Vi hjälper dig att spara pengar. Vår målsättning är att ge dig så många smarta och enkla tips som möjligt för att underlätta för dig i din ekonomiska vardag.

E-post: [email protected]

Hyr ut attefallshus och tjäna pengar


Vill du tjäna pengar och samtidigt göra en god gärning? Genom att bygga och hyra ut ett attefallshus kan du dryga ut vardagskassan ordentligt.

Fenomenet att bygga ett attefallshus på sin tomt för uthyrning blir allt vanligare, framför allt i storstäderna.

– Det är ett jättebra koncept som passar väl i Stockholm, Göteborg och Malmö – men även i många andra av Sveriges städer, framför allt studentstäderna, säger Fredrik Andreasson, CEO på Extrahuset.

Sedan den 1 mars i år gäller nya regler för attefallshus – då ökade byggnadsarean från 25 till 30 kvadratmeter. Något som skapar ännu större möjligheter för uthyrning. Dock finns det en hel del hyresregler som du behöver ha koll på om du väljer att hyra ut ditt attefallshus. 

Hyresregler – detta gäller

Skattemässigt ses ett attefallshus som ett småhus och faller därför under samma regler som uthyrning av småhus i övrigt. Det innebär att det finns ett schablonavdrag som är på 40 000 kronor. Därutöver medges avdrag med 20 procent av bruttohyran. 

När det gäller uppsägning gäller lite olika beroende på om det är hyresvärd eller hyresgäst som vill avsluta kontraktet. Om hyresvärden säger upp kontraktet gäller tre månaders uppsägningstid, medan det från hyresgästens sida bara är en månad.

Det finns också särskilda regler om man hyr ut under fyra månader då det i detta fall räknas som korttidsuthyrning och konkurrerar med hotell och vandrarhem. Dessa regler innebär att längre uthyrningar kan vara mer gynnsamt rent skattemässigt.

Fördelar med att hyra ut

Enligt Fredrik Andreasson finns det stora fördelar med att bygga ett attefallshus och hyra ut.

– Det kan innebära stora ekonomiska möjligheter för en själv och sin familj. Lite beroende på var i landet du bor kan du – efter skatt – få ut mellan 5 000 och 8 000 kronor per månad. Det kan bli en semesterresa för hela familjen i slutändan, säger han. 

– Det är en smart ekonomisk satsning eftersom man nyttjar kraften i en fastighet som man redan äger – attefallshus skapar möjligheter och marknaden växer hela tiden.

När det gäller vilka som är de vanligaste hyresgästerna står studenter för en stor andel. Även personer som veckopendlar och behöver ett tillfälligt, mindre boende från måndag till fredag är vanligt förekommande.

Hur kan man då tjäna så pass mycket pengar? För det första gäller det att räkna ut vad själva attefallshuset kommer att kosta. 

– Om man vill ha ett nyckelfärdigt 30 kvadratmeter stort attefallshus som är anpassat för året runt-boende får man räkna med en prislapp kring 900 000 kronor, plus/minus 100 000 kronor. Ofta hör man mycket lägre kostnadsförslag, men min uppfattning är att i slutändan när allt är komplett och huset står klart för uthyrning brukar det ha kostat så mycket, säger Fredrik Andreasson.

Tjänster du kan använda för att hyra ut ditt attefallshus

Att finansiera sitt attefallshus

Det finns några olika sätt att välja att finansiera sitt attefallshus på. Det vanligaste enligt Fredrik Andreasson är att utöka ett befintligt bolån. Alla som bygger attefallshus äger redan en villa (eftersom det är ett krav för att få bygga attefallshus!), och många har därmed ett bolån där det finns utrymme för mer. Banken kan dock kräva att du lägger en del i kontantinsats.

– Genom att vi nu har låga räntor blir detta ett kostnadseffektivt alternativ. Om man räknar på utgifterna för en månad och inkluderar ränta, drift och underhåll hamnar man någonstans kring 2 000 kronor i månadskostnad, säger Fredrik Andreasson.

Om man inte har möjlighet att utöka sitt bolån finns också alternativet att ta ett privatlån. Det kommer dock med en högre ränta, och ger därmed en mindre vinstmarginal.

Hur är det då med intäkter? Fredrik Andreasson menar att det naturligtvis varierar med var man bor någonstans. Om man utgår från att det är ett attefallshus på 30 kvadratmeter som är anpassat för heltidsboende kan du i Stockholm ta ut en hyra på upp mot 13 000 kronor. Motsvarande siffra ligger i Göteborg på cirka 8 000 – 10 000 kronor, och i lite mindre städer på kring 6 500 kronor. En vinstmarginal blir det alltså alltid – det är bara storleken som varierar. 

– Genom att bygga och hyra ut attefallshus tjänar du både pengar och gör en god gärning eftersom du skapar en boendemöjlighet för någon som behöver det, säger Fredrik Andreasson.


Redaktionen
Pengar.se


Vårt nyhetsbrev

  • Smarta tjänster
  • Enkla spara-tips
  • Avsluta när du vill

Genom att gå med, godkänner du även våra villkor.

Villkor för Pengar.se's nyhetsbrev

Vårt nyhetsbrev skickas ut en gång i veckan. Din epostadress lagras hos en tredjepart (Mailchimp) som är det system vi använder för att hantera prenumerationslistan och nyhetsbrevsutskicken. Du kan när som helst välja att avsluta prenumerationen och radera dina uppgifter hos oss. Vi lämnar inte ut din epostadress till någon annan part. Däremot kan vi i nyhetsbrevet inkludera sponsrade länkar och reklam till samarbetspartners.

Nyhetsnotiser

Danskarna älskar rabattkoder

Maxa semesterdagarna – så gör du 2020

Mäklarprovision – Hur tar mäklaren betalt?

Matsmart minskar matsvinnet

Skärpt amorteringskrav 1 mars - så påverkas du

Betalappar vanligare än kontanter - men kort fortfarande kung

7 tips inför Mellandagsrean - så hittar du guldkornen

Gamla ljusslingor - så mycket kostar de dig

En vecka till Black Friday - så fyndar du

Sista chansen att sätta in gamla mynt