eller i en kapitalförsäkring. Sedan investeringskontot infördes finns möjligheten att kombinera fördelarna från både VP-kontot och kapitalförsäkringen.

Bli kund på tre minuter
Avgiftsfritt
Ingen skatt på vinsten
Låg schablonskatt
Lätt att komma igång
Inga avgifter

Ingen skatt när du säljer

Med ett investeringskonto betalar du – precis som med kapitalförsäkringen – ingen skatt på vinsterna du gör vid försäljning, utan en schablonskatt tas ut varje år beräknad på hela kapitalet som finns på kontot. På grund av schablonbeskattningen kan du inte kvitta vinster mot förluster när du har ett investeringskonto. Investeringskontot har ärvt många aspekter av kapitalförsäkringen, men det finns vissa skillnader. Skatten beräknas t ex lite annorlunda. Dels beskattas kapitalförsäkringen enligt avkastningsskattelagen och investeringskontot efter inkomstskattelagen.

På investeringskontot beräknas skatten på det så kallade kapitalunderlaget, där även insättningar på kontot räknas in och beskattas. För att få fram kapitalunderlaget slår man samman värdena av innehavet från början av varje kvartal, samt lägger till eventuella insättningar och överföringar. Totalbeloppet delas sedan i fyra och den summa man får fram utgör kapitalunderlaget. Kapitalunderlaget multipliceras sedan med vad statslåneräntan låg på den 30 november året innan. På den så kallade schablonintäkt som man då får fram dras sedan 30% i skatt. Detta innebär att du i dagsläget betalar 0,495% av ditt totala kapital i skatt.

Skatteuträkningen kan verka krånglig, men i praktiken behöver du som har ett investeringskonto inte göra alla dessa uträkningar själv. Du behöver inte heller deklarera för varje enskild transaktion på ditt konto. Banken sköter allt detta åt dig och rätt summor kommer att finnas förtryckt på din deklaration. De flesta större banker kan numera erbjuda sina kunder att öppna investeringssparkonton. Vanligtvis tillkommer ingen extra avgift för att du har själva investeringskontot, utan du betalar endast eventuella courtage och förvaltningsavgifter vid de affärer du gör.

Inga extra avgifter

Du kan när som helst ta ut rena pengar från ditt investeringssparkonto utan att det kostar dig något extra. Uttag av pengar beskattas inte heller. Vill du däremot flytta aktier, fonder eller andra värdepapper kan du endast flytta dem till ett annat investeringskonto – inte till någon annan sparform. Om du vill flytta dem till t ex en kapitalförsäkring, måste du först sälja av dem för att sedan köpa dem på nytt inom kapitalförsäkringen.

Garanti om något inträffar

Bra att veta för dig som önskar lite mer trygghet i ditt aktiesparande är att investeringskontot, till skillnad från kapitalförsäkringen, omfattas av den statliga insättningsgarantin. Detta innebär att om den bank där du har ditt investeringskonto skulle gå i konkurs, så får du tillbaka dina insatta pengar – eller i alla fall upp till 100 000 euro – via insättningsgarantin.

Investeringskontot har ännu en viktig skillnad från kapitalförsäkringen som det denna gång ärvt från VP-kontot. Det är att du med ett investeringskonto faktiskt själv står som ägare för de aktier du köper, istället för banken eller försäkringsbolaget, som är fallet när du har en kapitalförsäkring. Som aktieägare har du rätt att delta i bolagsstämmor och har rösträtt inom företaget där du äger aktierna. Om detta är viktigt för dig, men du samtidigt vill slippa allt krångel med deklarationen som ett vanligt VP-konto medför, kan ett investeringskonto vara ett bra alternativ. Beslutet om att införa investeringskontot togs också till stor del just för att gynna direktägande av aktier.

Källor bland annat: Skatteverket, investeringssparkonto.se, Avanza bank


Redaktionen
Pengar.se


Vårt nyhetsbrev

  • Smarta tjänster
  • Enkla spara-tips
  • Avsluta när du vill

Genom att gå med, godkänner du även våra villkor.

Villkor för Pengar.se's nyhetsbrev

Vårt nyhetsbrev skickas ut en gång i veckan. Din epostadress lagras hos en tredjepart (Mailchimp) som är det system vi använder för att hantera prenumerationslistan och nyhetsbrevsutskicken. Du kan när som helst välja att avsluta prenumerationen och radera dina uppgifter hos oss. Vi lämnar inte ut din epostadress till någon annan part. Däremot kan vi i nyhetsbrevet inkludera sponsrade länkar och reklam till samarbetspartners.

Nyhetsnotiser

Danskarna älskar rabattkoder

Maxa semesterdagarna – så gör du 2020

Mäklarprovision – Hur tar mäklaren betalt?

Matsmart minskar matsvinnet

Skärpt amorteringskrav 1 mars - så påverkas du

Betalappar vanligare än kontanter - men kort fortfarande kung

7 tips inför Mellandagsrean - så hittar du guldkornen

Gamla ljusslingor - så mycket kostar de dig

En vecka till Black Friday - så fyndar du

Sista chansen att sätta in gamla mynt