Vi hjälper dig att spara pengar. Vår målsättning är att ge dig så många smarta och enkla tips som möjligt för att underlätta för dig i din ekonomiska vardag.

E-post: [email protected]

Hitta rätt villaförsäkring


Äger du en villa rekommenderas att du tecknar en villaförsäkring. Vi berättar mer och jämför villaförsäkringar här.

De flesta som bor i en villa har den försäkrad med en villaförsäkring. Försäkringsbolagen erbjuder normalt sett även en kombinationsförsäkring som kallas för villahemförsäkring och innehåller både en hem- och en villaförsäkring. I hemförsäkringsdelen ingår vanligtvis bland annat aspekter som rättsskydd, överfallsskydd, reseskydd och ansvarsskydd – men exakta villkor varierar från försäkringsbolag till försäkringsbolag. Lär dig mer och jämför hemförsäkringar här.

Vad ingår i en villaförsäkring?

Själva villaförsäkringen innebär att din egendom, byggnad och tomt är försäkrat mot skador. Många av försäkringsbolagen tillhandahåller olika varianter av sin villaförsäkring – här har vi valt att utgå från Modernas Försäkringars populära alternativ.

Tre olika nivåer
Reseskydd ingår
Samlingsrabatt 20%

Moderna Försäkringars villaförsäkring är uppdelad i tre försäkringsnivåer; Grund, Medium och Large.

  • Skydd för ditt hus och tomt: Här ingår en mängd aspekter, som exempelvis ersättning vid stöld och skadegörelse, brand och explosion samt skador på hushållsmaskiner. Försäkringen täcker även läckage och skador orsakade av väderfenomen och jordrörelser. Det vanliga är att ditt hus är skyddat med sitt fullvärde, vilket innebär att du får ersättning för vad huset kostar att reparera, eller vad det kostar att återställa huset till sitt ursprungliga skick.
  • Äkta hussvamp: Ger dig ersättning för sanering till en kostnad på upp till en miljon kronor, om ditt hus skulle angripas av äkta hussvamp.
  • Underförsäkringsgaranti: Underförsäkring har att göra med att du exempelvis kan ha byggt ut eller byggt till, vilket har förändrat värdet på fastigheten.
  • Ansvarsskydd och rättsskydd: Kan ge dig ersättning för skadeståndskostnader eller advokat- och rättegångskostnader, om du i egenskap av fastighetsägare skulle råka ut för en sådan situation.
  • Allrisk byggnad (drulle för byggnaden): Tillägg som ingår om du tecknar en Medium-försäkring hos Moderna Försäkringar. Detta tillägg innebär att du kan få ersättning om din bostad skulle bli skadad på grund av en oförutsedd händelse.
  • Huskombi: Detta ingår, utöver alla ovan nämnda punkter, om du skulle teckna en Large-försäkring hos Moderna Försäkringar. Denna varianten innehåller bland annat punkter som begränsat åldersavdrag, vitvaruskydd och utökad hussvampsförsäkring.

Hur fungerar åldersavdrag?

Försäkringsbolagen tillämpar normalt sett åldersavdrag som innebär att äldre hus inte ersätts med lika mycket som ett relativt nybyggt hus om det exempelvis skulle brinna ned till grunden. Om ett äldre hus förstörs kan du få åldersavdrag med uppemot 100 000 kronor eller mer beroende på försäkringsbolag. Detta åldersavdrag går dock att begränsa med en tilläggsförsäkring.

Vad finns det för tilläggsförsäkringar?

Det finns ett stort antal tilläggsförsäkringar som du kan komplettera din befintliga villahemförsäkring med. De vanligaste är allrisk för lösöre och byggnad samt ett utökat reseskydd. Men det finns även tilläggsförsäkring som skyddar ditt fritidshus, din båt, hobbyverksamhet, magasinerat lösöre och en utökad hemelektronikförsäkring.

Vilken villaförsäkring är bäst?

Om du vill jämföra fler hemförsäkringar är tipset att använda sig av exempelvis en kostnadsfri tjänst som Insplanet. Här kan du ta del av erbjudanden från ett stort antal försäkringsbolag. Du kan även se vad de olika alternativen kostar, och ställa de olika aktörerna mot varandra för att hitta det bästa alternativet.

Jämför villaförsäkringar
Få färdiga priser
Personlig rådgivning


Redaktionen
Pengar.se


Innehåll i denna artikel

Vårt nyhetsbrev

  • Smarta tjänster
  • Enkla spara-tips
  • Avsluta när du vill

Genom att gå med, godkänner du även våra villkor.

Villkor för Pengar.se's nyhetsbrev

Vårt nyhetsbrev skickas ut en gång i veckan. Din epostadress lagras hos en tredjepart (Mailchimp) som är det system vi använder för att hantera prenumerationslistan och nyhetsbrevsutskicken. Du kan när som helst välja att avsluta prenumerationen och radera dina uppgifter hos oss. Vi lämnar inte ut din epostadress till någon annan part. Däremot kan vi i nyhetsbrevet inkludera sponsrade länkar och reklam till samarbetspartners.

Nyhetsnotiser

Danskarna älskar rabattkoder

Maxa semesterdagarna – så gör du 2020

Mäklarprovision – Hur tar mäklaren betalt?

Matsmart minskar matsvinnet

Skärpt amorteringskrav 1 mars - så påverkas du

Betalappar vanligare än kontanter - men kort fortfarande kung

7 tips inför Mellandagsrean - så hittar du guldkornen

Gamla ljusslingor - så mycket kostar de dig

En vecka till Black Friday - så fyndar du

Sista chansen att sätta in gamla mynt