Att sätta in pengar på ett bankkonto är det vanligaste, enklaste och säkraste sättet att spara på. För att du ska få så hög avkastning som möjligt på ditt sparande är det viktigt att du väljer ett bankkonto som ger dig hög ränta. Det är just sparräntan som är det effektivaste konkurrensmedlet för bankerna när det gäller att locka till sig kunder. Därför är det alltid bra att jämföra räntor och villkor hos olika banker innan du bestämmer dig för vem som ska få förvalta dina sparpengar. Det är dock sällan en bra idé att låta pengarna sitta kvar på lönekontot eftersom räntan oftast är lägre än på ett regelrätt sparkonto.

Välj bank

Beroende på vilken bank du väljer att spara hos finns det många olika alternativ när det gäller sparkonton. En del banker erbjuder t ex förmånskonton, där du kan få extra bra ränta om du är helkund i banken. Några vanliga bankkonton är annars fasträntekonto, sparkonto, kapitalkonto, framtidskonto och e-sparkonto.

Fasträntekonto

Ett fasträntekonto innebär att du får en högre ränta mot att du binder upp en summa pengar under en viss tid. Men detta betyder också att pengarna ligger låsta på kontot och om du trots allt skulle vilja ta ut pengarna under bindningstiden får du oftast betala en hög avgift. Om du väljer ett fasträntekonto bör du alltså vara säker på att du inte kommer att behöva ta ut sparpengarna med kort varsel.

Sparkonto

Om du väljer ett sparkonto kan du dock vanligtvis både sätta in och ta ut pengar när och hur ofta du vill. Den här typen av konto passar med andra ord bra för dig som t ex vill lägga upp ett månadssparande, men ändå vill ha pengarna tillgängliga för eventuella oförutsedda utgifter. Räntan på ett vanligt sparkonto brukar vara rörlig och du kan oftast inte koppla ett sparkonto till någon typ av kort- eller betaltjänster.

Kapitalkonto

Ett kapitalkonto fungerar ungefär som ett sparkonto, men oftast får du här en högre ränta när det insatta beloppet har nått över en viss gräns. Även på ett kapitalkonto brukar du kunna göra fria uttag när du vill.

Framtidskonto

På ett framtidskonto är det ofta en minsta insättning som gäller när du öppnar kontot – t ex 50 000 kronor. Räntan är rörlig, men pengarna är bundna (normalt på 1 till 10 år) och du kan endast göra ett eller ett fåtal fria uttag per år. Vill du ta ut fler gånger får du betala en avgift. Däremot kan du sätta in pengar på kontot när som helst. Den här typen av konto passar för dig som kanske vill spara till ett barn eller barnbarn – eller inte planerar att ta ut pengar från kontot inom den närmsta framtiden.

E-sparkonto

En del banker kan även erbjuda ett så kallat e-sparkonto, dvs ett konto som du både öppnar och sköter online via Internetbanken. Oftast är räntan högre på ett e-sparkonto än på ett vanligt sparkonto eftersom du hanterar det själv.

Dessa är dock bara ett fåtal exempel på vilka konton som bankerna tillhandahåller. För att välja ett sparkonto som passar just dig och dina förutsättningar behöver du först fundera på hur mycket pengar du kan avvara för sparande. Sedan får du bestämma om du har råd att binda upp pengarna eller om du vill ha dem tillgängliga utifall något oförutsett inträffar.

Insättningsgarantin

Tänk också på att inte alla konton omfattas av insättningsgarantin, det innebär att om företaget som förvaltar ditt sparande skulle gå i konkurs kanske du inte får tillbaka dina sparade pengar. Det framgår oftast på bankens hemsida om sparkontot du valt omfattas av garantin.

Sidan uppdaterades 12 november, 2018