Vi hjälper dig att spara pengar. Vår målsättning är att ge dig så många smarta och enkla tips som möjligt för att underlätta för dig i din ekonomiska vardag.

E-post: [email protected]

Låna till handpenningen


När du köper ett hus kan säljaren vilja ha en garanti för att du verkligen kommer att genomföra affären. Då brukar det höra till vanligheten att betala en handpenning på husköpet – vanligtvis ca 10% av fastighetens värde.

Handpenningen fungerar både som en extra trygghet för säljaren och för dig som köpare, då du i och med att handpenningen läggs i princip ”reserverar” huset för egen del. Normalt sett betalar du handpenningen i samband med kontraktskrivningen eller senast inom en vecka därefter.

Handpenningslån

Ibland kan det gå väldigt snabbt från det att man går på visning och bestämmer sig för att köpa en bostad, tills det att kontraktet skrivs och handpenningen ska vara mäklaren tillhanda. Kan du inte på nolltid skrapa ihop en så pass stor summa pengar kontant, kan du behöva ta ett handpenningslån.

Pengar ur egen ficka

Skulle du ha pengarna tillgängliga kanske du trots allt väljer att betala handpenningen ur egen ficka som en del av din kontantinsats. För säljaren kvittar det förmodligen om du betalar med egna eller lånade pengar, bara han får sin handpenning. Men tänk på att banken däremot – oavsett om du betalar handpenningen kontant eller inte – gärna ser att du lägger 10-15% i kontantinsats därutöver. Detta för att kunna bevisa att du har ekonomi nog att klara av ett bolån. Därför kan det ibland vara en bra idé att ta ett handpenningslån, som sedan kan bakas in i bolånet, istället för att ge dig på att betala närmare 25% av bostadens värde kontant. (Men har du råd är det så klart alltid bäst att lägga en så stor kontantinsats som möjligt.)

Samma bank

Handpenningslånet motsvarar alltid exakt den summa du ska lägga i handpenning och är enbart till för detta ändamål. Skulle den överenskomna handpenningen förändras måste du därför direkt meddela banken om detta. För att kunna baka in handpenningslånet i ditt bolån när affären väl är avslutad måste du ta båda lånen i samma bank. Har banken väl godkänt ett bolån brukar det dock sällan vara något problem att få ett handpenningslån. Nu är det i och för sig inte alla banker som tillhandahåller handpenningslån. Men i det fallet brukar banken kunna erbjuda ett vanligt privatlån istället.

Handpenningslånets löptid

Löptiden på ett handpenningslån motsvarar normalt sett tiden från det att du skriver kontraktet fram tills den dag du tillträder den nya bostaden och får ditt bolån utbetalt. Handpenningslånet löses då ut genom att det integreras i ditt bolån. Då denna typ av lån är mycket kortfristigt – oftast bara 1-3 månader – samt utan säkerhet, är räntan näst intill alltid rörlig på ett handpenningslån. Generellt sett är räntan också lägre än på ett vanligt privatlån.

Inte alltid ett måste med handpenning

Numera är det inte alltid att du behöver lägga någon handpenning om du köper din bostad via en mäklare. Det är dock fortfarande ganska vanligt att säljaren kräver en handpenning vid privata bostadsköp. I det fall en mäklare hanterar bostadsaffären brukar banken normalt sett föra över handpenningslånet direkt till mäklaren, som i sin tur håller på pengarna tills dess att du tillträder din nya bostad. Om köpet av någon anledning skulle fallera måste du genast betala tillbaka handpenningslånet till banken för att undvika att få straffränta på pengarna.


Redaktionen
Pengar.se






Vårt nyhetsbrev

  • Smarta tjänster
  • Enkla spara-tips
  • Avsluta när du vill

Genom att gå med, godkänner du även våra villkor.

Villkor för Pengar.se's nyhetsbrev

Vårt nyhetsbrev skickas ut en gång i veckan. Din epostadress lagras hos en tredjepart (Mailchimp) som är det system vi använder för att hantera prenumerationslistan och nyhetsbrevsutskicken. Du kan när som helst välja att avsluta prenumerationen och radera dina uppgifter hos oss. Vi lämnar inte ut din epostadress till någon annan part. Däremot kan vi i nyhetsbrevet inkludera sponsrade länkar och reklam till samarbetspartners.

Nyhetsnotiser

Danskarna älskar rabattkoder

Maxa semesterdagarna – så gör du 2020

Mäklarprovision – Hur tar mäklaren betalt?

Matsmart minskar matsvinnet

Skärpt amorteringskrav 1 mars - så påverkas du

Betalappar vanligare än kontanter - men kort fortfarande kung

7 tips inför Mellandagsrean - så hittar du guldkornen

Gamla ljusslingor - så mycket kostar de dig

En vecka till Black Friday - så fyndar du

Sista chansen att sätta in gamla mynt