Vi hjälper dig att spara pengar. Vår målsättning är att ge dig så många smarta och enkla tips som möjligt för att underlätta för dig i din ekonomiska vardag.

E-post: info@pengar.se

Topplån

Den här sidan uppdaterades för en längre tid sedan. Tänk därför på att informationen kan (men behöver inte) vara inaktuell.

Vad är ett topplån?

När bolånetaket infördes 2010 försvann begreppen "bottenlån" och "topplån", även om de i principen finns kvar. I dag kan vad som tidigare kallades topplån jämföras med ett kontantinsatslån - ett blancolån. Bolånet har likt bottenlånet bostaden som säkerhet och innebär vanligtvis en lägre ränta för låntagaren medan ett lån till kontantinsatsen saknar säkerhet och ofta medföljer högre räntor.

Har du inte pengar till kontantinsatsen (som måste uppgå till minst 15 procent av bostadens värde) finns alltså möjlighet att ta ett blancolån. Vi rekommenderar dock alltid att själv spara ihop till kontantinsatsen.

Utan säkerhet

Ett blancolån ligger utanför belåningsgraden av bostaden, och bedöms därför som mer riskfyllt av banken. Därför blir räntan på ett sådant lån alltid högre och återbetalningstiden är kortare, vanligtvis mellan 10-20 år. Räntan brukar inte heller gå att binda och utgör därmed en osäkerhet för dig som låntagare. Det är också blancolånet du betalar av på först när du börjar amortera.

JÄMFÖR Hitta blancolånet med bäst ränta

Eftersom blancolånet saknar säkerhet kan banken kräva att du har en borgensman, som förbinder sig att betala skulden om du själv av någon anledning inte skulle kunna betala tillbaka lånet. Det finns två typer av borgen: enkel borgen och proprieborgen. Vid enkel borgen blir borgensmannen betalningsskyldig först när du som låntagare inte har något kvar att utmäta. Vid proprieborgen kan långivaren däremot kräva ut skulden från antingen borgensman eller låntagare så fort en inbetalning uteblir.

Inte lika vanligt, men finns fortfarande

I dag finns det banker som använder sig av blancolån som en del av själva bolånet upp till bolånetaket på 85 procent. Som exempel kanske du får ta ett bottenlån med säkerhet i bostaden på 75 procent och resterande 10 procent som ett blancolån. Detta varierar från bank till bank, så var noga med att kolla upp villkoren och jämför helst flera olika banker innan du tackar ja till ett låneerbjudande.

Lägga om

Har du redan ett dyrt blancolån sedan tidigare finns det möjlighet att lägga om detta som en del av bottenlånet. Var femte år finns möjlighet att få sin bostad omvärderad av en mäklare. Om bostadens marknadsvärde ökat minskar naturligt din belåningsgrad. Då kan man besöka banken för att diskutera räntesänkningar, minskad amortering och möjligheten att baka ihop ditt privatlån i bolånet.


Redaktionen
Pengar.se
redaktionen@pengar.se


Vårt nyhetsbrev

  • Smarta tjänster
  • Enkla spara-tips
  • Avsluta när du vill

Genom att gå med, godkänner du även våra villkor.

Villkor för Pengar.se's nyhetsbrev

Vårt nyhetsbrev skickas ut en gång i veckan. Din epostadress lagras hos en tredjepart (Mailchimp) som är det system vi använder för att hantera prenumerationslistan och nyhetsbrevsutskicken. Du kan när som helst välja att avsluta prenumerationen och radera dina uppgifter hos oss. Vi lämnar inte ut din epostadress till någon annan part. Däremot kan vi i nyhetsbrevet inkludera sponsrade länkar och reklam till samarbetspartners.

Nyhetsnotiser

Danskarna älskar rabattkoder

Maxa semesterdagarna – så gör du 2020

Mäklarprovision – Hur tar mäklaren betalt?

Matsmart minskar matsvinnet

Skärpt amorteringskrav 1 mars - så påverkas du

Betalappar vanligare än kontanter - men kort fortfarande kung

7 tips inför Mellandagsrean - så hittar du guldkornen

Gamla ljusslingor - så mycket kostar de dig

En vecka till Black Friday - så fyndar du

Sista chansen att sätta in gamla mynt