Vi hjälper dig att spara pengar. Vår målsättning är att ge dig så många smarta och enkla tips som möjligt för att underlätta för dig i din ekonomiska vardag.

E-post: [email protected]

Spara och placera i aktier


Aktiesparande innebär en hög risk men kan också generera stora summor. Pengar.se berättar mer om hur du sparar i aktier.

Vad är aktier?

En aktie är kort och gott en ägarandel i ett företag. Eller mer korrekt ett aktiebolag. När bolaget är i behov av kapital är det möjligt för företaget att börsnotera sig och ge ut aktier. Det innebär att när du köper aktier så blir du delägare i olika företag. 

Köper du en aktie är själva aktien ett kvitto på att du också äger en del av företaget. När du köpt en aktie registreras du som ägare i den så kallade aktieboken, där samtliga aktieägare finns med. Det är nationella värdepapperscentralen Euroclear Sweden AB, din bank eller din aktiemäklare som sköter registreringen.

Så fungerar det...

När du bestämt dig för att spara i aktier är första steget att välja vilken typ av konto du ska använda dig av. Du har då att välja bland InvesteringssparkontoKapitalförsäkring eller ett så kallat VP-konto. Nästa steg är att välja courtageklass. Courtage är den avgift som tas ut av banken när du köper och säljer aktier. Rekommenderat är att välja en lägre courtage om du är nybörjare eller en småskalig aktiesparare medan en högre klass passar dig som handlar med större summor.

När det väl är dags att börja handla med aktier lägger du in en så kallad aktieorder. Ordern är giltig under en handelsdag och raderas om du inte köpt eller sålt några aktier. För att köpa aktier krävs att det finns någon som vill sälja de aktier du vill köpa, likaså måste det finnas en köpare om du istället önskar sälja. Vill du fortfarande köpa eller sälja aktien nästkommande dag, behöver du alltså göra om din order.

...och så tjänar du pengar

Det finns flera sätt att tjäna pengar på aktier. 

1. Aktiekursen stiger och du säljer dina aktier

2. Företaget delar ut en del av vinsten till sina aktieägare, så kallad aktieutdelning

3. Företaget köps upp och du måste sälja dina aktier. Företaget säljs då vanligtvis till en högre kurs

Innan du börjar

Innan du bestämmer dig för att börja spara i aktier kan det vara bra att läsa på lite och göra dig införstådd med hur aktiemarknaden fungerar. På lång sikt är aktier förmodligen det mest lönsamma sättet du kan spara på – men samtidigt också det mest riskfyllda. Du behöver med andra ord vara säker på att du har råd att avvara en viss summa pengar, helst under en längre tid – och samtidigt vara på det klara med att du i värsta fall kan förlora hela din investering. Här kan du jämföra aktiedepåer.

Minimera riskerna

För att minimera riskerna rekommenderas att inte satsa hela sin sparkassa på ett kort, utan istället fylla aktieportföljen med ett flertal aktier från olika företag och branscher. Se också till att du inte investerar alla pengar på en gång, utan sprid ut dina aktieköp under en längre tid. 

Det kan också vara bra att ha ett annat sparande som en buffert vid sidan om aktierna. Till exempel ett investeringssparkonto och/eller ett fondsparande. Det är inte att rekommendera att du tar lån för att kunna köpa aktier, eftersom du då kan hamna i rejäl knipa om du skulle förlora din investering. Se hellre till att du har eget sparat kapital att använda dig av.

Olika aktietyper

När du köper en aktie äger du en andel i det företag som gett ut aktien – den så kallade emittenten. Dock delas svenska aktier numera in i A- och B-aktier, vilket innebär att den som innehar en A-aktie har mer att säga till om, till exempel på företagets bolagsstämma, än den som äger en B-aktie. B-aktier ges alltså ut av den enkla anledningen att företagets ägare vill stärka aktiekapitalet, men samtidigt behålla sin ledarposition i företaget. Normalt sett är en A-aktie värd lika mycket som tio B-aktier.

Börja aktiespara

För att kunna inneha aktier eller andra värdepapper behöver du starta upp ett värdepapperskonto hos Värdepapperscentralen, alternativt en depå hos en bank – det är där du förvarar själva värdepappret. Från ett konto som är kopplat till depån eller det så kallade VP-kontot sköter du sedan dina aktieaffärer och det är också där din eventuella avkastning, till exempel från värdeökning eller utdelning, hamnar. Utdelningen betalas oftast ut i samband med den årliga bolagsstämman och då dras 30 procent i skatt.

På Aktiekunskap.nu kan du lära dig köpa aktier som nybörjare.

Du kan även handla med aktier via internet, vilket blir allt vanligare. I det fallet sköter du det mesta själv via en depå hos den bank eller nätmäklare du valt. Många anlitar en aktiemäklare för att hantera sina aktieaffärer och oftast tar mäklaren då ut en avgift för sina tjänster – ett så kallat courtage. Courtagen kan antingen ligga mellan 0,1 och 0,65% av ditt investerade belopp eller tas ut som ett minimicourtage på till exempel en femtiolapp åt gången. Hur mycket mäklaren tar ut beror bland annat på om du anlitat en internetmäklare, som generellt sett brukar vara billigast, samt på hur mycket du handlat aktier för. Har du en depå kan det även tillkomma en depåavgift.

Läs mer om hur du kan köpa aktier på Västkustinvesteraren.se/aktier/.

När det gäller att handla med aktier på börsen så köper och säljer man inte aktierna en och en, utan i så kallade börsposter, som innehåller ett hundratal eller fler aktier. Så det är kanske inte aktuellt för dig att ge dig ut på Stockholmsbörsen om du bara innehar ett tiotal aktier. Men genom att hålla koll på börsen kan du bilda dig en uppfattning om vad som händer ute i världen och vad som påverkar ditt eget aktieinnehav.


Redaktionen
Pengar.se






Vårt nyhetsbrev

  • Smarta tjänster
  • Enkla spara-tips
  • Avsluta när du vill

Genom att gå med, godkänner du även våra villkor.

Villkor för Pengar.se's nyhetsbrev

Vårt nyhetsbrev skickas ut en gång i veckan. Din epostadress lagras hos en tredjepart (Mailchimp) som är det system vi använder för att hantera prenumerationslistan och nyhetsbrevsutskicken. Du kan när som helst välja att avsluta prenumerationen och radera dina uppgifter hos oss. Vi lämnar inte ut din epostadress till någon annan part. Däremot kan vi i nyhetsbrevet inkludera sponsrade länkar och reklam till samarbetspartners.

Nyhetsnotiser

Danskarna älskar rabattkoder

Maxa semesterdagarna – så gör du 2020

Mäklarprovision – Hur tar mäklaren betalt?

Matsmart minskar matsvinnet

Skärpt amorteringskrav 1 mars - så påverkas du

Betalappar vanligare än kontanter - men kort fortfarande kung

7 tips inför Mellandagsrean - så hittar du guldkornen

Gamla ljusslingor - så mycket kostar de dig

En vecka till Black Friday - så fyndar du

Sista chansen att sätta in gamla mynt