Vi hjälper dig att spara pengar. Vår målsättning är att ge dig så många smarta och enkla tips som möjligt för att underlätta för dig i din ekonomiska vardag.

E-post: [email protected]

Spara och placera dina pengar


Här ger vi dig några enkla tips för att komma igång med ditt sparande samt går igenom de olika sparandeformer som finns.

Oavsett om du vill spara pengar till pensionen, någon speciell sak eller en resa – eller om du bara vill ha en buffert för att klara av oförutsedda utgifter, så finns det otaliga sätt att spara på. Du kan så klart själv stoppa undan en tusenlapp i månaden under madrassen, men för att du även ska tjäna något på ditt sparande är det bättre att sätta in pengarna på ett bankkonto med bra ränta. Ett annat alternativ är att investera pengarna på längre eller kortare sikt för att i slutändan få ut en större vinst. En investering brukar dock oftast vara förknippad med en viss risk. Så hur du väljer att spara beror till stor del på hur du är som person och hur din ekonomi ser ut för övrigt. Tänk dock på att inte binda upp pengarna helt om du behöver ha tillgång till dem med kort varsel.

Se över utgifterna

För att kunna lägga undan pengar till sparande måste man så klart ha en ekonomi som tillåter det. Men har du en någorlunda stabil ekonomi brukar det alltid finns kryphål där de där extra hundralapparna gömmer sig. Kanske kan du dra in en aning på de vardagliga utgifterna, lite här och lite där kan göra stor skillnad i längden. Genom att t ex välja rätt elbolag eller telefonoperatör kan du spara pengar redan där. Du kan även sluta röka eller snusa, planera och veckohandla istället för att göra impulsköp, eller laga din egen mat istället för att äta lunch på restaurang varje dag. Bara sådana små saker kan göra att du sparar tusenlappar varje månad. Pengar som du istället kan investera eller stoppa in på ett bankkonto och bara se hur de växer tills den dagen du verkligen behöver dem.

Räkna budgeten

Ett bra sätt att se hur mycket du kan undvara för sparande varje månad är att lägga upp en budget. Börja med din inkomst och dra sedan ifrån dina fasta avgifter, kostnader för mat, transport, hygien och kläder etc, samt en övrigt-post för oförutsedda utgifter eller det lilla extra. Det är inget som säger att du inte ska kunna unna dig något i vardagen även om du har bestämt dig för att börja spara. Men det som blir över när du väl lagt upp din budget kan du sedan med gott samvete investera eller sätta in på ett bankkonto, beroende på hur tryggt sparande du vill ha. Har du problem att komma ihåg att sätta in pengarna på sparkontot och använder dem i alla fall bara för att de råkar finnas på ditt lönekonto? Skaffa överföring så att banken drar summan automatisk från ditt lönekonto till ditt sparkonto varje månad.

Här tipsar vi om några bra budgetverktyg.

Håll koll

När du vill spara pengar kan det även vara en bra idé att se över dina lån och försäkringar. Kanske finns det billigare alternativ för hem- eller bilförsäkringen. Kanske kan du lägga om det där dyra lånet till ett med bättre ränta eller rent av passa på att byta bank.

Det finns som sagt massor av sätt att spara pengar på, det gäller bara att ta sig tiden att hitta dem. Många lever dock i nuet och tycker att det är mer värt att ha pengarna för stunden. Men tänk efter, visst kan det vara värt några hundra i månaden att ha ekonomin tryggad om det oförutsedda händer?

Sparandeformer

När du väl har bestämt dig för att börja spara finns det många olika alternativ att välja bland och det vara svårt att veta vilken form av sparande som är bäst. Det är så klart individuellt hur man väljer att placera sina sparpengar – en del väljer ett vanligt sparkonto med bra ränta, andra väljer mer riskfyllda alternativ som aktier eller fonder.

