Vi hjälper dig att spara pengar. Vår målsättning är att ge dig så många smarta och enkla tips som möjligt för att underlätta för dig i din ekonomiska vardag.

E-post: [email protected]

Så funkar tjänstepensionen


De allra flesta anställda får en tjänstepension från sin arbetsgivare – här kan du läsa mer om hur tjänstepensionen fungerar.

Tjänstepensionen är en del av din pension, som även innehåller allmän pension och privat pension. Enligt Pensionsmyndigheten får 90 procent av anställda i Sverige i dag tjänstepension från sin arbetsgivare. Vanligtvis väljer arbetsgivaren själv ett tjänstepensionsbolag, där det sedan varje månad sätts in en summa från ditt arbete.

Har alla tjänstepension?

Om du arbetar regionalt, kommunalt eller statligt har du alltid tjänstepension. Om du i stället jobbar för ett privat företag är det inte obligatoriskt. För de privata företag som har kollektivavtal ingår tjänstepension, medan företag som inte har kollektivavtal inte har samma bundenhet. Det är dock ganska vanligt att arbetsgivaren erbjuder tjänstepension ändå, undersök vad som gäller på just din arbetsplats om du är osäker!

Om det inte går att förhandla fram en lösning kring tjänstepension med din arbetsgivare kan det vara en bra idé att öka sitt privata sparande för att motsvara förlusten av inkomst. Även egenföretagare rekommenderas att kompensera för bristen på tjänstepension genom eget sparande.

Hur mycket får jag i tjänstepension?

Hur mycket som betalas ut i tjänstepension varierar mellan olika arbetsplatser, och regleras bland annat av vad som har beslutats i kollektivavtal. En riktlinje som många håller sig till är att tjänstepensionen ska motsvara cirka 4,5 procent av din lön – upp till en årslön på drygt en halv miljon kronor. Därefter får du ersättning för 30 procent av lönen.

Tjänstepensionens olika delar

Tjänstepensionen kan bestå av flera olika delar, nämligen ålderspension, sjukförsäkring och efterlevandeskydd. Ålderspensionen är det du får utbetalat efter att du har slutat arbeta, alltså själva grunden i din tjänstepension. En tjänstepension kan även innehålla en sjukförsäkring som innebär ersättning om du inte kan arbeta. Efterlevandeskydd omfattar vanligtvis familje- och återbetalningsskydd, som ger din familj olika typer av ersättning om du skulle gå bort innan pensionen.


Redaktionen
Pengar.se


Innehåll i denna artikel

Vårt nyhetsbrev

  • Smarta tjänster
  • Enkla spara-tips
  • Avsluta när du vill

Genom att gå med, godkänner du även våra villkor.

Villkor för Pengar.se's nyhetsbrev

Vårt nyhetsbrev skickas ut en gång i veckan. Din epostadress lagras hos en tredjepart (Mailchimp) som är det system vi använder för att hantera prenumerationslistan och nyhetsbrevsutskicken. Du kan när som helst välja att avsluta prenumerationen och radera dina uppgifter hos oss. Vi lämnar inte ut din epostadress till någon annan part. Däremot kan vi i nyhetsbrevet inkludera sponsrade länkar och reklam till samarbetspartners.

Nyhetsnotiser

Danskarna älskar rabattkoder

Maxa semesterdagarna – så gör du 2020

Mäklarprovision – Hur tar mäklaren betalt?

Matsmart minskar matsvinnet

Skärpt amorteringskrav 1 mars - så påverkas du

Betalappar vanligare än kontanter - men kort fortfarande kung

7 tips inför Mellandagsrean - så hittar du guldkornen

Gamla ljusslingor - så mycket kostar de dig

En vecka till Black Friday - så fyndar du

Sista chansen att sätta in gamla mynt