Ett lån innebär att du som privatperson har möjlighet att låna en viss summa pengar under en bestämd tid. Det finns många olika lån och alla typer av lån skiljer sig åt på olika sätt.

Jämför räntor på privatlån här

Alla lånegivare tar ut en ränta eller avgift för de pengar dem lånar ut. Med ränta menas det att den som lånar ut pengarna lägger på en viss summa för själva lånet, när du sedan ska betala tillbaka pengarna får du betala tillbaka mer än du lånade.

Vanliga begrepp som ofta återkommer inom detta är begrepp som ”rörlig” och ”bunden” ränta. Alltså, en ränta som varierar sig eller en avtalad fast räntesumma. Det finns även räntor med ”tak” vilket innebär att din lånekostnad minskar när räntan faller men det finns samtidigt ett tak för hur hög kostnaden kan bli när räntan stiger.

De olika typer av lån som man kan ansöka om idag är bland annat: Bolån, Billån, Byggnadslån, Båtlån, Konsumentlån, Privatlån, Smslån och Studentlån.

Alla dessa lån är anpassade efter dess marknad och därför brukar även räntan anpassas med lånen. Ett smslån skiljer sig ganska avsevärt från ett bolån då smslånen även benämns som ”snabblån” och är en typ av kredit där lånetagaren snabbt kan låna mindre summor, oftast med hjälp av en mobiltelefon. Ett bolån och andra sidan kräver oftast en längre tidsprocess då både ansökan, rådgivning och beslutsfattande brukar inkluderas.

Det finns även olika låneförmedlare som kan hjälpa dig som privatperson att sammanställa de låneerbjudanden som finns hos bankerna i dagsläget.

När du ansöker om ett lån hos en bank eller en låneförmedlare så gör dem som behandlar din ansökan en så kallad kreditupplysning. Detta innebär att du behöver godkänna ett villkor som ger företaget eller banken rätt att göra en kreditupplysning på dig. Kreditupplysningen gör så att banken eller företaget som behandlar din ansökan kan se om du skulle vara skuldsatt eller om de inkomstuppgifter du uppgett inte skulle stämma.

Något som är viktigt att tänka på när man överväger att ta ett lån är att man verkligen ser över och jämför olika lån innan man bestämmer sig. Det går att spara många kronor genom att kolla upp det bästa erbjudandet. I vissa fall har du som privatperson möjlighet att lägga om dina befintliga lån när du ansöker om ett nytt och på så sätt få bättre villkor.

Sidan uppdaterades 09 juni, 2014