Vi hjälper dig att spara pengar. Vår målsättning är att ge dig så många smarta och enkla tips som möjligt för att underlätta för dig i din ekonomiska vardag.

E-post: info@pengar.se

Så gör du för att byta bank


Det kan löna sig att byta bank - och det är inte heller särskilt komplicerat. Vi berättar hur du går tillväga!

Gemensamma rutiner

Svenska Bankföreningen och dess medlemsbanker har tillsammans tagit fram gemensamma rutiner för bankbyte. Det för att göra det så smidigt som möjligt när privatpersoner villl byta bank. Ett byte tar mellan 3-5 bankdagar, under förutsättning att de uppgifter som lämnats är korrekta och fullständiga. Den gemensamma rutinen omfattar transaktionskonton och sparkonton samt tjänster så som kort, internetbank och autogiro. Flytt av bland annat bolånfonder och pensionssparande fungerar annorlunda och tar vanligtvis längre tid att genomföra.

Läs mer 

Så flyttar du ditt bolån

Flytta och samla andra lån

Så byter du bank

När du ska byta bank är det viktigt att du är väl förberedd och har koll på konton, kort och allt annat som hör till din ekonomi. Din nya bank kommer bland annat vilja veta om du har autogiron, om du har streamingtjänster kopplade till ett kort och om du fondsparar. Det kostar ingenting att göra själva bankbytet, men däremot kan det tillkomma kostnader så som uttagsavgifter och avgift vid flytt av aktier. 

Att ta med dig till nya banken

Det är din nya bank som kommer hjälpa dig att både öppna nya konton och tjänster samt avsluta dina befintliga hos den bank du lämnar. Banken kan även hjälpa till med att förmedla ditt nya kontonummer till olika myndigheter, att flytta autogiron och skapa stående överföringar mellan konton. Det är därför viktigt att du har med dig rätt information.

Först och främst är det bra att ha med ett kontoutdrag som täcker de senaste 13 månaderna samt ett årsbesked. Då ser man tydligt och klart vad det finns för regelbundna insättningar och stående överföringar på kontot.

Vid byte av bank så ska samtliga kort som är kopplade till bankkontot avslutas. Du behöver därför ha med dig kortnumret för respektive kort. Finns det kvarstående skuld på kontokredit måste denna betalas för att kontot ska kunna avslutas. Kontot kan heller inte avslutas om det är kopplat till ett VP-konto, utan detta måste avslutas i första hand och innehavet föras över till din nya bank. 

Har du ett bankfack hos befintlig bank och vill avsluta detta behöver du själv tag kontakt med banken. Vill du behålla facket ska en överenskommelse göras med banken om hur betalning ska genomföras. Om du har ett investeringssparkonto och/eller fondsparande finns möjlighet att både avsluta eller flytta konton till din nya bank. Det kan då dock tillkomma vissa avgifter och skatt. 

Efter bankbytet

I och med bankbytet så stängs din gamla internetbank ned. Detta innebär att eventuella e-fakturor också försvinner. Du behöver därför lägga in dessa på nytt i din nya internetbank för att fortsätta med e-faktura. Även ditt Swish-avtal avslutas per automatik när du byter bank. Du behöver därför koppla ditt mobilnummer på nytt till ditt nya konto. Kom också ihåg att meddela din arbetsgivare eller lönekontoret om byte av lönekonto.

Varför ska jag byta bank?

Att byta bank från då till då är ett utmärkt sätt att få bättre villkor. Banken vill självklart ha dig som kund och lägger då manken till. Ett bankbyte kan bland annat innebära bättre ränta på ditt sparande, lägre bolåneräntor och bättre kundservice. Det är dock inte nödvändigt att ha allt samlat hos en bank; alla banker är bra på olika saker. Fungerar till exempel ditt fondsparande bra hos din gamla bank kanske det kan vara värt att behålla just den delen, men flytta resten.


Redaktionen
Pengar.se
redaktionen@pengar.se


Vårt nyhetsbrev

  • Smarta tjänster
  • Enkla spara-tips
  • Avsluta när du vill

Genom att gå med, godkänner du även våra villkor.

Villkor för Pengar.se's nyhetsbrev

Vårt nyhetsbrev skickas ut en gång i veckan. Din epostadress lagras hos en tredjepart (Mailchimp) som är det system vi använder för att hantera prenumerationslistan och nyhetsbrevsutskicken. Du kan när som helst välja att avsluta prenumerationen och radera dina uppgifter hos oss. Vi lämnar inte ut din epostadress till någon annan part. Däremot kan vi i nyhetsbrevet inkludera sponsrade länkar och reklam till samarbetspartners.

Nyhetsnotiser

Danskarna älskar rabattkoder

Maxa semesterdagarna – så gör du 2020

Mäklarprovision – Hur tar mäklaren betalt?

Matsmart minskar matsvinnet

Skärpt amorteringskrav 1 mars - så påverkas du

Betalappar vanligare än kontanter - men kort fortfarande kung

7 tips inför Mellandagsrean - så hittar du guldkornen

Gamla ljusslingor - så mycket kostar de dig

En vecka till Black Friday - så fyndar du

Sista chansen att sätta in gamla mynt