Vanligtvis är bolåneräntan den största utgiften man har som bostadsägare idag. Men trots experternas alla maningar att pruta, är det fortfarande många bostadsägare som sitter med onödigt höga räntor på sina bolån. Ofta handlar det om att man inte orkar eller så tycker man att det är för svårt att hävda sig gentemot banken och inte vågar pruta. Men det finns mycket pengar att spara även med en liten räntesänkning, så var inte rädd för att ta upp frågan med banken. Det kan vara väl värt lite av din tid och kan förbättra din ekonomi avsevärt.

Jämför bankerna

Oavsett om du redan har ett befintligt bolån eller om du är i färd med att skaffa ett, kan det vara en god idé att jämföra räntan hos olika banker. Det kan dock vara värt att veta att vissa banker helt enkelt inte prutar på sina räntor – punkt slut. Det rör sig speciellt om två banker – Skandiabanken och SBAB. Båda dessa banker räknar ut sina räntor efter särskilda formler och håller mycket fast på sina principer. Här är det alltså inte lönt att försöka förhandla. Men när du ska börja pruta och jämföra banker kan du däremot använda dessa banker som utgångspunkt vid din första bankkontakt. Jämför bolån här.

Det bästa sättet att sänka din ränta är nämligen att spela ut bankerna mot varandra – dvs att de måste tävla för att vinna dig som kund. Den som ger dig lägst ränta vinner. Kontakta alltså flera olika banker och be dem ge dig sitt bästa erbjudande, men ta inte automatiskt den som ger dig lägst ränta direkt. Ta istället med dig det bästa erbjudandet till den första banken du talade med och gå igenom bankerna en gång till. Först när du inte lyckas få ett lägre erbjudande någonstans är det dags att slå till.

Förmånligt att vara helkund

Det finns även andra faktorer som kan göra det lättare att pruta på räntan. Är du t ex redan kund hos banken ökar det dina förutsättningar att kunna pruta på räntan. Som helkund är du extra attraktiv och banken vill gärna behålla dig som kund, vilket gör att de ofta är mer villiga förhandla ner räntan om det betyder att du stannar kvar hos dem. Detsamma gäller om du trots allt bestämmer dig för att byta bank för ditt bolån. Det brukar löna sig att locka den nya banken med att du gärna flyttar över alla dina bankaffärer till dem mot att de ger dig lägre ränta.

Ofta enklare med rörlig ränta

Oftast är det enklare att pruta på den rörliga räntan, men det skadar så klart inte att även försöka förhandla ner din fasta ränta. Och när du ändå förhandlar med banken, glöm inte att du även kan pruta på de övriga avgifterna som är relaterade till ditt bolån – t ex aviavgiften och uppläggningsavgiften.

Var noggrann

När du väl har lyckats förhandla till dig en rabatt på din ränta, ska du vara noga med att få ett klart besked från banken hur länge rabatten kommer att gälla. Har du redan en rabatt sedan tidigare – ta inte för givet att den kommer att ligga kvar. Normalt sett håller en ränterabatt bara ett år, sedan är det dags att omförhandla med banken.

Sidan uppdaterades 16 juni, 2014