Vi hjälper dig att spara pengar. Vår målsättning är att ge dig så många smarta och enkla tips som möjligt för att underlätta för dig i din ekonomiska vardag.

E-post: [email protected]

Sveriges nya sedlar pryds bland annat av Astrid Lindgren och Ingmar Bergman.

Riksbanken presenterar Sveriges nya sedlar och mynt

Den här sidan uppdaterades för en längre tid sedan. Tänk därför på att informationen kan (men behöver inte) vara inaktuell.

Idag fick medier chansen att ta del av Sveriges nya sedlar och mynt som introduceras senare i år.

Idag fick medier chansen att ta del av Sveriges nya sedlar och mynt som introduceras senare i år.

Under oktober 2015 släpps fyra nya sedlar. Resterande sedlar och de nya mynten kommer först i oktober nästa år. Sverige får då, utöver utseendemässigt förändrade sedlar och mynt, tillskott av en 200-kronorssedel samt en 2-krona. Ett sedelbyte skedde senast för tre decennier sedan.

- Ett mångårigt förberedelsearbete går mot sitt slut. Idag är vi glada att kunna visa upp de nya sedlarna och mynten som ger Sverige säkra och effektiva kontanter för många år framåt. Sedlarna tar oss med på en spännande kulturresa från Birgit Nilsson och Öresundsbron i söder till Dag Hammarsköld och Treriksröset i norr, berättar riksbankschef Stefan Ingves i ett pressmeddelande.

Sveriges nya sedlar är storleksmässigt mindre än de befintliga och kommer i helt nya motiv. Sedlarna pryds av några av landets mest betydande kulturpersonligheter, aktiva under det senaste århundradet, samt av naturmotiv med relation till personerna. De nya sedlarna är dessutom bättre skyddade mot förfalskning genom nya säkerhetsdetaljer där man genom att vicka på sedeln kan försäkra sig om att den är äkta. Bilderna på sedlarna skiftar nämligen färg, bilder ändrar sig och motiv växlas.

Mynten blir även de mindre och kommer att väga hälften så mycket som de befintliga, samt vara fria från nickel. De nya mynten kommer att prydas av kung Carl XVI Gustaf och går i temat "sol, vind och vatten". Den enda kronan som förblir densamma är 10-kronan.

De nya 20-, 50-, 200- och 1 000-kronorssedlarna blir giltiga från och med den 1 oktober 2015 medan de nya 100- och 500-kronorssedlarna samt alla mynt kan användas som betalningsmedel med start i oktober 2016.

Vad kan du om personligheterna som pryder Sveriges nya pengar? Testa dig här!

Genom att skicka ett SMS till 711 20 med texten "riksbanken start" är det möjligt att få reda på viktiga datum gällande utbytet.


https://www.pengar.se/nyheter/riksbanken-presenterar-sveriges-nya-sedlar-och-mynt


Vårt nyhetsbrev

  • Smarta tjänster
  • Enkla spara-tips
  • Avsluta när du vill

Genom att gå med, godkänner du även våra villkor.

Villkor för Pengar.se's nyhetsbrev

Vårt nyhetsbrev skickas ut en gång i veckan. Din epostadress lagras hos en tredjepart (Mailchimp) som är det system vi använder för att hantera prenumerationslistan och nyhetsbrevsutskicken. Du kan när som helst välja att avsluta prenumerationen och radera dina uppgifter hos oss. Vi lämnar inte ut din epostadress till någon annan part. Däremot kan vi i nyhetsbrevet inkludera sponsrade länkar och reklam till samarbetspartners.

Nyhetsnotiser

Danskarna älskar rabattkoder

Maxa semesterdagarna – så gör du 2020

Mäklarprovision – Hur tar mäklaren betalt?

Matsmart minskar matsvinnet

Skärpt amorteringskrav 1 mars - så påverkas du

Betalappar vanligare än kontanter - men kort fortfarande kung

7 tips inför Mellandagsrean - så hittar du guldkornen

Gamla ljusslingor - så mycket kostar de dig

En vecka till Black Friday - så fyndar du

Sista chansen att sätta in gamla mynt