Idag fick medier chansen att ta del av Sveriges nya sedlar och mynt som introduceras senare i år.

Under oktober 2015 släpps fyra nya sedlar. Resterande sedlar och de nya mynten kommer först i oktober nästa år. Sverige får då, utöver utseendemässigt förändrade sedlar och mynt, tillskott av en 200-kronorssedel samt en 2-krona. Ett sedelbyte skedde senast för tre decennier sedan.

- Ett mångårigt förberedelsearbete går mot sitt slut. Idag är vi glada att kunna visa upp de nya sedlarna och mynten som ger Sverige säkra och effektiva kontanter för många år framåt. Sedlarna tar oss med på en spännande kulturresa från Birgit Nilsson och Öresundsbron i söder till Dag Hammarsköld och Treriksröset i norr, berättar riksbankschef Stefan Ingves i ett pressmeddelande.

Sveriges nya sedlar är storleksmässigt mindre än de befintliga och kommer i helt nya motiv. Sedlarna pryds av några av landets mest betydande kulturpersonligheter, aktiva under det senaste århundradet, samt av naturmotiv med relation till personerna. De nya sedlarna är dessutom bättre skyddade mot förfalskning genom nya säkerhetsdetaljer där man genom att vicka på sedeln kan försäkra sig om att den är äkta. Bilderna på sedlarna skiftar nämligen färg, bilder ändrar sig och motiv växlas.

Mynten blir även de mindre och kommer att väga hälften så mycket som de befintliga, samt vara fria från nickel. De nya mynten kommer att prydas av kung Carl XVI Gustaf och går i temat "sol, vind och vatten". Den enda kronan som förblir densamma är 10-kronan.

De nya 20-, 50-, 200- och 1 000-kronorssedlarna blir giltiga från och med den 1 oktober 2015 medan de nya 100- och 500-kronorssedlarna samt alla mynt kan användas som betalningsmedel med start i oktober 2016.

Vad kan du om personligheterna som pryder Sveriges nya pengar? Testa dig här!

Genom att skicka ett SMS till 711 20 med texten "riksbanken start" är det möjligt att få reda på viktiga datum gällande utbytet.