Vi hjälper dig att spara pengar. Vår målsättning är att ge dig så många smarta och enkla tips som möjligt för att underlätta för dig i din ekonomiska vardag.

E-post: info@pengar.se

Mikrolån - låna på kort sikt

Den här sidan uppdaterades för en längre tid sedan. Tänk därför på att informationen kan (men behöver inte) vara inaktuell.

Mikrolån är ett alternativ för dig som är i behov av en mindre summa pengar snabbt.

Vad är ett mikrolån?

Ett mikrolån innebär precis vad namnet avslöjar; ett lån av en mindre summa. Vanligtvis kan du ta ett mikrolån på mellan 1000 och 50 000 kronor som du kan ansöka om direkt via långivarens hemsida eller via sms. Du får då lånet utbetalt senast nästa dag. Tänk dock på att återbetalningstiden för ett mikrolån oftast bara är 30 dagar, vilket betyder att du måste kunna betala tillbaka lånet senast månaden efter. Innan du tar ett mikrolån är det därför viktigt att tänka igenom beslutet noga och se över om man har råd att betala tillbaka inom kort.

Särskilda krav

För att kunna ta ett mikrolån måste du normalt sett vara över 18 år och svensk medborgare, samt ha en fast inkomst och inga betalningsanmärkningar. Det är dock ett fåtal långivare som erbjuder sms- eller mikrolån även för den som har betalningsanmärkningar. 

Ibland kan det tyckas att det nästan är lite för enkelt att ta den här typen av lån eftersom en del långivare som erbjuder mikrolån inte ens tar någon kreditupplysning. Om man redan har dålig ekonomi kan det bli en ond cirkel, där man lånar mer för att bland annat kunna betala tillbaka tidigare lån. Det kan därför vara lätt att hamna i en skuldfälla om man inte ser upp. Därmed inte sagt att mikrolån är en dålig företeelse. Har du bara koll på din ekonomi i övrigt och vet att du kommer att kunna betala tillbaka lånet, kan det vara ett bra alternativ om du bara har en tillfällig svacka.

Jämför villkor

Jämför gärna priser och betalningsvillkor hos flera olika låneinstitut innan du tar ett mikrolån. Det kan skilja hundralappar i avgifter mellan olika långivare och kan därför vara väl värt din tid att undersöka saken lite extra. Vissa långivare erbjuder även avgiftsfria mikrolån för nya kunder. De hoppas ju så klart att du ska fortsätta låna pengar hos dem, men det betyder inte att du har något krav på dig att ta fler lån hos samma bank. Däremot måste du ha betalt tillbaka tidigare lån för att kunna ta ett nytt lån hos samma långivare. Oftast tillåts du låna en högre summa först när du har bevisat att du kan betala tillbaka ett lägre belopp.

Andra typer av lån

Är du i behov av att låna en större summa pengar är blancolån ett alternativ, som likt ett mikrolån är ett lån utan säkerhet. Planerar du att köpa bostad är det istället ett bolån som kan bli aktuellt.


Redaktionen
Pengar.se
redaktionen@pengar.se


Vårt nyhetsbrev

  • Smarta tjänster
  • Enkla spara-tips
  • Avsluta när du vill

Genom att gå med, godkänner du även våra villkor.

Villkor för Pengar.se's nyhetsbrev

Vårt nyhetsbrev skickas ut en gång i veckan. Din epostadress lagras hos en tredjepart (Mailchimp) som är det system vi använder för att hantera prenumerationslistan och nyhetsbrevsutskicken. Du kan när som helst välja att avsluta prenumerationen och radera dina uppgifter hos oss. Vi lämnar inte ut din epostadress till någon annan part. Däremot kan vi i nyhetsbrevet inkludera sponsrade länkar och reklam till samarbetspartners.

Nyhetsnotiser

Danskarna älskar rabattkoder

Maxa semesterdagarna – så gör du 2020

Mäklarprovision – Hur tar mäklaren betalt?

Matsmart minskar matsvinnet

Skärpt amorteringskrav 1 mars - så påverkas du

Betalappar vanligare än kontanter - men kort fortfarande kung

7 tips inför Mellandagsrean - så hittar du guldkornen

Gamla ljusslingor - så mycket kostar de dig

En vecka till Black Friday - så fyndar du

Sista chansen att sätta in gamla mynt