Vi hjälper dig att spara pengar. Vår målsättning är att ge dig så många smarta och enkla tips som möjligt för att underlätta för dig i din ekonomiska vardag.

E-post: [email protected]

Premiepension – vad är det?


Pensionen består av flera olika delar – och just premiepensionen är en del av den allmänna pensionen.

Att ta sig an de olika delarna av pensionen är inte helt enkelt. För det första får man göra skillnad på allmän pension, tjänstepension och privat pensionssparande, som är de tre grundpelarna. Den allmänna pensionen är sedan uppdelad i flera delar – nämligen inkomstpension, premiepension och ibland tilläggspension (just tilläggspension gäller dock endast för dig som är född innan 1953).

Vad är premiepension?

Den allmänna pensionen uppgår enligt Pensionsmyndigheten till 18,5 procent av din pensionsgrundande inkomst. Den pensionsgrundande inkomsten är inte bara din lön, utan även exempelvis sjukersättning och a-kassa – helt enkelt hela din skattepliktiga inkomst.

Majoriteten av den allmänna pensionen, 16 procent, är inkomstpension. De återstående 2,5 procenten är vad som utgör din premiepension. Premiepensionen infördes 1995, och är den del av den allmänna pensionen som placeras i fonder. Hur du vill placera din premiepension beslutar du själv – antingen tar du ett eget beslut kring vilka fonder som du vill placera i, eller så hamnar pengarna automatiskt i ett statligt förvalt alternativ. Det statliga alternativet är Ap7 Såfa, som förvaltas av den Sjunde AP-fonden.

Du kan välja upp till fem olika fonder till din premiepension, och du kan också när som helst logga in hos Pensionsmyndigheten och ändra placeringen i dina fonder. Oavsett om du själv valt fonder eller använder det förvalda alternativet kan det vara en bra idé att lite då och då logga in och se hur fonderna utvecklas – kanske kan du vinna mer på att flytta om?

Hur mycket är premiepensionen?

Hur stor summa som din premiepension kommer att uppgå till beror på hur stor din årslön är. Det finns dock en maxgräns, premiepensionen kan som mest uppgå till 2,5 procent av 7,5 inkomstbasbelopp (där 7,5 inkomstbasbelopp år 2020 motsvarar drygt 500 000 kronor).

Hur mycket du tjänar på din premiepension är alltså en kombination av hur mycket du tjänar per år, och utvecklingen för de fonder som du väljer.


Redaktionen
Pengar.se


Innehåll i denna artikel

Vårt nyhetsbrev

  • Smarta tjänster
  • Enkla spara-tips
  • Avsluta när du vill

Genom att gå med, godkänner du även våra villkor.

Villkor för Pengar.se's nyhetsbrev

Vårt nyhetsbrev skickas ut en gång i veckan. Din epostadress lagras hos en tredjepart (Mailchimp) som är det system vi använder för att hantera prenumerationslistan och nyhetsbrevsutskicken. Du kan när som helst välja att avsluta prenumerationen och radera dina uppgifter hos oss. Vi lämnar inte ut din epostadress till någon annan part. Däremot kan vi i nyhetsbrevet inkludera sponsrade länkar och reklam till samarbetspartners.

Nyhetsnotiser

Danskarna älskar rabattkoder

Maxa semesterdagarna – så gör du 2020

Mäklarprovision – Hur tar mäklaren betalt?

Matsmart minskar matsvinnet

Skärpt amorteringskrav 1 mars - så påverkas du

Betalappar vanligare än kontanter - men kort fortfarande kung

7 tips inför Mellandagsrean - så hittar du guldkornen

Gamla ljusslingor - så mycket kostar de dig

En vecka till Black Friday - så fyndar du

Sista chansen att sätta in gamla mynt