Obligationer

Obligationer är en annan sparandeform som anses vara ganska säker. När du köper en obligation lånar du i princip ut obligationens värde till den du köper den av – oftast staten. Normalt löper en obligation på 1 till 10 år med ett bestämt datum för inlösen och under förutsättning att du behåller obligationen fram till och med detta datum kan du också vara säker på att få tillbaka minst den summa du har investerat. Väljer du att köpa en premieobligation får du ingen ränta utan är istället med i ett lotteri där du har chans att vinna en skattefri miljon på obligationens nummer. Annars finns det två sorters privatobligationer – kupongobligationer, där räntan betalas ut årsvis baserat på obligationens värde och nollkupongare, där räntan betalas ut i en klumpsumma på inlösningsdagen.

Bankkonto

Väljer du att placera dina sparpengar på ett bankkonto får du kanske inte så enormt mycket avkastning på dina pengar, men å andra sidan ligger de i tryggt förvar på kontot. Det finns många olika sparkonton att välja mellan och vissa innebär att du får högre ränta mot att du binder hela eller delar av sparbeloppet under en viss tid. Detta innebär dock att pengarna ligger spärrade på kontot, så innan du väljer ett sådant alternativ bör du vara säker på att du inte kommer att behöva ta ut dem under bindningstiden – det kan gå, men det brukar i så fall innebära en rejäl extra avgift.

Aktier

Den som väljer att spara i aktier behöver ha lite is i magen och ett visst intresse för börsen för att kunna hänga med i svängarna och köpa eller sälja vid rätt tidpunkt. När du köper en aktie blir du delägare i det företag som aktien representerar. Ju fler aktier du har i ett visst företag, desto större del äger du alltså av företaget. Aktier är förmodligen det mest lönsamma, men samtidigt det mest riskfyllda sättet att spara på. Du kan gå med rejäl vinst om du säljer vid rätt tillfälle, men det finns också en stor risk att du blir av med hela ditt investerade belopp. Du bör med andra ord ha en ganska stabil ekonomi och en god buffert som gör att du klarar av det ekonomiskt om du skulle gå med förlust.

Fonder

När det gäller att spara i fonder finns det en mängd olika alternativ – aktiefonder, blandfonder och räntefonder är bara några exempel. Om du väljer att spara pengar i en fond köper du en andel i den fonden. En fond brukar oftast bestå av en mix av diverse värdepapper och aktier. Ju större andel av fonden som utgörs av aktier, desto större risk. När du sparar i fonder innebär det också att du får betala en viss avgift till fondförvaltaren – t ex din bank, för att de ansvarar för att sköta investeringarna och se till att fonden går så bra som möjligt.


Redaktionen
Pengar.se






Vårt nyhetsbrev

  • Smarta tjänster
  • Enkla spara-tips
  • Avsluta när du vill

Genom att gå med, godkänner du även våra villkor.

Villkor för Pengar.se's nyhetsbrev

Vårt nyhetsbrev skickas ut en gång i veckan. Din epostadress lagras hos en tredjepart (Mailchimp) som är det system vi använder för att hantera prenumerationslistan och nyhetsbrevsutskicken. Du kan när som helst välja att avsluta prenumerationen och radera dina uppgifter hos oss. Vi lämnar inte ut din epostadress till någon annan part. Däremot kan vi i nyhetsbrevet inkludera sponsrade länkar och reklam till samarbetspartners.

Nyhetsnotiser

Danskarna älskar rabattkoder

Maxa semesterdagarna – så gör du 2020

Mäklarprovision – Hur tar mäklaren betalt?

Matsmart minskar matsvinnet

Skärpt amorteringskrav 1 mars - så påverkas du

Betalappar vanligare än kontanter - men kort fortfarande kung

7 tips inför Mellandagsrean - så hittar du guldkornen

Gamla ljusslingor - så mycket kostar de dig

En vecka till Black Friday - så fyndar du

Sista chansen att sätta in gamla mynt