Vi hjälper dig att spara pengar. Vår målsättning är att ge dig så många smarta och enkla tips som möjligt för att underlätta för dig i din ekonomiska vardag.

E-post: [email protected]

Jämför banker och låna pengar


Ett lån innebär att du som privatperson har möjlighet att låna en viss summa pengar under en bestämd tid. Det finns många typer av lån som skiljer sig åt på olika sätt.

Att låna pengar

Det finns en stor mängd olika lån som man kan ansöka om – allt från bolån, billån, båtlån och sms-lån till privatlån och studentlån. Alla lån är anpassade efter sin marknad och därför brukar även räntan anpassas med lånen. Ett sms-lån skiljer sig exempelvis ganska avsevärt från ett bolån då sms-lånen även benämns som ”snabblån” och är en typ av kredit där låntagaren snabbt kan låna mindre summor, oftast med hjälp av en mobiltelefon. Ett bolån å andra sidan kräver oftast en längre tidsprocess då både ansökan, rådgivning och beslutsfattande brukar inkluderas.

Det finns i dag olika jämförelsesajter som kan hjälpa dig som privatperson att sammanställa de låneerbjudanden som finns hos bankerna i dagsläget. Några exempel på dessa är Lendo.se, MittBolån och Compricer.se.

När du vill låna pengar och ansöker om ett lån hos en bank eller en låneförmedlare så gör de som behandlar din ansökan en så kallad kreditupplysning. Detta innebär att du behöver godkänna ett villkor som ger företaget eller banken rätt att göra en kreditupplysning på dig. Kreditupplysningen gör så att banken eller företaget som behandlar din ansökan kan se om du skulle vara skuldsatt eller om de inkomstuppgifter du uppgett inte skulle stämma.

Vanliga lånetyper

privatlån

Ett privatlån är ett lån utan säkerhet som är avsett för konsumtion. Att låna pengar utan säkerhet innebär att du inte ger banken något i ”pant” som vid exempelvis ett bolån. Lån utan säkerhet brukar oftast ha högre ränta än sådana med. Om du väljer ett privatlån behöver du inte ange vad pengarna ska användas till.

bolån

När du ska låna pengar till en ny bostad är det ett bolån som gäller. Här har du din bostad som säkerhet, vilket brukar innebära relativt sett låga räntor. Ett bolån kan uppgå till högst 85 procent av bostadens värde.

Likt ett bolån är ett billån ett lån med säkerhet, men som används när du köper bil. Det vanliga är att långivarna accepterar att du lånar upp till 80 procent av bilens värde.

snabblån

Sms-lån, snabblån eller mikrolån – kärt barn har många namn och med denna lånetypen får du alltid pengarna snabbt. Oftast rör det sig om en mindre summa pengar – och höga räntor.

båtlån

Fungerar som bil- och bolån och är en lånetyp där du lånar pengar med din nya båt som säkerhet. Kontantinsatsen behöver vara minst 20 procent av båtens värde.

Ett studentlån innebär enkelt förklarat ett lån som tar för att finansiera studier. Det vanligaste sättet att låna pengar som student är via studiemedel från CSN.

Ränta på lån

Alla långivare tar ut en ränta eller avgift för de pengar som de lånar ut. Med ränta menas den kostnad som långivaren tar ut för att du ska få låna pengarna – vilket gör att du alltid betalar tillbaka mer pengar än de du faktiskt har lånat. Vanliga begrepp som ofta återkommer inom detta är begrepp som ”rörlig” och ”bunden” ränta. Alltså, en ränta som varierar sig eller en avtalad fast räntesumma. Det finns även räntor med ”tak” vilket innebär att din lånekostnad minskar när räntan faller men det finns samtidigt ett tak för hur hög kostnaden kan bli när räntan stiger.

Jämför räntor på privatlån här

Jämför räntor på bolån här

Jämför banker och långivare

Något som är viktigt att tänka på när man överväger att låna pengar är att man verkligen ser över och jämför olika lån innan man bestämmer sig. Det går att spara många kronor genom att kolla upp det bästa erbjudandet. I vissa fall har du som privatperson möjlighet att lägga om dina befintliga lån när du ansöker om ett nytt och på så sätt få bättre villkor.


Redaktionen
Pengar.se


Vårt nyhetsbrev

  • Smarta tjänster
  • Enkla spara-tips
  • Avsluta när du vill

Genom att gå med, godkänner du även våra villkor.

Villkor för Pengar.se's nyhetsbrev

Vårt nyhetsbrev skickas ut en gång i veckan. Din epostadress lagras hos en tredjepart (Mailchimp) som är det system vi använder för att hantera prenumerationslistan och nyhetsbrevsutskicken. Du kan när som helst välja att avsluta prenumerationen och radera dina uppgifter hos oss. Vi lämnar inte ut din epostadress till någon annan part. Däremot kan vi i nyhetsbrevet inkludera sponsrade länkar och reklam till samarbetspartners.

Nyhetsnotiser

Danskarna älskar rabattkoder

Maxa semesterdagarna – så gör du 2020

Mäklarprovision – Hur tar mäklaren betalt?

Matsmart minskar matsvinnet

Skärpt amorteringskrav 1 mars - så påverkas du

Betalappar vanligare än kontanter - men kort fortfarande kung

7 tips inför Mellandagsrean - så hittar du guldkornen

Gamla ljusslingor - så mycket kostar de dig

En vecka till Black Friday - så fyndar du

Sista chansen att sätta in gamla mynt