Vi hjälper dig att spara pengar. Vår målsättning är att ge dig så många smarta och enkla tips som möjligt för att underlätta för dig i din ekonomiska vardag.

E-post: info@pengar.se

Överbryggningslån - byte av bostad


Ett överbryggningslån kan du ansöka om när du är mitt i en bostadsförsäljning och samtidigt har köpt nytt.

Ett överbryggningslån är precis vad det låter som – det fungerar som en ekonomisk brygga över glappet som blir om du byter bostad. Har du precis köpt en ny bostad, men fortfarande befinner dig mitt i processen att sälja din gamla, kan de dubbla boendekostnaderna göra det tufft ekonomiskt. Har du inte fått pengarna från din egen försäljning än kan det bli svårt att få det att gå runt. Då kan du ansöka om ett överbryggningslån.

Vanligt lån till handpenning

Många använder denna typ av lån till att betala handpenningen på det nya huset. Det handlar ju ofta om en stor summa pengar som ska fram snabbt, vilket kan orsaka problem om man fortfarande väntar på sin egen betalning. Då kan ett extra lån vara den enda lösningen för att klara av husköpet.

Krav

För att medge ett överbryggningslån brukar banken kräva ett giltigt kontrakt för både den fastighet som du säljer och den du ska köpa, samt bevis på att både köpet och försäljningen har förmedlats av en behörig mäklare. Du kan alltså inte sälja ditt hus privat och räkna med att få ett överbryggningslån.

Försäljningsvärdet av ditt gamla hus bör också motsvara minst totalsumman av dina befintliga lån och överbryggningslånet tillsammans. Banken vill ju så klart veta att de får tillbaka pengarna, så om du kan bevisa att du kommer att klara av de dubbla lånekostnaderna under övergångsperioden brukar det vara enklare att få igenom lånet.

Sålt de gamla huset

Vanligtvis måste som sagt både köpet och försäljningen vara klara med undertecknade avtal för att banken ska gå med på att låna ut pengar. I normalfall kan du alltså inte få ett överbryggningslån om du inte redan har en köpare till ditt gamla hus än. Detta kan så klart vara ett problem eftersom det många gånger är precis därför man behöver ta ett lån. Men det finns alltid undantag som bekräftar regeln och beroende på din förmåga att klara av de dubbla boende- och lånekostnaderna, kan vissa banker vara mer villiga att förhandla om försäljningskravet än andra. Om detta är en förutsättning för att du ska kunna köpa din nya bostad bör du därför se till att prata med flera olika lånegivare.

Kort återbetalning

Då denna typ av lån endast är till för att lösa en tillfällig skarv mellan boendena är låneperioden begränsad. Vanligtvis kan du bara ta ett överbryggningslån på max 3-6 månader och lånet ska alltid återbetalas så snart försäljningen av din gamla fastighet har gått igenom. Överbryggningslånet fungerar som ett blancolån, det vill säga ett lån utan säkerhet. Men beroende på din ekonomiska situation kan banken ibland vilja ha en extra säkerhet eller pant för att bevilja lånet.

Amortering

I regel är överbryggningslånet amorteringsfritt – det vill säga du betalar tillbaka hela lånebeloppet på en gång när du fått in pengarna från din försäljning. Avtalsvillkoren varierar från bank till bank och räntan kan sättas individuellt, men den är oftast rörlig och ligger generellt sett högre än för bolån, men lägre än för vanliga privatlån. Vissa banker erbjuder till och med ett helt räntefritt alternativ under förutsättning att du har ditt bolån i samma bank.


Redaktionen
Pengar.se
redaktionen@pengar.se


Vårt nyhetsbrev

  • Smarta tjänster
  • Enkla spara-tips
  • Avsluta när du vill

Genom att gå med, godkänner du även våra villkor.

Villkor för Pengar.se's nyhetsbrev

Vårt nyhetsbrev skickas ut en gång i veckan. Din epostadress lagras hos en tredjepart (Mailchimp) som är det system vi använder för att hantera prenumerationslistan och nyhetsbrevsutskicken. Du kan när som helst välja att avsluta prenumerationen och radera dina uppgifter hos oss. Vi lämnar inte ut din epostadress till någon annan part. Däremot kan vi i nyhetsbrevet inkludera sponsrade länkar och reklam till samarbetspartners.

Nyhetsnotiser

Danskarna älskar rabattkoder

Maxa semesterdagarna – så gör du 2020

Mäklarprovision – Hur tar mäklaren betalt?

Matsmart minskar matsvinnet

Skärpt amorteringskrav 1 mars - så påverkas du

Betalappar vanligare än kontanter - men kort fortfarande kung

7 tips inför Mellandagsrean - så hittar du guldkornen

Gamla ljusslingor - så mycket kostar de dig

En vecka till Black Friday - så fyndar du

Sista chansen att sätta in gamla mynt