Vi hjälper dig att spara pengar. Vår målsättning är att ge dig så många smarta och enkla tips som möjligt för att underlätta för dig i din ekonomiska vardag.

E-post: [email protected]

Bilförsäkring – en guide och jämförelse


Oavsett vad du har för årsmodell eller bilmärke så finns det en bilförsäkring för dig. Men vad täcker försäkringen, och vilka tillval finns det?

En bilförsäkring är nödvändig för att skydda dig, din bil, dina passagerare och dina medtrafikanter. Bilförsäkringen är uppdelad i tre delar; trafikförsäkring, hel- och halvförsäkring. I Sverige är det obligatoriskt att ha en trafikförsäkring. Meningen med detta är att alla individer som skadas i trafiken ska kunna få ersättning, oavsett vems felet är. Det enda undantaget från trafikförsäkring är om fordonet är avställt i Transportstyrelsens vägtrafikregister.

Avgifterna för trafik-, hel- och halvförsäkring varierar givetvis och det som påverkar premien är bland annat bilens fabrikat, typ och årsmodell. Förutom detta påverkas premien av var du bor, din ålder och hur mycket du kör bilen. Olika tilläggsförsäkringar kan också påverka vilken kostnad du får.

1
Tre nivåer av försäkringskydd
4.2 av 5 i ranking av bilförsäkringar
Maskinskada upp till 8 år/12000 mil

Ansök nu Visa mer
Upp till 20% rabatt när du väljer att samla flera försäkringar hos Moderna
2
ICA-bonus på premien på samma sätt som när du handlar mat
Möjlighet till årlig samlingsbonus
ICA Bilförsäkring Plus har 4,4 i betyg Konsumenternas Försäkringsbyrå

Se pris Visa mer
Vid tecknande av ICA Bilförsäkring får du utan extra kostnad trafikolycksfall och krishjälp, utan självrisk
3
För dig som sällan skadat bilen
Utan bindningstid
Enkel ansökan

Delar i bilförsäkringen

Trafikförsäkring (obligatorisk)

 • Omfattar personskador och skador på andra personers egendom som orsakats av dig.

Denna ingår normalt i både hel- och halvförsäkringen, men går också att teckna separat. Det vanligaste är dock man kompletterar trafikförsäkringen med antingen en hel- eller en halvförsäkring.

Halvförsäkring

Halvförsäkring är ett extra skydd utöver trafikförsäkringen. Den del av halvförsäkringen som inte omfattas av trafikförsäkringen kallas delkaskoförsäkring.

Vad ingår?

 • Räddning gäller om du råkar ut för en trafikolycka. Försäkringen ersätter då bärgning för ditt fordon och dig.
 • Krisskydd ersätter besök hos psykolog/terapeut upp till tio gånger om du drabbas psykisk ohälsa.
 • Stöld & Inbrott ger ersättning vid stulen bil och för skador orsakade av inbrott/stöldförsök.
 • Motor & Elektronik ersätter skador på motor, kraftöverföring och elektronik.
 • Brand ersätter skador orsakade av brand, explosion och blixtnedslag.
 • Glas betalar reparation eller byte av ruta vid skada.
 • Rättsskydd ger dig ersättning för advokatkostnader vid tvist som kan uppstå vid trafikolycka, reparation eller försäljning av din bil och vid bilköp.
 • Drulle ersätter skador som plötsligt kan uppstå i bilen, exempelvis om du spiller ut färg eller om du tankar fel drivmedel för din bil.

Helförsäkring

Helförsäkringen innehåller allt som halvförsäkringen gör samt vagnskadeskydd.

Vad ingår?

Vagnskadeskyddet ersätter skador på din bil orsakade av en trafikolycka även om du ansvarar för den. Försäkringen lämnar ersättning för yttre skador på din bil om du krockar och om du blir drabbad av olyckshändelse. Vid köp av ny bil ingår ofta en vagnskadegaranti i ett antal år och då behöver du inte skaffa en helförsäkring förrän denna löper ut.

Aktörer i vår jämförelse

Moderna Försäkringar

Hos Moderna Försäkringar kan du hitta en rad olika försäkringar, bland annat bilförsäkring. När du tecknar bilförsäkring här kan du välja trafik-, halv- eller helförsäkring. Om du väljer minst en halvförsäkring kan du också komplettera med olika typer av tilläggsförsäkringar, som exempelvis assistans eller hyrbil.

Ica Försäkring

Även hos Ica Försäkring kan du välja mellan trafik-, halv- och helförsäkring när du ska försäkra din bil. Om du har bestämt dig för att bli kund hos Ica Försäkring kan du få priserbjudande direkt online, och om du har ett Ica-kort får du även bonus på kostnaden för försäkringen.

Evoli

Evoli erbjuder trafik-, halv- och helförsäkring. Här kan du snabbt göra en ansökan och du sköter alla dina ärenden direkt på nätet. Evoli riktar sig främst till dig som sällan orsakar skador på din bil, och som har haft körkort en längre tid.


Redaktionen
Pengar.se


Vårt nyhetsbrev

 • Smarta tjänster
 • Enkla spara-tips
 • Avsluta när du vill

Genom att gå med, godkänner du även våra villkor.

Villkor för Pengar.se's nyhetsbrev

Vårt nyhetsbrev skickas ut en gång i veckan. Din epostadress lagras hos en tredjepart (Mailchimp) som är det system vi använder för att hantera prenumerationslistan och nyhetsbrevsutskicken. Du kan när som helst välja att avsluta prenumerationen och radera dina uppgifter hos oss. Vi lämnar inte ut din epostadress till någon annan part. Däremot kan vi i nyhetsbrevet inkludera sponsrade länkar och reklam till samarbetspartners.

Nyhetsnotiser

Danskarna älskar rabattkoder

Maxa semesterdagarna – så gör du 2020

Mäklarprovision – Hur tar mäklaren betalt?

Matsmart minskar matsvinnet

Skärpt amorteringskrav 1 mars - så påverkas du

Betalappar vanligare än kontanter - men kort fortfarande kung

7 tips inför Mellandagsrean - så hittar du guldkornen

Gamla ljusslingor - så mycket kostar de dig

En vecka till Black Friday - så fyndar du

Sista chansen att sätta in gamla mynt