Vi hjälper dig att spara pengar. Vår målsättning är att ge dig så många smarta och enkla tips som möjligt för att underlätta för dig i din ekonomiska vardag.

E-post: info@pengar.se

SBABs bolån, villkor, amortering

Den här sidan uppdaterades för en längre tid sedan. Tänk därför på att informationen kan (men behöver inte) vara inaktuell.

På SBAB's hemsida kan du ansöka om lånelöfte och få besked snabbt. Banken tar då en kreditupplysning, samt tar med dina övriga utgifter i beräkningen för att ge dig så bra förutsättningar som möjligt när lånelöftet ges. Lånelöftet kostar inget, gäller i 6 månader och är inte förbindande. När du sedan bestämt dig för att köpa ett hus och vill ta ett bolån skickar du bara in kontrakt och objektsbeskrivning till banken så görs ditt lånelöfte automatiskt om till en låneansökan. Hos SBAB kan du belåna både villa, bostadsrätt och fritidshus.

Grundkrav

Grundkraven för att få ta ett bolån hos SBAB är att du har en fast anställning, stabil ekonomi och inga betalningsanmärkningar. Fastigheten du vill belåna måste vara försäkrad och bostadsköpet måste gå via en behörig mäklare. SBAB kan inte erbjuda bolån om köpet sker privat. Minsta belopp du kan låna är 200 000 kronor.

Erbjudanden

Om du samlar alla dina bolån hos SBAB kan banken erbjuda bolån upp till 85% av marknadsvärdet – annars gäller max 75%. Vill du belåna en bostadsrätt måste du ha samtliga bolån hos SBAB. Du kan välja löptid på 30-50 år på ditt bolån och kan få amorteringsfrihet på den del av lånet som understiger 75%, resterande del upp till 85% har alltid amorteringskrav och en återbetalningstid på max 15 år. Om du flyttar ditt bolån till SBAB från en annan bank kan i undantagsfall lån över 85% medges.

Ränta

Du kan välja antingen fast eller rörlig ränta på ditt bolån, alternativ en kombination av båda. Den fasta räntan kan du binda på mellan 3 månader och 10 år. När du tar ett bolån hos SBAB vill banken helst att du lägger en kontantinsats på minst 15%. Möjlighet finns att ta blancolån för denna del.

Avgifter

SBAB tar inte ut någon uppläggningsavgift på bolån och vid betalning via e-faktura, autogiro eller SBABgiro slipper du aviseringsavgiften. Kostnad för pantbrev och lagfart tillkommer dock.

Låneskydd

SBAB kan även erbjuda sina kunder låneskydd, handpenningslån och överbryggningslån.


Redaktionen
Pengar.se
redaktionen@pengar.se


Vårt nyhetsbrev

  • Smarta tjänster
  • Enkla spara-tips
  • Avsluta när du vill

Genom att gå med, godkänner du även våra villkor.

Villkor för Pengar.se's nyhetsbrev

Vårt nyhetsbrev skickas ut en gång i veckan. Din epostadress lagras hos en tredjepart (Mailchimp) som är det system vi använder för att hantera prenumerationslistan och nyhetsbrevsutskicken. Du kan när som helst välja att avsluta prenumerationen och radera dina uppgifter hos oss. Vi lämnar inte ut din epostadress till någon annan part. Däremot kan vi i nyhetsbrevet inkludera sponsrade länkar och reklam till samarbetspartners.

Nyhetsnotiser

Danskarna älskar rabattkoder

Maxa semesterdagarna – så gör du 2020

Mäklarprovision – Hur tar mäklaren betalt?

Matsmart minskar matsvinnet

Skärpt amorteringskrav 1 mars - så påverkas du

Betalappar vanligare än kontanter - men kort fortfarande kung

7 tips inför Mellandagsrean - så hittar du guldkornen

Gamla ljusslingor - så mycket kostar de dig

En vecka till Black Friday - så fyndar du

Sista chansen att sätta in gamla mynt