Bankerna slåss konstant om att locka till sig kunder och det bästa konkurrensmedlet de har i kampen om spararna är sparräntan, I motsats till låneräntan, där du betalar en avgift för att få låna pengar av banken, kan sparräntan ses som en ”bonus” som banken betalar ut till dig för att du väljer att spara dina pengar hos just dem. Normalt betalas sparräntan ut årligen och ligger vanligtvis någonstans mellan 1 och 5% av ditt sparkapital.

Konkurrensen

Eftersom konkurrensen om spararna är hård kan sparräntan dock variera kraftigt både mellan olika konton och från bank till bank. Men ju högre ränta du får, desto fler villkor brukar du vara tvungen att uppfylla. Därför kan det löna sig att jämföra både kontotyper, räntor och villkor hos olika banker innan du bestämmer dig för vem som ska få ta hand om dina sparpengar.

En del inlåningsinstitut, som inte omfattas av den statliga insättningsgarantin, brukar erbjuda en högre sparränta för att väga upp för den ökade risken för spararna. Detta kan vara ett alternativ om du har lite is i magen eftersom du i värsta fall kan förlora hela ditt sparkapital om institutet skulle gå i konkurs. På grund av detta har inlåningsinstituten inte rätt att ta emot mer än 50 000 kronor från varje enskild kund, så vill du spara mera eller säkrare kanske ett vanligt sparkonto med en generell ränta i en bank trots allt är att föredra.

Ränta

Beroende på vilken bank och vilket sparkonto du väljer kan sparräntan vara både fast och rörlig, men generellt sett brukar den fasta räntan vara högre än den rörliga. Bankerna ger dig oftast högre sparränta mot att du binder upp dina pengar under en längre tid. Men det brukar också innebära att du inte kan ta ut några pengar från kontot under bindningstiden – alternativt att du kanske bara får göra ett eller två uttag per år. På vissa konton kan du också vara tvungen att sätta in ett högt startbelopp eller spara en viss summa per månad för att få en högre sparränta. I andra fall kan du behöva komma över en specifik summa på sparkontot för att få en höge räntesats.

Om du sparar under en längre tid till en bra ränta kan du dock tjäna en hel del pengar eftersom du under hela bindningstiden kommer att få ränta på räntan. När du först sätter in en summa pengar på ditt sparkonto får du så klart ränta på den, men det tar inte slut där. Året efter kommer räntan att beräknas på hela beloppet som finns på kontot – inklusive räntan från året innan – och så fortsätter det att ticka på tills bindningstiden är slut. Har du en bindningstid på till exempel 10 eller 20 år kommer din sparsumma med andra ord att hinna växa till sig ganska rejält – även om du inte sätter in några mer pengar på kontot under tiden. Värt att tänka på är dock att vinsten på sparräntan är skattepliktig. När du vill ta ut pengarna från ditt sparkonto får du alltså betala skatt för den upplupna räntan. För närvarande ligger skattesatsen på 30%.

Sidan uppdaterades 16 juni, 2014