Vi hjälper dig att spara pengar. Vår målsättning är att ge dig så många smarta och enkla tips som möjligt för att underlätta för dig i din ekonomiska vardag.

E-post: [email protected]

Spara pengar – olika sparformer


Det finns många sätt att spara sina pengar på. Här redogör vi för de vanligaste alternativen, och visar på för- och nackdelar med de olika sparformerna.

När du ska välja sparform finns det en rad olika saker att tänka på. Bland annat behöver du fundera kring om sparandet ska vara långsiktigt eller kortsiktigt – och vad sparar du egentligen pengarna till? Fundera också kring hur mycket pengar du vill spara, om du vill göra punktinsättningar eller om du vill ha ett löpande sparande där du exempelvis sätter in en viss summa varje månad.

För många är det ett bra alternativ att sprida sitt sparande över flera olika sparformer. Olika sparformer är olika känsliga för börssvängningar, och varierar också i avkastningsgrad på kort och lång sikt.

Sparkonto

Ett sparkonto är ett enkelt och tryggt sätt att spara sina pengar. Om du väljer att ha dina pengar på ett sparkonto är de tillgängliga när du vill, och det går snabbt att föra in och ta ut pengar. 

Att sätta sina pengar på ett sparkonto är ett smidigt alternativ för dig som inte vill behöva ha koll på börsutveckling och annan ekonomisk påverkan. Dock är räntan på sparkonton ofta låg – eller i vissa fall till och med noll. En god idé kan därför vara att ha en del pengar på ett sparkonto, men att även sprida sitt sparande på andra sparformer.

Fonder

Det finns en mängd olika fondtyper att välja på, som exempelvis aktiefonder, räntefonder och blandfonder. En fond består generellt sett av flera olika värdepapper som väljs av en fondförvaltare. Du bestämmer alltså inte själv vilka värdepapper som finns i din fond, utan får hjälp av en expert som vanligtvis brukar se till att sprida riskerna så mycket som möjligt. Det gör att du inte behöver vara lika insatt i marknaden som exempelvis vid ett aktiesparande. Att spara i fonder kan vara ett bra alternativ att välja för ett långsiktigt sparande.

Aktier

Att välja att spara i aktier brukar ses som ett mer riskfyllt alternativ än fondsparande. Här krävs det att du har en bättre koll på marknaden eftersom enskilda aktier tenderar att svänga mer än en samlad fondportfölj. 

Ett tips är att sprida ditt aktiesparande på olika aktier inom varierande branscher och i spridda delar av världen. Därigenom kan du sprida dina risker så gott det går. En fördel med aktier är att det kan ge högre vinst, även på kortare sikt.

Investeringssparkonto 

Investeringssparkontot (ISK) dök upp som sparform 2012 och är ett konto där du kan spara i aktier, fonder och andra värdepapper. Du väljer själv vilka värdepapper som pengarna ska placeras i och hur mycket pengar som placeras i respektive värdepapper. 

Om du väljer att använda ett ISK kan du köpa och sälja aktier och fonder utan att behöva betala skatt för varje affär. I stället betalar du en så kallad schablonskatt varje år. Ett bra användningsområde för ett ISK är att använda det för ett månadssparande – alltså att du sätter över en viss summa pengar till kontot varje månad.

Fler sätt att spara

Vill du frigöra mer pengar varje månad har vi sammanställd 100 spartips till dig. Du kan även gå in på sajten Sparapengar.se

5 effektiva tips

  • Har du bostadslån? Omförhandla dina räntor.
  • Samla dyra krediter och övriga lån i ett enda privatlån.
  • Se över alla dina abonnemang.
  • Kolla över dina försäkringar. Se om du kan få samlingsrabatt.
  • Byt elabonnemang.


Redaktionen
Pengar.se


Innehåll i denna artikel

Vårt nyhetsbrev

  • Smarta tjänster
  • Enkla spara-tips
  • Avsluta när du vill

Genom att gå med, godkänner du även våra villkor.

Villkor för Pengar.se's nyhetsbrev

Vårt nyhetsbrev skickas ut en gång i veckan. Din epostadress lagras hos en tredjepart (Mailchimp) som är det system vi använder för att hantera prenumerationslistan och nyhetsbrevsutskicken. Du kan när som helst välja att avsluta prenumerationen och radera dina uppgifter hos oss. Vi lämnar inte ut din epostadress till någon annan part. Däremot kan vi i nyhetsbrevet inkludera sponsrade länkar och reklam till samarbetspartners.

Nyhetsnotiser

Danskarna älskar rabattkoder

Maxa semesterdagarna – så gör du 2020

Mäklarprovision – Hur tar mäklaren betalt?

Matsmart minskar matsvinnet

Skärpt amorteringskrav 1 mars - så påverkas du

Betalappar vanligare än kontanter - men kort fortfarande kung

7 tips inför Mellandagsrean - så hittar du guldkornen

Gamla ljusslingor - så mycket kostar de dig

En vecka till Black Friday - så fyndar du

Sista chansen att sätta in gamla mynt