Vi hjälper dig att spara pengar. Vår målsättning är att ge dig så många smarta och enkla tips som möjligt för att underlätta för dig i din ekonomiska vardag.

E-post: [email protected]

Olika typer av lån


Behöver du låna pengar eller vill du lära dig mer om lån? Här har vi samlat de vanligaste lånetyperna.

Det finns flera typer av lån att välja på – vad som passar bäst beror både på hur mycket du behöver låna och vad du ska använda pengarna till. Vissa lånetyper kräver att du lämnar en säkerhet till banken, medan andra innebär snabba pengar men höga räntor. Välj det lån som fungerar bäst för din situation för att få en så förmånlig deal som möjligt.

Privatlån/konsumtionslån 

Ett privatlån, eller blancolån som det tidigare också har benämnts, är en populär låneform som innebär att du kan låna pengar utan säkerhet.
Till skillnad från ett bo- eller billån har du inget som du lämnar som pant till banken, något som brukar innebära att denna typ av lån också följer med lite högre ränta. Privatlån kallas också för konsumtionslån eftersom pengarna som lånas är avsedda för just konsumtion. Du behöver inte redogöra för långivaren vad pengarna som ska användas till – det kan vara allt från en resa till en tv eller motorcykel. Ett privatlån kan därmed variera mycket både vad det gäller belopp, löptid och räntekostnader. De flesta långivare brukar kunna erbjuda privatlån på upp till 600 000 kronor.

Bolån

Vid bostadsköp används bolån, en låneform där du har din bostad som säkerhet. Bolån har oftast en lång löptid och en låg ränta.
Ett bolån får omfatta högst 85 procent av bostadens värde, resten får du lägga i kontantinsats. Antingen kan du använda sparade pengar, eller så kan du ta ett privatlån för att täcka kontantinsatsen. Tänk dock på att privatlån utan säkerhet också ofta är kopplade till en lite högre ränta. Om du inte skulle ha råd att betala tillbaka bolånet har långivaren rätt att ta över bostaden. Bolånet är för de flesta det största lånet som man har. Ett bolån kan också, utöver att bekosta en ny bostad, användas för renoveringskostnader.

Billån

Vill du köpa nya bil och behöver hjälp med finansieringen kan ett billån vara ett bra alternativ. Ett billån innebär att du lånar pengar med bilen som säkerhet, alltså att du lämnar bilen som en slags pant till banken. Det innebär helt enkelt att bilen tillhör banken, om det skulle bli så att du inte kan betala av lånet. Vanligtvis brukar långivare medge billån upp till 80 procent av bilens värde. Resten får du lägga i kontantinsats. Eftersom en bil, till skillnad från exempelvis en bostad, tappar i värde när tiden går brukar löptiden på billån vara relativt kort – ofta max tio år.

Snabblån/mikrolån

Precis som namnet vittnar om är ett snabblån ett lån på en mindre summa pengar som tas snabbt för att täcka tillfälliga kostnader. Lånet har ofta en kort löptid och en hög ränta, du får pengarna snabbt men riskerar också att få höga dröjsmålskostnader.

Medlemslån

Om du ansluten till ett fackförbund kan det hända att du har möjlighet att ta ett medlemslån. Ett medlemslån är ett lån utan säkerhet där villkoren har förhandlats fram mellan fackförbundet och en bank, och alla medlemmar får samma ränta. 


Redaktionen
Pengar.se

Vårt nyhetsbrev

  • Smarta tjänster
  • Enkla spara-tips
  • Avsluta när du vill

Genom att gå med, godkänner du även våra villkor.

Villkor för Pengar.se's nyhetsbrev

Vårt nyhetsbrev skickas ut en gång i veckan. Din epostadress lagras hos en tredjepart (Mailchimp) som är det system vi använder för att hantera prenumerationslistan och nyhetsbrevsutskicken. Du kan när som helst välja att avsluta prenumerationen och radera dina uppgifter hos oss. Vi lämnar inte ut din epostadress till någon annan part. Däremot kan vi i nyhetsbrevet inkludera sponsrade länkar och reklam till samarbetspartners.

Nyhetsnotiser

Danskarna älskar rabattkoder

Maxa semesterdagarna – så gör du 2020

Mäklarprovision – Hur tar mäklaren betalt?

Matsmart minskar matsvinnet

Skärpt amorteringskrav 1 mars - så påverkas du

Betalappar vanligare än kontanter - men kort fortfarande kung

7 tips inför Mellandagsrean - så hittar du guldkornen

Gamla ljusslingor - så mycket kostar de dig

En vecka till Black Friday - så fyndar du

Sista chansen att sätta in gamla mynt