Vi hjälper dig att spara pengar. Vår målsättning är att ge dig så många smarta och enkla tips som möjligt för att underlätta för dig i din ekonomiska vardag.

E-post: info@pengar.se

SEBs bolån, villkor, amortering

Den här sidan uppdaterades för en längre tid sedan. Tänk därför på att informationen kan (men behöver inte) vara inaktuell.

Är du redan kund hos SEB kan du ansöka om lånelöfte direkt på bankens hemsida och snabbt få svar. Är du inte kund sedan tidigare behöver du skicka in en skriftlig ansökan om lånelöfte via vanlig post. Lånelöftet är kostnadsfritt och gäller i 3 månader.

Bolån

Hos SEB kan du belåna både villa och bostadsrätt. SEB erbjuder bolån upp till 85% av husets marknadsvärde och du kan dela upp bolånet i flera bottenlån med olika räntebindningstider – från 3 månader till 10 år. Tremånadersräntan räknas i princip som rörlig då banken inte längre erbjuder helt rörlig ränta. SEB tillhandahåller inte längre topplån till nya låntagare, dock kan du som har ett befintligt bolån på över 85% hos en annan bank flytta över detta till SEB om du vill.

Amorteringstid

Amorteringstiden för bottenlånet är 30-60 år, men möjlighet finns att få amorteringsfrihet. På den del som överstiger 75% av marknadsvärdet har dock SEB amorteringskrav på max 10 år. Du kan amortera extra på bolån med både fast och rörlig ränta. Har du fast ränta tillkommer dock kostnad för räntekompensation om du amorterar extra under bindningstiden. Däremot kan du göra en extra inbetalning precis i brytpunkten mellan bindningstiderna utan att det kostar dig något. Att amortera extra på lån med rörlig ränta (tremånadersränta) är kostnadsfritt.

Avgifter

Som kund hos SEB betalar du ingen uppläggningsavgift för ditt bolån. Väljer du automatisk betalning till banken, alternativt e-faktura slipper du även aviavgiften. Kostnad för lagfart och pantbrev tillkommer dock.

Krav

För att kunna ta ett bolån hos SEB vill banken att du lägger en kontantinsats på minst 15% av köpesumman. Du måste också vara myndig och bli godkänd vid kreditupplysning.

Anpassade lån

SEB erbjuder även specialanpassade bolånelösningar för dig som precis ska köpa din första bostad – Första bolånet – eller för dig som är över 60 år och redan äger din bostad fullt ut, alternativt bara har en liten del kvar att återbetala på ditt befintliga bolån – Bolån 60+. Tar du ditt bolån hos SEB finns även möjlighet att teckna både bolåneskydd och en förmånlig hemförsäkring.


Redaktionen
Pengar.se
redaktionen@pengar.se


Vårt nyhetsbrev

  • Smarta tjänster
  • Enkla spara-tips
  • Avsluta när du vill

Genom att gå med, godkänner du även våra villkor.

Villkor för Pengar.se's nyhetsbrev

Vårt nyhetsbrev skickas ut en gång i veckan. Din epostadress lagras hos en tredjepart (Mailchimp) som är det system vi använder för att hantera prenumerationslistan och nyhetsbrevsutskicken. Du kan när som helst välja att avsluta prenumerationen och radera dina uppgifter hos oss. Vi lämnar inte ut din epostadress till någon annan part. Däremot kan vi i nyhetsbrevet inkludera sponsrade länkar och reklam till samarbetspartners.

Nyhetsnotiser

Danskarna älskar rabattkoder

Maxa semesterdagarna – så gör du 2020

Mäklarprovision – Hur tar mäklaren betalt?

Matsmart minskar matsvinnet

Skärpt amorteringskrav 1 mars - så påverkas du

Betalappar vanligare än kontanter - men kort fortfarande kung

7 tips inför Mellandagsrean - så hittar du guldkornen

Gamla ljusslingor - så mycket kostar de dig

En vecka till Black Friday - så fyndar du

Sista chansen att sätta in gamla mynt