Vi hjälper dig att spara pengar. Vår målsättning är att ge dig så många smarta och enkla tips som möjligt för att underlätta för dig i din ekonomiska vardag.

E-post: [email protected]

Insättningsgarantin - värt att känna till


Insättningsgarantin skyddar spararna och stabiliserar det finansiella systemet. Här kan du läsa mer om vad som är värt att känna till om insättningsgarantin.

Den statliga insättningsgarantin infördes 1996 och hanteras av Riksgälden. Värdepappersbolag, banker, kreditmarknadsföretag och liknande institut som är anslutna till insättningsgarantin betalar därför en avgift till Riksgälden. Vanligtvis ansluts dessa typer av företag automatiskt till insättningsgarantin så snart de godkänts av Finansinspektionen för att ta emot insättningar.

Ett skydd för spararna

Insättningsgarantin är baserad på ett EU-direktiv och infördes för att skydda spararna och stabilisera det finansiella systemet. För dig som innehar ett anslutet konto innebär det i praktiken att om företaget som förvaltar dina pengar till exempel skulle gå i konkurs, så ska du inte riskera att förlora hela ditt sparade kapital. Du får då istället ersättning via insättningsgarantin. Garantin ersätter ditt insatta kapital samt upplupen ränta fram till det datum konkursen gick igenom, alternativ fram till och med den dagen som Finansinspektionen beslutat att insättningsgarantin ska inträda av annan orsak.

När insättningsgarantin inträder kan du som privatperson maximalt erhålla 950 000 svenska kronor från respektive bank eller institut. Skulle ditt sparkapital överstiga maxgränsen får du med andra ord bara tillbaka 950 000 kronor – och om ditt sparade kapital understiger 950 000 kronor får du bara tillbaka din insatta summa, inklusive ränta. Har du ett delat konto gäller ersättningsbeloppet dock per person, inte per konto.

Har du pengar i en underavdelning till ett svensk institut i ett annat EU-land gäller fortfarande den svenska insättningsgarantin. Men med landets egna ersättningsbelopp. Detta då du inte ska behöva oroa dig för växelkursen. Är du däremot kund hos ett utländskt institut med filial i Sverige kan det vara så att ditt sparande omfattas av ett annat lands insättningsgaranti. Skulle landets insättningsgaranti vara lägre än Sveriges finns dock möjlighet för filialen att ansöka om kompletterande insättningsgaranti, vilken i så fall täcker mellanskillnaden.

Insättningsgarantins undantag

Även om banken är ansluten till insättningsgarantin, så kan vissa kontotyper som banken tillhandahåller vara undantagna. Det framgår oftast på bankens hemsida om kontot omfattas av garantin eller inte. Du kan även söka på Riksgäldens hemsida för att se om institutet är ansluten. Insättningsgarantin gäller annars alla kontotyper, förutom individuellt pensionsparande och postväxlar. Både privatpersoner och företag som innehar anslutna konton omfattas av garantin.

Hur man går till väga

Skulle företaget där du har dina sparpengar gå i konkurs kommer du att bli kontaktad av Riksgälden som informerar dig om att insättningsgarantin kommer att inträda. Du behöver alltså inte göra något själv för att få ersättningen. Utbetalningen sker sedan inom sju bankdagar via kontoöverföring eller utbetalningsavi.


Redaktionen
Pengar.se






Vårt nyhetsbrev

  • Smarta tjänster
  • Enkla spara-tips
  • Avsluta när du vill

Genom att gå med, godkänner du även våra villkor.

Villkor för Pengar.se's nyhetsbrev

Vårt nyhetsbrev skickas ut en gång i veckan. Din epostadress lagras hos en tredjepart (Mailchimp) som är det system vi använder för att hantera prenumerationslistan och nyhetsbrevsutskicken. Du kan när som helst välja att avsluta prenumerationen och radera dina uppgifter hos oss. Vi lämnar inte ut din epostadress till någon annan part. Däremot kan vi i nyhetsbrevet inkludera sponsrade länkar och reklam till samarbetspartners.

Nyhetsnotiser

Danskarna älskar rabattkoder

Maxa semesterdagarna – så gör du 2020

Mäklarprovision – Hur tar mäklaren betalt?

Matsmart minskar matsvinnet

Skärpt amorteringskrav 1 mars - så påverkas du

Betalappar vanligare än kontanter - men kort fortfarande kung

7 tips inför Mellandagsrean - så hittar du guldkornen

Gamla ljusslingor - så mycket kostar de dig

En vecka till Black Friday - så fyndar du

Sista chansen att sätta in gamla mynt