Vi hjälper dig att spara pengar. Vår målsättning är att ge dig så många smarta och enkla tips som möjligt för att underlätta för dig i din ekonomiska vardag.

E-post: [email protected]

Miljarder i mynt snart utan värde

Den här sidan uppdaterades för en längre tid sedan. Tänk därför på att informationen kan (men behöver inte) vara inaktuell.

Riksbanken uppmanar svenska hushåll att spendera sina mynt innan de blir ogiltiga.

Under 2017 blir samtliga mynt förutom tiokronan ogiltiga. Därför uppmanar Riksbanken att börja använda alla de mynt som ligger och gömmer sig i svenska hushåll.

Riksbanken uppskattar att det finns omkring 1,7 miljarder mynt, till ett värde av 3,7 miljarder kronor, liggandes i svenska spargrisar, lådor och burkar. När de befintliga mynten blir ogiltiga om två år finns chansen att dessa miljarder fördärvas. Därmed uppmanar myndigheten svenska hushåll att börja spendera sina mynt, eller att sätta in dem på bankkonton.

I oktober nästa år lanseras helt nya 1-, 2- och 5-kronor i Sverige. Under följande sommar, den 30 juli 2017, kommer de gamla mynten att bli ogiltiga - med undantag för 10-kronan som blir kvar.

Skulle alla vänta till år 2017 med att spendera sina mynt, varnar Riksbanken för problematik hos landets butiker och banker. Det kan då bli betydligt svårare att bli av med mynten innan de ogiltigförklaras. Myndigheten rekommenderar att betala med mynten som enklaste alternativ.

Läs mer om Sveriges utbyte av sedlar och mynt i vår tidigare artikel


https://www.pengar.se/nyheter/miljarder-mynt-snart-utan-varde






Vårt nyhetsbrev

  • Smarta tjänster
  • Enkla spara-tips
  • Avsluta när du vill

Genom att gå med, godkänner du även våra villkor.

Villkor för Pengar.se's nyhetsbrev

Vårt nyhetsbrev skickas ut en gång i veckan. Din epostadress lagras hos en tredjepart (Mailchimp) som är det system vi använder för att hantera prenumerationslistan och nyhetsbrevsutskicken. Du kan när som helst välja att avsluta prenumerationen och radera dina uppgifter hos oss. Vi lämnar inte ut din epostadress till någon annan part. Däremot kan vi i nyhetsbrevet inkludera sponsrade länkar och reklam till samarbetspartners.

Nyhetsnotiser

Danskarna älskar rabattkoder

Maxa semesterdagarna – så gör du 2020

Mäklarprovision – Hur tar mäklaren betalt?

Matsmart minskar matsvinnet

Skärpt amorteringskrav 1 mars - så påverkas du

Betalappar vanligare än kontanter - men kort fortfarande kung

7 tips inför Mellandagsrean - så hittar du guldkornen

Gamla ljusslingor - så mycket kostar de dig

En vecka till Black Friday - så fyndar du

Sista chansen att sätta in gamla mynt