Vi hjälper dig att spara pengar. Vår målsättning är att ge dig så många smarta och enkla tips som möjligt för att underlätta för dig i din ekonomiska vardag.

E-post: info@pengar.se

Privatlån - låna utan säkerhet


Det finns många tillfällen i livet när man står inför oväntade utgifter – eller kanske bara vill kunna unna sig det där lilla extra. Men vad gör man om ekonomin helt enkelt inte tillåter några större utsvävningar? En lösning kan vara att ta ett privatlån. Ett privatlån är normalt sett detsamma som ett blancolån – dvs ett lån utan säkerhet. Oftast innebär detta att räntan också blir högre på ett privatlån än på t ex ett bolån, där du lämnar själva fastigheten i ”pant” för lånet.

Upp till dig

När du tar ett privatlån är det sällan banken ifrågasätter vad du ska ha lånet till – det är upp till dig om du vill använda lånet till att köpa en ny TV eller om du vill göra den där efterlängtade resan. Däremot är det några grundläggande regler som de flesta banker vill att du ska uppfylla för att du ska få ta ett privatlån. Du måste vara 18 år fyllda och svensk medborgare, samt ha en fast inkomst och inga betalningsanmärkningar. Banken tar alltid en kreditupplysning när du ansöker om ett privatlån.

Det finns dock vissa låneinstitut som tillhandahåller privatlån även till personer som har betalningsanmärkningar eller saknar en fast inkomst. Men eftersom det medför en större risk för långivaren att låna ut pengar till någon som har en instabil ekonomi blir räntan oftast högre i dessa fall.

Jämför bankerna

De flesta långivare erbjuder privatlån mellan 10 000 och 350 000 kronor, men det kan variera från bank till bank. Oavsett vad du ska låna till kan det alltid vara en god idé att jämföra olika långivare i fråga om räntor och villkor innan du bestämmer dig för att ta ett privatlån – och kika gärna också på vilka extra avgifter som tillkommer. Jämför privatlån här. T ex kan det skilja flera tior i aviavgift mellan olika långivare – det kan bli mycket pengar i det långa loppet

Ränta

Beroende på långivare är det oftast rörlig ränta på ett privatlån och återbetalningstiden brukar ligga någonstans mellan 1 och 12 år. Du har oftast tre sätt att välja mellan när det gäller hur du vill återbetala ditt lån: rak amortering, annuitetslån och serieamortering.

Rak amortering

Vid rak amortering delas lånet in i ett visst antal avbetalningstillfällen där amorteringsbeloppet alltid är detsamma, men totalsumman minskar för varje avbetalning. Det beror på att räntan beräknas på din kvarvarande skuld och därför sänks i takt med att du betalar av på lånet. Med rak amortering kan du välja hur ofta du vill betala och även ändra återbetalningstakten under lånetiden.

Annuitetslån

Väljer du ett annuitetslån betyder det att du alltid betalar en specifik summa till banken – varav en del är amortering och en del ränta. I början av återbetalningstiden betalar du i princip bara ränta och några procent av summan går till amortering, men i takt med att skulden minskar sjunker även räntan. Således blir andelen amortering större för varje gång du betalar.

Serieamortering

Serieamortering innebär att du börjar med att amortera ett mindre belopp, som sedan ökar för varje avbetalningstillfälle. Eftersom räntan beräknas på din kvarvarande skuld, betyder det däremot att räntan kommer att sjunka i takt med att du betalar av på lånet. Exakt hur denna avbetalningsplan kommer att se ut i praktiken beror på vilken summa du har lånat och hur lång återbetalningstid du valt på ditt privatlån.


https://www.pengar.se/privatlan

Spara pengar-veckobrev, helt GRATIS!

  • Smarta spara-tips varje vecka!
  • Unika rabatter!
  • Avsluta när du vill.

Genom att gå med, godkänner du även våra villkor.

Villkor för Pengar.se's nyhetsbrev

Vårt nyhetsbrev skickas ut en gång i veckan. Din epostadress lagras hos en tredjepart (Mailchimp) som är det system vi använder för att hantera prenumerationslistan och nyhetsbrevsutskicken. Du kan när som helst välja att avsluta prenumerationen och radera dina uppgifter hos oss. Vi lämnar inte ut din epostadress till någon annan part. Däremot kan vi i nyhetsbrevet inkludera sponsrade länkar och reklam till samarbetspartners.

Nyhetsnotiser

Skärpt amorteringskrav 1 mars - så påverkas du

Utnyttja semesterdagarna till max - så gör du 2018

Betalappar vanligare än kontanter - men kort fortfarande kung

7 tips inför Mellandagsrean - så hittar du guldkornen

Gamla ljusslingor - så mycket kostar de dig

En vecka till Black Friday - så fyndar du

Sista chansen att sätta in gamla mynt

Tiden rinner ut för Linné och Karl

Sista dagen att deklarera

15 miljarder snart ogiltiga